ÇALINAN ORKİDELER AİT OLDUKLARI YERE GERİ DİKİLDİ
Türkiye’de topladıkları orkide yumruları ve bitki örnekleriyle toprak ve kuş tüyleriyle birlikte Antalya’nın Kaş ilçesi Uğrar mahallesi mezarlığında yakalanan biri botanik profesörü Macaristan uyrukl...
13 Nisan 2015 Pazartesi 08:18
Türkiye’de topladıkları orkide yumruları ve bitki örnekleriyle toprak ve kuş tüyleriyle birlikte Antalya’nın Kaş ilçesi Uğrar mahallesi mezarlığında yakalanan biri botanik profesörü Macaristan uyruklu üç uzman, haklarında yapılan adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı, ele geçirilen orkide yumruları ve canlı örnekleri doğaya geri kazandırılmaya başlandı.
Kaş Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Kasaba Orman Şefi Hüsnü Çelik öncülüğünde yapılan çalışmayla orkidelerin yeniden dikileceği alan içerisindeki habitat yapıları incelenerek vejetasyon iyileştirmesi yapıldı ve özel koruma alanının denizden 500 metre yükseklikteki yaşama şartlarına uygun 18 türe ait 200 yumru alana dikildi. Likya Kaş Orkidesi Koruma Projesi kapsamında üç yıl önce kurulan özel koruma alanında doğal yayılış gösteren yaklaşık on orkide türü bulunuyor.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BOTANİK BAHÇESİNE 22 TÜR DİKİLECEK
Biyokaçakçılık operasyonuna bizzat katılan ve ele geçirilen biyolojik materyalin envanter çalışmalarını yürüten Orman Mühendisi Hüsnü Çelik ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. İ. Gökhan Deniz, yumruların kaçakçılar tarafından Antalya’ya yakın bölgelerden toplandığını belirtiyor. Habitat istekleri koruma alanına uygun olan türlerin tasnifini yapan Likya Kaş Orkidesi Proje Yürütücüsü Yrd.Doç. Dr. İ. Gökhan Deniz, yükseklik olarak genellikle deniz seviyesini tercih eden diğer 22 türe ait yumru ve canlı materyallerin Akdeniz Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Uygulama Merkezi’ne aktarılacağını dile getirdi.
OKULLARDA EĞİTİM ÇALIŞMALARI
Biyokaçakçılık konusundaki en büyük eksikliğin toplumsal farkındalık olduğundan hareketle yola çıkan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü, Isparta’daki ilk ve orta dereceli okullarda eğitim çalışmasına başladı. Bu kapsamda Isparta Naşide Halil Gelendost İlkokulu’nda 192 öğrenciye Türkiye’nin ve bölgenin doğal zenginlikleri hakkında bilgi verildiği, öğrencilere doğa koruma bilinci ve toplumsal sorumlulukların da aktarıldığı eğitimde ayrıca doğa tahribatına karşı neler yapılacağı anlatılarak biyolojik kaynak değerlerin yurt dışına kaçırılmasına yönelik alınacak önlemler ve toplumsal sorumluluklar aktarıldı. Eğitim çalışmasında öğrencilere çeşitli hediyeler verilirken, Isparta’da yıl içerisinde 15 ayrı ilk ve orta dereceli okulda uygulamanın süreceği öğrenildi.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.