ÇORUM’UN SORUNLARI BAŞBAKAN’A İLETİLDİ
8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’na katılan Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Çorum’un sorunları hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu bilgilendirdi.Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)...
11 Nisan 2015 Cumartesi 12:13
8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’na katılan Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Çorum’un sorunları hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu bilgilendirdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen şurada 81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli 5 sorunu ve çözüm önerisini birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu.
Şura’ya Başbakan Davutoğlu’nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve diğer ilgililer katıldı.
Şurada Çorum adına konuşma yapan Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, limana erişimin kolaylaştırılması için Çorum üzerinden Delice-Suluova demiryolu bağlantısının yapılması, Amasya-Merzifon Havaalanı’nın ismine Çorum’un da eklenmesi, İstanbul seferi olan havaalanı uçuş planının yeniden yapılandırılarak Ege ve Akdeniz bölgelerinin de uçuş seferlerine eklenmesi, Kızılırmak ve Yeşilırmak arasında kalan arazilerin, bu ırmaklardan sulanabilmesi için sulama kanallarının açılması, arazi toplulaştırması çalışmalarının hızlandırılması, Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi ihtiyacı, Çorum’un içinde bulunduğu kalkınmada öncelikli 4. bölgeden 5. bölgeye alınması ve yüzde 2’lik Bağ-Kur kesintisi gibi tarımsal kesintilerden esnaf, tüccar ve sanayicinin sorumluluğunun kaldırılması için Başbakan Davutoğlu’ndan talepte bulundu.
ÇORUM’UN EN ÖNCELİKLİ SORUNU, KALKINMADA ÖNCELİKLİ İLLER ARASINDA 4. BÖLGEDEN, 5. BÖLGEYE ALINMASIDIR
Çorum’un en öncelikli sorunu, kalkınmada iller arasında 4. bölgeden 5. bölgeye alınması olduğunu vurgulayan Bektaş, “Çünkü Çorum’un önde gelen sektörlerinden tuğla ve kiremit sektörü, anahtar teslimi fabrika yapan makine sektörü, un ve yem fabrikaları gibi kaba ürün üreten sektörler açısından, nakliye masrafları belimizi bükmektedir. Bunun için demiryoluna acil ihtiyacımız vardır. Çorum üzerinden Delice-Suluova demiryolu bağlantısının yapılması limanlara olan uzaklığı ortadan kaldıracak, böylece nakliye masrafları azalacak, Çorumlu sanayicilerin rekabet güçleri artacaktır” dedi.
Çorum’un tarıma dayalı sanayi ve hayvancılık potansiyeli dikkate alındığında, Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi’nin önemli bir ihtiyaç olarak ortaya çıktığını açıklayan Bektaş, kalkınmada öncelikli iller arasında 4. bölgeden 5. bölgeye alındığında tarım ve tarıma dayalı sanayi teşviklerinin artışının sağlanacağının bununda Çorum’un kalkınmasına katkı sağlayacağının altını çizdi.
ANADOLU’NUN MEZOPOTOMYASI OLAN ÇORUM’DA TARIM ARAZİLERİNİN SUYLA BULUŞMASI ÖNEM ARZ EDİYOR
Çorum’un hızla göç veren iller arasında 10. sırada yer aldığını anlatan Bektaş, “Göçü durdurabilmek ve insanımızı doğduğu yerde doyurabilmek için, işgücü imkânı oluşturabilecek yatırımların teşvik edilmesi, tarımsal desteklerin arttırılması, hayvancılığı geliştirebilmek için de yem hammaddeleri ile birlikte yemdeki yüzde 8 KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi Çorum açısından yararlı olacaktır. Çorum tarım arazilerinin yüzde 14’lük kısmı fiilen sulanan araziler, yüzde 86’lık kısmı ise sulanamayan arazilerden oluşmaktadır. Anadolu’nun Mezopotamyası olan, Kızılırmak ve Yeşilırmak arasında kalan arazilerin, bu ırmaklardan sulanabilmesi için sulama kanallarının açılması ve Alaca Koçhisar Barajı gibi çevre barajlardan sulanması, ilimiz tarımı açısından büyük önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra ilimiz tarım topraklarının çok parçalı olması nedeniyle, arazi birleştirilmesi çalışmalarının hızlandırılması Çorum için acil ihtiyaçtır” diye konuştu.
AMASYA-MERZİFON HAVALİMANINA ‘ÇORUM’ ADIDA EKLENMELİ
Amasya-Merzifon Havalimanına Çorum adının eklenmesi gerektiğini dile getiren Bektaş, “Çorum’da havaalanı yoktur. Bu, Çorum iş dünyasının en önemli sorunlarından biridir. İlimize en yakın Amasya-Merzifon Havaalanı’nın yolcu potansiyelinin büyük bir kısmını Çorum halkı oluşturmaktadır. Bu nedenle Amasya-Merzifon Havaalanı’nın ismine Çorum’un da eklenmesi, özellikle yurtdışından gelen iş adamları açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, sadece İstanbul seferi olan havaalanından Ege ve Akdeniz Bölgeleri’ne de uçuş seferlerinin eklenmesi ticaret ve turizm hayatı için önemlidir. Havaalanı terminal binası çok küçüktür, bina büyütülmeli, bölgeyi temsil eden bir hale getirilmeli ve gümrük hizmetleri verilmelidir” ifadelerini kullandı.
Bektaş, konuşmasının sonunda Başbakan Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu, ile bakanları Çorum’a davet etti.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.