BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BÖLGE TOPLANTISI ÇORUM’DA YAPILDI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bölgesel istişare ve değerlendirme toplantısı Çorum’da yapıldı.Ülke sanayisinde kullanılan verimsiz elektrik motorlarının verimli elektrik motorlarına dönüşümünün...
09 Nisan 2015 Perşembe 15:18
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bölgesel istişare ve değerlendirme toplantısı Çorum’da yapıldı.
Ülke sanayisinde kullanılan verimsiz elektrik motorlarının verimli elektrik motorlarına dönüşümünün masaya yatırıldığı toplantıda ayrıca iş dünyasının temsilcilerine yerli üretime ve üreticilere sağlanan desteklerle ilgili bilgiler verildi.
Anitta Otel’de düzenlenen toplantıya Vali Ahmet Kara, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Kibar Altunal, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Çorum İl Müdürü Murat Ocak, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, il müdürleri ve sanayiciler katıldı.
Toplantıda bir açılış konuşması yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Çorum İl Müdürü Murat Ocak, rekabet gücünün, ülkelerin ekonomik kalkınmışlığının ve toplumsal refah seviyesinin bir göstergesi haline geldiği 21. yüzyılda, tüm ülkelerin kıyasıya bir yarış içinde olduklarını ve dünya ekonomisinde daha fazla söz sahibi olabilmeyi hedeflediklerini söyledi.
Bu yarışta bilim, sanayi ve teknoloji ile ilgili konuların istişaresi, iyi uygulamaları paylaşarak bunların yayılmasını sağlamak, ileriye doğru atılımlarımızda ortaya çıkan ve çıkabilecek sorunlar hakkında çözüm önerilerini geliştirmek için bir araya geldiklerini dile getiren Ocak, “Kamu alımlarında üreticimizin yüzde 15 avantajlı olduğu yerli malı belgesi, alınan AR-GE destekleri neticesinde üretilen ileri teknolojili yeni ve yenilikçi ürünlerin hiç beklenilmeden üretime ekonomiye kazandırılması için iş bitirme belgesine gerek kalmadan alınan teknolojik ürün deneyim belgesi, yine yerli üretime verilen desteklerden bir diğeri eş değer parça uygulamasıdır. Yerli otomotiv yan sanayinde yedek parça kalitesi ve standardının artacağı eş değer parça uygulaması 1 Haziran 2015 ten itibaren başlayacak ve uygulama ile muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecektir. Bunlar yerli üretime verilen desteklerden sadece birkaçı” dedi.
Vali Ahmet Kara ise, 28 Şubat süreciyle birlikte Anadolu sermayesinin önünün kesilmeye çalışıldığını söyledi. 28 Şubat sürecinin ülkede sermaye gruplarını adeta renklere ayırdığını dile getiren Vali Kara, o dönemde Anadolu sermayesinin güçlenerek, geliştiğini Türk sanayisinin de millileştiğinin belirterek, buna tahammül edemeyen azınlık ve yabancı sermayelerin ülke ekonomisinin önünü kesmeye çalıştıklarını belirtti.
Zamanla Türkiye’nin demokratik ve ekonomik istikrara kavuştuğunu dile getiren Vali Kara, 2009’da dünya da ekonomik kriz yaşanırken, Türkiye’nin bu krizi yaşamadan atlattığını ifade etti.
Vali Kara, ekonomik,demokratik istikrarın devamlı olması ve ülkenin sanayileşme, sanayinin verimliliğinin artırılması yolunda yerli üretimlerin geliştirilmesi teşviki konusunda önemli adımlar atılmasını temenni etti.
Çorum’un bölgesinde sanayileşmiş bir il olarak bilindiğini hatırlatan Vali Kara, Çorum’da da kalifiye eleman ve üretilen ürünlerin ihraç edilmesi noktasında zaman zaman sorunlar yaşandığını sözlerine ekledi.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.