DİYABETE KARŞI AY ÇEKİRDEĞİ

Ay çekirdeğinin düzenli olarak tüketilmesi, diyabetin önlenmesinde ve yönetiminde olumlu etki edebiliyorŞekersiz şekerlemelerden, düşük karbonhidratlı makarna ve sonu gelmeyen tavuklu akşam yemeklerin...

Diyabete Karşı Ay Çekirdeği

30 Mart 2015 Pazartesi 13:08

Ay çekirdeğinin düzenli olarak tüketilmesi, diyabetin önlenmesinde ve yönetiminde olumlu etki edebiliyor

Şekersiz şekerlemelerden, düşük karbonhidratlı makarna ve sonu gelmeyen tavuklu akşam yemeklerinden sıkıldınız mı? Diyabetli olmak, diyetinizin sıkıcı olması gerektiği anlamına gelmiyor. Aslında tam tersi olmalı. Çeşit, damak tadınızı cezbeder ve vitaminler, besin bileşenleri ve antioksidanları sağlıklı bir denge içerisinde tüketmenizi sağlar.

Diyabet için standart bir beslenme şekli yoktur ve kişiye göre değişmektedir. Bu yüzden bir diyetisyenin tavsiyesine göre kişiye özel beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Yine de, günlük kalori alımı genel olarak şu şekilde tavsiye edilmektedir:

- Günlük kalorinin yüzde 25-35’i yağlardan sağlanmalıdır. Doymamış yağlar, en sağlıklı yağ tipleridir.

- Karbonhidratlar günlük kalorinin yüzde 45-65’ini karşılamalıdır.

- Protein, günlük kalorinin yüzde 12-20’sini karşılamalıdır.

- Lifden zengin besinler daha az kalori içerir. Kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerine iyi gelir, düşük glisemik indekse sahiptir, kan şekeri kontrolünü sağlar, kilo vermeyi kolaylaştırır ve diyabet riskini azaltır. Bu nedenle meyve, sebze, tam tahıl ve ay çekirdeği ürünleri gibi lif açısından zengin besinleri tüketebilirsiniz.

Neden Ay Çekirdeği

Ay çekirdeği lif içeriği zengin, önemli vitaminler ve minerallerle dolu, hafif bir atıştırmalıktır. Ay çekirdeğini eşsiz kılan besin bileşenleri arasında zengin lif ve çoklu doymamış yağ, bakır, E vitamini, selenyum, magnezyum ve cıva yer almaktadır.

Ay çekirdeğinin 28 gram danesinde yaklaşık 4 gram lif ve 6 gram protein vardır. En iyi özelliği ise, ay çekirdeğinin toplam yağ oranı yüksek olmasına rağmen, araştırmacıların diyabetle mücadelede en iyi yağ türü olduğunu belirttikleri “çoklu doymamış” yağ içermesidir. Diyabet açısından bu kadar olumlu besin bileşeninin varlığı ve birlikteliği, yaygın gıdalarda çok nadiren bulunabilir.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.