ESOGÜ’DE 15. DENEY HAYVANLARI KULLANIMI SERTİFİKA KURSU TAMAMLANDI
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıbbi ve Cerrahi Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TICAM) gerçekleştirilen ve deney hayvanları üzerinde araştırma yapmak isteyen tüm araştırm...
03 Nisan 2015 Cuma 14:23
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıbbi ve Cerrahi Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TICAM) gerçekleştirilen ve deney hayvanları üzerinde araştırma yapmak isteyen tüm araştırmacıların, yasa gereği tamamlamak zorunda oldukları “Deney Hayvanları Kullanımı Sertifika Kursu”nun 15’ncisi tamamlandı.
Kursun ardından yapılan teorik ve pratik sınavlar sonucu başarılı olan kursiyerlere sertifikalarının dağıtılması dolayısı ile bir tören düzenlendi. ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen’in de katıldığı törende konuşan ve Deney Hayvanları Kullanımı Sertifika Kursu ile ilgili bilgiler veren TICAM Müdürü Prof. Dr. Kubilay Uzuner, 2006 yılında yürürlüğe giren 80 saatlik eğitim zorunluluğu kapsamında ESOGÜ TICAM’da her yıl düzenlenen kursun bu yıl 15’incisi gerçekleştirildiğini belirtti. Prof. Dr. Uzuner, “Bu kursta araştırmacılar, deney hayvanları üzerinde çalışma yapmak için 40 saat teorik 40 saat de pratik olarak verilen dersleri almak zorundadırlar. Araştırıcılar eğitim sonunda düzenlenen iki sınavdan da başarıyla geçmeden sertifika alamıyor ve deney hayvanları üzerinde araştırma yapamıyor. ESOGÜ’de yer alan TICAM’da verilen eğitimlere sadece Eskişehir’den değil, başka üniversitelerden de araştırıcılar yoğun olarak katılıyor. Kursta teorik olarak deney hayvanlarının yetiştirilmesi, üretimi, biyokimyası, anatomisi, fizyolojisi, hastalıkları, anestezi, etik kurallar, yürürlükteki mevzuat, laboratuvar işletmesi, iş sağlığı, araştırma planlama ve biyoistatistik dersleri veriliyor. Deney hayvanının manipülasyonu, bir sıçan nasıl tutulur, bir fare nasıl tutulur, ona nasıl enjeksiyon yapılır, nasıl kan alınır, nasıl ilaç verilir, mide sondası nasıl yutturulur, anestezi ve analjezi nedir gibi uygulama derslerinde de konularında uzman eğiticiler tarafından 40 saatlik eğitim veriliyor” dedi.
Konuşmaların ardından23 Mart-3 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenen kursu tamamlayan 33 araştırmacıya sertifikaları takdim edildi.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.