ARICILARA İLKBAHAR UYARISI
Van’ın Gevaş Bal Üreticileri Başkanı Fırat Çenberlitaş, arılarda ilkbahar bakımı ve kışlatma sonrası kovan değişiminin büyük önem taşıdığını belirterek, arıcılara uyarılarda bulundu.İlkbahar mevsimi i...
04 Nisan 2015 Cumartesi 09:13
Van’ın Gevaş Bal Üreticileri Başkanı Fırat Çenberlitaş, arılarda ilkbahar bakımı ve kışlatma sonrası kovan değişiminin büyük önem taşıdığını belirterek, arıcılara uyarılarda bulundu.
İlkbahar mevsimi ile birlikte yaklaşık 5 ay boyunca kovanda yaşamını sürdüren arı kolonisi için yeni bir dönemin başladığını belirten Gevaş Bal Üreticileri Başkanı Fırat Çenberlitaş, kolonide yeni yavruların meydana geleceğini ve koloninin kendini yenilemeye başlayacağını söyledi. Mevcut durumda kışlatma sonrası kovan değişiminin büyük önem taşıdığını ifade eden Çenberlitaş, “Kovan değişimi ilkbaharda yapılması gereken en önemli işlerden biridir. Kovan değişimi ile birlikte arının kışlatmayı geçirdiği kovandaki olumsuz koşulları gidermek için harcayacağı enerji ve yiyeceği baldan kazanmış olmaktayız. Ayrıca temiz ve hijyenik bir kovan ile arının bahara girmesi, hastalıklardan korunma konusunda da yardım sağlamaktadır. Kışlatmayı geçirdiği kovan ister istemez nemli ve kirli olacaktır. Bu nedenle elimizden geldiğince kışlatma sonrasında kovan değişimini gerçekleştirmeye gayret etmeliyiz" dedi.
Kışlatmadan çıkan arı kayıplarını yüzde 2 olarak tespit ettiklerini dile getiren Çenberlitaş, “2014 11’inci ayda içeri almış olduğumuz kapalı alanlarda arılı kovanlarımızı 1 nisan itibari ile hava şartlarına göre çıkarmaya başladık. İçeride kışlatmış olduğumuz arılı kovanlarda şu ana kadar çıkardıklarımızda yüzde 2 ila 5 arası kayıplarla çıkardık. Bu da bizim birlik üyelerimizin çok az kayıp verdiklerini gösteriyor. Yalnız il dışında ki gezginci arılarımızda da şu anda kayıpları ise yüzde 1-2 olarak değişmektedir” ifadelerini kullandı.
Organik bal ürettiklerinden dolayı ilkbahar bakımının kendileri için çok önem arz ettiğini vurgulayan Çenberlitaş, “İlkbahar’da ana arı yumurtaya açılmadan önce Varroa mücadelesinin organik ilaçlarla yapılması gerekmektedir. Akabinde arının beslenmesi için yeterli balın olup olmadığını kontrol ettikten sonra gerek görüldüğünde bal eksiği var ise bal takviyesi yapılması gerekir. Ana arı kontrolü yapılmalı, kovan değiştirilip dezenfekte edilmeli ve kovan içerisinde kışlatmadan dolayı bozulan çerçeveler alınmalıdır. Bunu da yaptıktan sonra kovanlardaki verimin çok yüksek olacağına inanıyoruz. İnşallah bu yıl iklim şartlarımız, doğa olaylarımız çok iyi olur, üreticilerimiz bol ürün alır ve ürettiğimiz organik balı sağlıklı bir şekilde tüketicilerimizin sofralarına ulaştırırız” şeklinde konuştu.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.