AMASYALILARIN SAĞLIK DÜZEYİ GELİŞMİŞ ÜLKELER DÜZEYİNDE
Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Rüştü Ertosun, “Amasya ilimizde, sağlık personeline ulaşmak, hizmet almak kolaylaşmış, birinci basamak sağlık hizmetlerinde aile hekimliği modeli ile tetkik ve yerin...
10 Nisan 2015 Cuma 11:23
Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Rüştü Ertosun, “Amasya ilimizde, sağlık personeline ulaşmak, hizmet almak kolaylaşmış, birinci basamak sağlık hizmetlerinde aile hekimliği modeli ile tetkik ve yerinde sağlık hizmetleri uygulamaları ile halkın sağlık düzeyi gelişmiş ülkelerin düzeyine çıkarılmıştır” dedi.
7-14 Nisan Sağlık Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünya nüfusu giderek yaşlanmakta olup geçen yüzyılın ortalarında dünyada yaşı 80 ve üzerinde olan insan sayısının 14 milyon iken, 2050 yılında bu sayının 100 milyonu sadece Çin’de olmak üzere 400 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini ve yakında tarihte ilk kez yaşı 65 ve üzerinde olan insanların sayısı 5 yaş ile altındaki çocuklardan daha fazla olacağının uzmanlar tarafından söylendiğini anlatan İl Sağlık Müdürü Ertosun, “Bu sonuçla çok net ifade edebiliriz ki, halk sağlığındaki gelişmeler bu sonuca ulaştırmıştır. Amasya ilimizde, sağlık personeline ulaşmak, hizmet almak kolaylaşmış, birinci basamak sağlık hizmetlerinde aile hekimliği modeli ile tetkik ve yerinde sağlık hizmetleri uygulamaları ile halkın sağlık düzeyi gelişmiş ülkelerin düzeyine çıkarılmıştır. Ana ve bebek ölümleri azalmış, yetişkinlerin sağlıklı yaşam koşullarına ulaşması sağlanmış, halk sağlığında önlenebilir hastalıklardan ölümler ile mücadele edilmiş, su sanitasyonu sağlanmış, mantar, ilaç ve diğer entoksikasyonlar ile mücadele edilmiş, kene hastalığı olarak biline Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı ile ilgili bilinçlendirme yapılmıştır” diye konuştu.
Kanserle mücadele kapsamında erken tanı için KETEM merkezlerinin ücretsiz olarak halka kapılarını açtığına değinen Sağlık Müdürü Ertosun, “Sigara bırakma poliklinik hizmetleri KETEM’lerimizde sunulmaktadır. Sağlık işgücü kayıplarının engellenmesi için evde sağlık hizmetleri mutlaka hatırlanmalıdır. Mutlaka ki hava kirliliği ile ilgili bilinçlendirme, fiziksel aktiviteyi özendirme, obezite ile mücadele, tuz kısıtlama, gebe sınıfları, ana çocuk sağlığı ve aile planlama hizmetleri, psikolojik danışma merkezleri, çocuk gelişimi ve eğitimi merkezleri, sağlıklı beslenme ve benzeri programlar ile de bu sonuçlara ulaşılmasında etken olmuştur. İlimizde Bakanlığımız talimatları doğrultusunda yapılan yukarıda bir kısmı sayılan başarılı çalışmalar neticesi bebek dostu il ünvanı almıştır” şeklinde konuştu.
Bireylerin yaşamında vazgeçemeyecekleri en önemli hizmet ve en temel hakkın yaşama hakkı olduğunu vurgulayan Ertosun, “Yaşamın devamında ise, sağlık ve sağlıklı olmak en önemli unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşamak, öğrenmek, iş yapabilmek için sağlıklı olmak gerekir. Sağlık, ekonomik kalkınmanın temeli olup, ülke gelişmesinin lokomotifi olarak rol oynar. Sağlığı bozuk olan, hasta olan bireyler veya yakın çevresinde ağır hasta olan çalışanlar görevlerini tam olarak yapamazlar. Bunun sonucu olarak da, kendine, ailesine, çevresine, topluma yararlı olamazlar. İnsanların sağlık kurallarını öğrenmesi ve sağlıklı yaşama bilincine kavuşması için Birleşmiş Milletler Örgütü 7-14 Nisan tarihleri arasını Sağlık Haftası olarak kabul etmiştir. Her yıl Sağlık Haftasında Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde aynı zamanda toplumsal bilinci ve farkındalığı artırmak üzere duyuru yapılır. Sağlık Haftası’nın amacı, sağlık bilgisinin ve yardımının geniş halk kitlelerine ulaşmasıdır. Hafta boyunca halk ve birey sağlığı konusunda basında ve televizyonda konuşmalar gerçekleştirilir. Bu hafta içinde okullarımızda beden sağlığı, beslenme konusunda bilgiler verilir. Sağlığın önemi anlatılır. Sağlıklı olmanın kuralları öğretilir. Birleşmiş Milletler Örgütü, her yıl bir sağlık konusu seçer. Dünya Sağlık Gününün bu yılki temasını da ‘Sağlıklı yaşam ömre ömür katar’ oluşturuyor. Böylece, sağlıklı bir yaşam tarzının insanın ileri yaşlarda da dinç ve üretken olmasını sağladığı mesajı verilmek istenmektedir. Ülkemizde de sürekli olarak nüfus piramidi ileri doğru kaymakta, nüfusumuzun beklenen yaşam ömrü uzamakta ve üretim gücü artmaktadır” ifadelerini kullandı.
Son yıllarda giderek artan ve üzüntü veren sağlık personeline karşı gelişen tahammülsüzlüklerin de bu hafta kapsamında yeniden değerlendirilerek son bulması gerektiğini, çünkü insanların çok eski çağlarda bile sağlığın önemini kavradıklarına dikkat çeken Mehmet Rüştü Ertosun, şöyle konuştu: “Uygarlığın gelişmesi ile tıp bilimi ilerlemiştir. İlimizde özellikle Fatih Sultan Mehmet Han dönemi meşhur hekimlerinden olan Şerefeddin Sabuncuoğlu cerrahi hastalıkların tedavisi ile uğraşarak halen kullanılan yöntemler geliştirmiş ve birçok eserler bırakmıştır. Bu hafta dolayısı ile ilimiz Bimarhane’de yer alan Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi halkımız tarafından mutlaka gezilmelidir.”
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.