ÇOCUKLARIN YABANCI CİSİM YUTMALARI HAYATİ TEHLİKE OLUŞTURABİLİR

Acıbadem Ankara Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ali Titiz, çocukların yabancı cisim yutmalarına ilişkin, “Solunum yolunda bulunan yabancı cisimler bazen hayatı tehdit edici durumlar ol...

Çocukların Yabancı Cisim Yutmaları Hayati Tehlike Oluşturabilir

11 Nisan 2015 Cumartesi 08:13

Acıbadem Ankara Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ali Titiz, çocukların yabancı cisim yutmalarına ilişkin, “Solunum yolunda bulunan yabancı cisimler bazen hayatı tehdit edici durumlar oluşturabilir” dedi.

Çocukluklarda kulak, burun ve boğaz da yabancı cisimlerin acil başvurular içerisinde büyük bir çoğunluğu oluşturduğunu ifade eden Titiz, “Bulundukları bölge itibari ile sadece boğaza diye değerlendirmiyoruz, kulak, burun ve boğaz bölgesinde veya yemek borusunda olan yabancı cisimler karşımıza çıkabilmektedir. Öncelikle tedavinin ana amacı korunmadır. Yabancı cisimle çocuğun temasını en az düzeye hiç olmayacak bir şekilde ebeveynler tarafından sağlanması çalışılmalıdır. Çocukluk çağındaki yabancı cisimlerin bazıları acil durum arz edebilir. Özellikle solunum yolunda bulunan yabancı cisimler bazen hayatı tehdit edici durumlar oluşturabilir. Bu bakımdan burna veya solunum yollarına kaçmış yabancı cisimler anında farkına varılırsa ailenin acil çocuğa yardım etmesi gerekebilir. Burada yapılması gereken nedir buruna kaçmış ise çocuğun burna kaçan cismin çıkarılmamaya çalışılması, kafasının öne eğik bir şekilde bulundurulması, başının arkaya doğru atılmaması ve bu şekilde genizden solunum yollarına kaçması önlenebilir” şeklinde konuştu.

“KULAK VE BURUNDA YABANCI CİSİMLER ANNE VEYA BABALARIN FARKINA VARMADAN ÇOCUKTA UZUN SÜRE KALABİLİR”

Kulak ve burunda yabancı cisimlerin bazen anne veya babaların farkına varmadan çocukta uzun süre kalabildiğinin altını çizen Titiz, “Kulakta bir tıkanıklık, işitme kaybı, iltihaplı bir akıntı, kanlı akıntılar olabilir. Burunda özelikle tek taraflı burun tıkanıklığı ve kötü kokulu burun tıkanıklığı olduğu zaman bu durumlarda yabancı cisim akla gelebilir. Kulak, burun ve boğaz hekimine başvurduğu zaman bunların ayrıntılı olarak muayenesi rahatlıkla yapılabilir” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUĞU AYAKLARINDAN TUTUP BAŞ ÜSTÜ ÇEVİRMEKTE YANLIŞ BİR HAREKETTİR. FARKLI BİR BÖLGEYE KAÇMASINA NEDEN OLABİLİR”

Yabancı cisim kaçmalarında çocuklarda yapılmaması gereken müdahaleleri anlatan Titiz, “Çocuğun sırt üstü yatırılması, parmağını ağzına sokup onun çıkarılmaya çalışılması gibi. Yabancı cismin nefes borusuna kaçtığı gibi bir durum söz konusu ise öncelikle çocuğun yan yatırılıp veya yüz üstü çevrilerek sırtına belirli şiddetle dokunuşlar yaparak onun solunum yolundan çıkarılması çalışılır. Çocuğu ayaklarından tutup baş üstü çevirmekte yanlış bir harekettir. Farklı bir bölgeye kaçmasına neden olabilir. Tehlikesiz bir solunum bölgesinde bulunan yabancı cismin direk olarak solunum yoluna hareketlendirilmesi sağlanabilir. Bu bakımdan cisim görülebiliyorsa ancak ağız içinde alınmaya çalışılması olabilir” diye konuştu.

“HİÇ TAHMİN EDEMEYECEĞİMİZ VAKALAR OLABİLİYOR. ÇOCUKLARIN YALNIZ BIRAKILMAMASI LAZIM”

Titiz, 0-5 yaş arası çocuklarda yabancı cisim yutmalarında dikkat edilmesi gereken cisimleri sıralayarak, “Oyuncak parçaları, kız çocuklarında takılar yaklaşık yüzde 40 oranında karşılaştığımız durumlar. Küçük parçacıklar, dişi olmayan çocuklarda sert gıdaların yedirilmesi önemli olarak sağlık problemlerine yol açabilir. Ortam da solunum yollarına kaçabilecek veya kulak, buruna kaçabilecek parçaların bulunmaması gerekir. Hiç tahmin edemeyeceğimiz vakalar olabiliyor. Çocukların yalnız bırakılmaması lazım. Bu konuda da ailelere büyük görev düşmektedir” diye konuştu.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.