COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ GÜNLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Sakarya Üniversitesi Coğrafya Topluluğu tarafından 4’üncüsü düzenlenen Coğrafi Bilgi Sistemleri Günleri, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nün dü...
13 Nisan 2015 Pazartesi 19:43
Sakarya Üniversitesi Coğrafya Topluluğu tarafından 4’üncüsü düzenlenen Coğrafi Bilgi Sistemleri Günleri, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nün düzenlediği etkinliğe kamu sektöründen alanlarında uzman konuşmacılar ile bölüm öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tülay Kızıloğlu, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS), karmaşık sorunların çözülebilmesi için tasarlanan bir donanım, yazılım ve yöntemler sistemi olduğunu belirterek, dünyada bu alanda meydana gelen hızlı gelişmelerin çok çeşitli sektörlerde yeni iş tanımlarının ve istihdam alanlarının ortaya çıkmasını sağladığını ifade etti. Günümüzde CBS’nin kullanım alanlarının çevre yönetiminden tarım ve ormancılığa, doğal kaynak yönetiminden ulaşım planlamalarına ve turizme kadar çok geniş bir kullanım alanı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Kızıloğlu, bu etkinliğin coğrafya öğrenimi gören öğrenciler için oldukça faydalı olacağını söyledi. Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü kurucu bölüm başkanı ve öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Cercis İkiel ise, bölümün kuruluşunda ilk iş olarak bölüm programını, CBS uzaktan algılama uygulaması ve sayısal dersler ile zenginleştirdiklerini kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından ise sunum bölümüne geçildi. SASKİ Genel Müdürlüğü’nden Hakan Kocaman, yaptığı SASKİ Scada ve CBS Entegrasyonu konu lu sunumunda, içme suyu hatlarında yaptıkları alt yapıya yönelik CBS çalışmaları ve Scada Entegrasyonu konularında bilgi verdi.
Üsküdar Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Ömer Ünsal da Üsküdar Belediyesi’nde yapılan CBS çalışmaları ile CBS içinde bulunan muhasebe bilgileri, sosyal yardım, süper hizmet, istihdam merkezi ve veri analizi gibi modüller hakkında konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Yener Bakış ise CBS’nin bir sonuç ürünü olarak şehir alt yapısında, ulaşım planlarında, mekansal adres kayıtlarında ve sosyal hizmetlerde önemli veriler sağladığına dikkat çekti. Harita Genel Komutanlığı’ndan Fatih Kalle ise kurumda yapılan CBS faaliyetleri ve ürünleri konularında bilgilerini aktardı. Harita Genel Komutanlığı’nın Türkiye’nin tek ulusal haritacılık kurumu olduğunu belirten Kalle, CBS kullanımının dünyada yaygınlaşmakta olduğunu, gerçek hayattaki karmaşık problemlerin çözümünde de etkin olarak kullanıldığını ifade etti.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.