AİBÜ’DE OSMANLI SARAYLARININ MARŞLARINI SÖYLEDİ

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) ‘Osmanlı İmparatorluğunda Avrupa Müziği’ konulu bir konferans veren Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evren K...

AİBÜ’de Osmanlı Saraylarının Marşlarını Söyledi

29 Mart 2015 Pazar 15:43

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) ‘Osmanlı İmparatorluğunda Avrupa Müziği’ konulu bir konferans veren Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evren Kutlay, konferansla birlikte Osmanlı son döneminde padişahların talebiyle hazırlanan milli marşları piyano eşliğinde icra etti.

Osmanlı ve Avrupa arasındaki müzik ilişkilerini ve sarayda müziğe olan ilgiyi anlatan Kutlay, Osmanlı devletinde 1800’lü yıllardan itibaren müziğe büyük bir ilgi olduğunu belirterek, “Sanatçı yetiştirmek ve eserler icra etmek için Müzika-i Humayun kurulmuş, bu kurumda dönemin en ünlü İtalyan ustaları görevlendirilmiş ve çok sayıda beste yapılmıştır.” dedi. Özellikle II. Mahmut ve sonrasındaki padişahlar döneminde Milli Marş geleneğinin oluştuğunu ifade eden Kutlay, Mecidiye, Hamidiye, Reşadiye Marşlarını piyano eşliğinde icra etti.

O dönemde Muzika-Humayun’a ders vermek için çağrılan İtalyan Guatelli, Donizetti ve Selvelli gibi isimlerin sarayda büyük ilgi gördüğünü belirten Kutlay, bu isimlerin etkisiyle saray ve çevresinde usta sanatkar ve bestekarların yetiştiğini ifade etti. Osmanlı padişahlarının Müziğe büyük ilgi duyduklarını belirten Kutlay, ‘Sultan Abdülaziz, Avrupa’daki opera binalarına nakdi katkılarda bulunmuştur. Kendisine ait dört müzik bestesi bulunmaktadır. Sultan Abdülhamid de çocukluğundan itibaren Batı Müziği’ne büyük ilgi duymuş ve piyano dersleri almıştır. Abdülhamid, “Gaileli bir hayat, müziği ilerletmeme imkan vermedi” demiştir. Abdülhamid’in tahta çıkması nedeniyle bir marş yarışması düzenlenmiş, Donizetti’nin öğrencisi olan Yeseri Paşa’nın bestelediği Hamidiye marşı, ilk sözlü marş olarak tarihteki yerini almış ve tahtta kaldığı sürece milli marş olarak kullanılmıştır” diye konuştu. Programın sonunda AİBÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Bahar, Kutlay’a ve programda emeği geçen AİBÜ Müzik Eğitimi Bölümü Öğretim Üyelerine teşekkür etti. Prof.Dr. Mehmet Bahar, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan da “Kendisini dinlemekten büyük mutluluk duyduk. Osmanlı Devlet büyüklerinin pek bilinmeyen yönünü bu vesile ile öğrenmiş olduk. Böyle güzel bir program düzenledikleri için üniversitemize teşekkür ediyorum.”dedi.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.