ÇÖZÜM SÜRECİ SÜRYANİLERİ DE GERİ DÖNDÜRÜYOR

1970’lerde Süryanilere yönelik baskılar nedeniyle ailesiyle birlikte Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan ve 43 yıl sonra çözüm sürecinin etkisiyle memleketi Mardin’in Midyat ilçesine geri dönen Simon Po...

Çözüm Süreci Süryanileri De Geri Döndürüyor

30 Mart 2015 Pazartesi 11:18

1970’lerde Süryanilere yönelik baskılar nedeniyle ailesiyle birlikte Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan ve 43 yıl sonra çözüm sürecinin etkisiyle memleketi Mardin’in Midyat ilçesine geri dönen Simon Poli, "Süreçle birlikte bir bahar kokusu yayıldı. Hoş bir kokuydu. Bunun verdiği umutla geri döndük. Süryanilerin bir geleceği varsa, o da burada anavatanlarındadır" dedi.

1946 yılında Mardin’in Midyat ilçesinde doğan Simon Poli, 1970’li yıllarda Süryanilere yönelik baskılar nedeniyle ailesi ile birlikte Avrupa’ya göç etmek durumunda kaldı. Yıllarca Avrupa’da, memleket özlemi ile yaşayan Poli, çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte, birçok Süryani gibi hasret duyduğu memleketine geri döndü. Midyat’ta HDP ilçe yöneticiliği de yapan Poli, yaşantısını İHA’ya anlattı. 70’li yıllarda Süryaniler olarak tarif edilemez baskılar gördüklerini dile getiren Poli, "O dönemlerde hem Süryani hem de gayrimüslim olduğumuz için sürekli baskılara maruz kalıyordu. Başka bir sorun da yoktu. ‘Siz gavursunuz, burası sizin değil’ gibi söylemlerle karşılaşıyorduk. Sürekli sıkıntılar çıkıyordu. Hırsızlıklara, kız kaçırmalara maruz kalmıyordu. Hem etnik hem de dini baskılar altındaydık. 1967 ya da 68 yılında Midyat’ta Hristiyan gençlere hücum edildi. Bunun ardından gençlerde kendi aralarında örgütlendi. Sonrasında büyük olaylar yaşandı. Biz 10 kardeşiz. Babam çıkan olaylar nedeniyle düşünmeye başladı. ’10 oğlum var. Her gün olaylar çıkıyor. Burada kalırlarsa başları dertten çıkmayacak’ demeye başladı. Sonra ise Avrupa’ya göç ettik" dedi.

"AVRUPA’DA YABANCILIK HİSSETTİM"

1971 yılının başlarında önce Almanya’ya ya, 8-9 yıl sonra ise İsveç’e gittiklerini anlatan Poli, 43 yıl boyunca Avrupa’da vatan hasreti ile yaşadığını kaydetti. Bir süre sonra ne kadar zaman geçerse geçsin halen Avrupa’da yabancı olduğunu hissettiğini vurgulayan Poli, "Her şeyim yerindeydi. Maddi durumum çok iyiydi. 4 çocuğum var hepsi tahsilli. Hiçbir sıkıntım yoktu. Ancak yine de rahatsızdım. ‘Ben burada ne yapıyorum?’ diye kendi kendime sormaya başladım. Ancak gelemiyordum. Çünkü Türkiye’de henüz huzur yoktu" diye konuştu.

"AVRUPA’DA ASİMİLE OLUYORDUK"

Avrupa’da bir gelecek göremediklerini, Asuri-Süryanilerin Avrupa’da geleceğinin olmadığını dile getiren Poli, "Süryanilerin bir geleceği varsa bu anavatanlarındadır. Süryanilerin Avrupa’da bir geleceği yoktur. Yani asimile olup gidecekler. Ama eğer burada, bu memlekette bir huzur ve güven olacaksa dönecek olan çok kişi var" dedi.

"3 YIL ÖNCE HOŞ BİR KOKU YAYILMAYA BAŞLADI"

Yıllarca Güneydoğu’da yaşanan çatışma ortamı nedeniyle gelemediklerini de anlatan Poli, şunları söyledi:

"1990’lı yıllar başta olmak üzere bölgede yaşananlar nedeniyle gelmek istemiyorduk. Kimsenin öyle bir düşüncesi yoktu. Ancak 3 yıl önce bir bahar kokusu yayılmaya başladı. Hoş bir koku geldi. Çözüm süreci bize büyük umut veriyor. Biz o umutla geri döndük. Süreçle birlikte bizde, ‘şimdi dönebilirim, rahat yaşayabilirim ve istediğim siyaseti yapıp, özgürce konuşabilirim’ algısı oluştu. Birçok Süryani bu yüzden geri döndü. Daha gelecekler de olacaktır. Bu süreç nihayete ulaştıktan sonra yoğun bir geri dönüş yaşanacaktır. Yeter ki güven olsun, huzur olsun."

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.