BAKAN ÇELİK, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUN NELER GETİRDİĞİNİ AÇIKLADI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı metninden 15 maddenin çıkartıl...
02 Nisan 2015 Perşembe 21:23
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı metninden 15 maddenin çıkartıldığını, 15’e yakın madde ile yasanın daha da zenginleştirildiğini söyledi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarının görüşmeleri TBMM Genel Kurulunda başladı. Yasanın neler getirdiği ile ilgili açıklamalarda bulunan ve görüşülmekte olan yasanın kapsamlı olduğunu ve bu noktaya gelmesinde yoğun bir mesai harcadıklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Son olarak dün ve bugün yaptığımız değerlendirmede yaklaşık 15 maddenin tasarı metninden çıkartılması konusunda uzlaşı sağladık ve yine 15 madde civarında da yeni önergelerle yasanın daha zenginleştirilmesi, daha rayına oturması konusunda arkadaşlarımızın katkıları oldu ve bunların hepsini yasaya dercetmiş olduk” dedi.
“YASADA CEYLANPINAR İLE İLGİLİ DÜZENLEME VAR”
Yasanın neler getirdiği konusunda bilgilendirme yapan Bakan Çelik, “Yasa, iş sağlığı ve güvenliği ana düzenlemesini içeriyor. Ama bunun içerisinde Ceylanpınar ilçemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ilçesi ama 90 yıldır tapusu olmayan bir ilçe, tapu sorunları yaşayan bir ilçe, tıpkı Zonguldak gibi. Değerli arkadaşlarımız Zonguldak’la ilgili bu önergeyi komisyona getirdikleri zaman, tabii ki ‘hayhay’ dedik ve birlikte bütün grupların katılımıyla bu düzenleme yüce Meclisten geçti. Şimdi, Ceylanpınar’la ilgili düzenleme var, Hilvan’la ilgili önemli yargı kararları neticesinde vatandaştan tazmin edilmeye çalışılan, faiziyle tazmin edilmeye çalışılan hususlar var. İş sağlığı ve güvenliğinin yanında, bunları da düzenleyen önemli düzenlemeler içeriyor. İş yeri hekimiyle ilgili, iş güvenliği uzmanıyla ilgili gerçekten önemli düzenlemeler getiriyoruz. Ayrıca yasa, üretimin zorlanmaması konusunda, yani teftişte durdurma yetkisi veriyor. Bunun yanında, madenlerde özellikle ölümlü kaza olması hâlinde iki yıl kamu ihalelerinden men düzenlemesi geliyor. İdari para cezaları artırılıyor ve maden çalışanlarının, ILO ilgili mevzuatı çerçevesinde, çip sistemini düzenleyen düzenlenmeler var. En önemlisi, reform düzeyinde diyebileceğimiz Mesleki Yeterlilik Kurumumuz var. Meslek standartlarının belirlendiği, 600’e yakın meslek standardının belirlendiği ve bu standartların artık pratiğe dönüştüğü, uygulamaya dönüştüğü bir döneme geçiyoruz. Artık ‘Her işi yaparım. Ben alaylı bir ustayım, alaylı bir elemanım’ dönemi bitecek ve artık evrensel, uluslararası standartlarda meslek standartlarına ulaşmış ve bu belgeyi almış elemanlarla işlerimizi görme noktasında, tabii ki bu durum, bu nitelikli elemanlarla işleri görme durumu, ister istemez kazasız işlerin görülmesini, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının da minimize olmasını sağlayacak önemli düzenlemeler” diye konuştu.
“ASGARİ ÜCRETLİDEN GELİR VERGİSİ ALINMAYACAK”
Üç çocuklu asgari ücretliden gelir vergisinin alınmaması düzenlemesinin de getirildiğini kaydeden Bakan Çelik, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu Bakanlığımızın bünyesinde gerçekleşiyor, her yıl aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanır ve kararlar alır. Aldığı kararlardan bir tanesi de 3 çocuklu asgari ücretliden gelir vergisinin alınmaması kararı. İster istemez, bizi çok ilgilendiren ve sendikalara, sosyal taraflara sözümüz olarak orada karar altına alınan bir konuyu burada yasalaşma zorunluluğu olduğu için buraya getirdik. Tabii, mazeret izinleri de önemli. Doğum iznini beş güne çıkarıyoruz. Doğum neticesinde ailenin diğer ferdi beş gün izin alıyor ama esas önemli olan, engelli çocuğu olan anne-babaya normalde kullandığı, kamu çalışanı olarak kullandığı izne on gün ilave izin verilmekte. Bunun gibi birçok düzenlemeleri içermektedir” şeklinde konuştu.
“BİRİNCİ DERECEDEN ENGELLİ YAKINI OLAN İŞÇİLERE NAKİL DÜZENLEMESİ VAR”
Birinci dereceden engelli yakını olan işçilere nakil konusunda düzenleme yapıldığını kaydeden Bakan Çelik, “Kamu çalışanlarında yani memurlarda, engellilerin veya engelli yakını olanların, birinci derecede yakını olanların nakillerinde bir problem yok ama işçiyseniz, kamuda çalışan işçiyseniz bu nakil imkânından yararlanamıyorsunuz. Böyle bir adaletsizlik mevzuatımızda ne yazık ki var. Bunu ortadan kaldıran, engelli işçilerimizin de ve birinci derece engelli yakını varsa, kamuda aynı kurum içerisinde İzmir’deyse Ankara’ya, Ankara’daysa Konya’ya naklî konusunda düzenlemeleri içermektedir. Sendikalarımız, 5 tane sendikamız, 2009 döneminde istatistikler yayınlanınca bugün eğer bu düzenlemeyi yapmazsak işlevsiz hâle gelecek. Örgütlenmenin önünü açmaya çalışırken 5 sendikamız böyle bir durumla karşı karşıya. Bu durumu da düzeltiyoruz. Sanayi Bakanlığımızın uhdesinde olan asansörlerde belediyelere sorumluluk getiren düzenlemeler var. Var da var, birçok şey var, bunların tümü çalışma hayatımızın önemli konu başlıkları” ifadelerini kullandı.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.