EL ŞİŞMESİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?
.
26 Şubat 2018 Pazartesi 13:53
Daha önce hiç ellerinize bakıp, parmağınızdaki yüzüğün cildinize baskı uyguladığını, parmaklarınızın şiş göründüğünü ve bambaşka bir renk aldığını fark ettiniz mi? Peki bunun sebebi nedir? Ellerinizin şişmesine neden olan birçok faktör vardır. Bunlardan çoğu pek ciddi olmasa da, bazıları çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Bunların hepsinin detaylı açıklamasını yazımızda bulabilirsiniz.
Bu olay aslında tahmin ettiğinizden daha sık karşılaşılan bir durumdur. Bazen kısa bir süre yürüdükten sonra hafif bir karıncalanma hissedip ellerinize baktığınızda, şiştiklerini görürsünüz. Esasen bu durum dolaşımla alakalıdır. Egzersiz yaparken ellerinize daha çok kan pompalanır ve bu da şişmelerine neden olur.
Diğer yandan, eğer sadece tek bir parmak şişmişse, bu bir çeşit sakatlanmadan veya enfeksiyondan kaynaklanmış olabilir. Ancak, şişkinliğin eklemlerden kaynaklı bir problem sonucunda meydana gelip gelmediğinden her zaman emin olmalısınız. Gelin meseleye biraz daha yakından bakalım.
Yırtılma veya kesik yaraları: Elinizi bir yere mi çarptınız? Yoksa bir yere mi sıkıştırdınız? Ya da bir köpek tarafından ısırıldınız mı? Bu tür olaylar genellikle oldukça açıktır, ancak, bazen elinizi bir yere vurur ve bunu pek önemsemezsiniz. Ardından, sonuç olarak birkaç saat içinde şişkinlik oluşmaya başlar.
Bağdoku ve kıkırdak yaralanmaları: Eğer işiniz birbirini tekrarlayan şeyler içeriyorsa, el ve parmaklarınızla defalarca aynı hareketleri yapmanız gerekiyorsa, parmaklarınız günün sonunda şişkin görünebilir. Bu durum kıkırdak yaralanmaları sonucunda oluşur.
Bursitis (Eklemlerde oluşan şokları emen ve eklemleri koruyan keseciklerde oluşan şişkinlik): Bu çok ağrılı bir durumdur, çünkü hastanın parmağı tam olarak eklem bölgesinden şişer. Bazen ağrılı ve ufak bir yumru oluşabilir.
Karpal tünel sendromu: Özellikle kadınlarda sıklıkla görülen bu ağrılı durum muhtemelen size tanıdık gelecektir. Bilekten geçen sinirler üzerinde baskı oluşturarak, sıklıkla parmakların şişmesine, his kaybına, ve hatta sertlik hissine neden olur. Çok ağrılı bir durumdur.
Ganglio: Bu durum eklem veya tendonların üst kısımlarının büyümesi veya şişmesiyle oluşur. Ardından parmaklara kadar ulaşarak şişmelerine yol açabilir.
Enfeksiyon: Bu ihtimali kesinlikle aklınızdan çıkarmamalısınız. Streptococcus aureus olarak bilinen ve parmaklarda şiddetli şişkinliklere neden olan bir bakteri vardır. Çok ağrılıdır ve hatta ateşlenmenize bile yol açabilir.
Paronişi: Bu durum sadece tek bir parmağı etkilediği için mutlaka dikkatinizi çekecektir. Tırnağa yakın bir noktada oluşan ve özellikle tırnak çevresinin şişmesine neden olan çok ağrılı bir enfeksiyondur. Hatta irin bile oluşturabilir.
Romatoid artrit: Ne yazık ki çok karşılaşılan bir durum olduğu için, ellerinizin şişmesine neden olan faktörü ararken mutlaka aklınızda bulunması gerekir. Eklemleri etkileyen ve doğuştan gelen kronik bir bağışıklık hastalığıdır. Parmaklarda oluşan şişkinlik ve ağrıyla birlikte oldukça sık karşılaşılır.
Septik artrit: Bu tip artrit bir enfeksiyondur ve semptomları genellikle romatoid artritle aynı olduğu için ayırt etmesi çok zordur. Bu nedenle tedavisi için mutlaka bir doktora başvurmalısınız.
Bir veya daha fazla parmağınız şiştiği zaman ortaya çıkan semptomlara dikkat etmelisiniz. Tek bir parmakta mı, yoksa tüm elinizde mi olduğunu kontrol edin. Eğer elinizin tamamı şişmiş ise, muhtemelen bir dolaşım problemi ya da karpal tünel sendromudur. Eğer şişkinlik tek bir parmakta ise, öncelikle el tırnaklarınızı kontrol edin. Ardından parmağınızı herhangi bir yere vurup vurmadığınızı ve bir yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Bir böcek ısırığından bile kaynaklanmış olabilir. Fakat, şişkinlik beş günden uzun sürerse, doktorunuza görünmek için bir randevu ayarlayın.
Parmaklarımdaki şişkinliği nasıl azaltabilirim?
Yukarıda açıkça belirttiğimiz gibi, eğer elinizdeki şişkinlik birkaç gün boyunca devam ederse, bir doktora görünmeniz gerekir. Ancak, evde aşağıdaki ipuçlarını uygulayabilirsiniz:
Biberiye suyu ile soğuk ve sıcak banyo: Biberiye, eklem ve kıkırdak ağrılarını dindirmek için harikadır. Bir miktar sıcak suyun içine bu şifalı bitkiden iki dal atıp, ardından şişen parmaklarınızı üç dakika boyunca suyun içinde tutabilirsiniz. Hemen ardından aynısını bir de soğuk suyla yapın. İki sıcaklık arasında geçiş yapınca, kan dolaşımınız hızlanacak ve böylece şişkinlik azalacaktır. Tedaviyi sonlandırmak için şişen parmaklarınıza birkaç damla biberiye yağı ile masaj yapabilirsiniz.
Eğer parmaklarınızdaki şişkinliğin bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklandığını düşünüyorsanız, bir diş sarımsakla şişkin noktayı ovalayın. Bu bitki, şişkinliğin inmesine yardımcı olacak harika bir antibakteriyeldir.
Zencefil kökü ile bandaj: Bu şifalı kök, şişkinliğin inmesine yardımcı olabilir. Öncelikle, birkaç dilim zencefil kökünü rendeleyip, sıcak suyla karıştırın. Şişen parmaklarınızı birkaç dakika bu karışımın içinde tutun. Ardından, rendelenmiş zencefili sudan ayırın ve şişkinlik olan noktaya çok fazla bastırmadan sürün. Bu, şişkinliğe kesinlikle iyi gelecektir.
Umarız bu makalemiz ellerde oluşan şişkinliklerin nedenleri ve tedavileri hakkında size yardımcı olmuştur!
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.