EVDE SAKSIDA DOĞAL VE HORMONSUZ SALATALIK NASIL YETİŞİR? SALATALIĞA PARA VERMEYİN, İŞTE PÜF NOKTALARI

Salatalığa Para Vermeyin, İşte Püf Noktaları

Evde Saksıda Doğal ve Hormonsuz Salatalık Nasıl Yetişir? Salatalığa Para Vermeyin, İşte Püf Noktaları

11 Aralık 2018 Salı 22:49

Evde Saksıda Salatalık Nasıl Yetişir? Mutfağımızın vazgeçilmezi olan salatalığı evde saksıda doğal ve ilaçsız olarak kendiniz üretebilir, gönül rahatlığı ile hormonsuz olarak tüketebilirsiniz. Salatalık içerisinde bulunan B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor mineralleri bakımında oldukça zengin bir besindir.

1-20181211225044.jpg

Özellikle salatalarda kullandığımız asıl adı hıyar olan bu sebze diyet listelerinde de sıklıkla tercih edilmektedir. Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir? Salatalık yetiştirmenin en önemli kuralı yetiştireceğiniz saksı tercihini iyi yapmanızdır. Salatalık dolanarak uzayan bir sebze olduğu için yüksekliği olan bir saksı kullanabilir veya bir çubuk yardımıyla dikey olarak büyümesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca toprağının devamlı olarak nemli tutulması gerekmektedir. Besleyici toprak karışımları salatalığın daha verimli büyümesine yardımcı olmaktadır. Kullanacağınız saksı en az 30 cm çapında ve derinliğinde olmalıdır. Salatalık için tercih edeceğiniz saksının derinliği ve çapı aynı olmalıdır. Saksının altında su akıtma delikleri mutlaka bulunmalıdır.

2-866.jpg

Salatalık suyu seven bir sebzedir. Fakat fazla sulandığında köklerine zarar verebilir. Bu yüzden su akıtma delikleri olan bir saksı fazla suyun diplerde birikmesini önleyerek salatalığın köklerine zarar vermeyecektir.Salatalık ekerken kullanacağınız toprak suyun rahat süzülebileceği, çok sık olmayan, organik karışımlar içeren bir toprak olmalıdır. Toprak karışımına gübre ilavesi de yapabilirsiniz. Salatalık tohumları havaların ısındığı temmuz ayında ekilmeye başlar. Eylül ayında da olgunlaşan salatalıklar toplanmak için hazır hale gelir. Salatalık tohumu ekerken ilk olarak bir destek çubuğunu saksının içerisine yerleştirin. Ayarlayacağınız çubuğun sağlam bir şekilde ayakta durabileceğinden emin olmalısınız. Saksınızı önceden hazırladığınız toprak karışımı ile doldurun. Toprağı çok sıkı doldurmamaya özen gösterin. Üst yüzeyde yaklaşık 2,5 cm’lik bir derinlik bırakın.

3-661.jpg

Çubuğunda sağlamlığını kontrol ettikten sonra saksının ortasına yaklaşık 1 cm’lik çukur açılır ve içerisine 5-6 adet tohum atılır. Ardından üzeri kapatılır. Toprak nemli olacak şekilde su ilavesi yapılır ve saksı bol güneş alan bir yere konulur. Salatalık fideleriniz 20-25 cm uzunluğuna geldiği zaman saksılarını ayırın. Salatalık yetiştirirken en önemli püf nokta salatalıkları susuz bırakmamaktır. Her gün düzenli olarak sulayın. Ekildikten yaklaşık 55-70 gün sonrasında salatalıkların hasat zamanı gelmiş olacaktır. Sen de kendi salatalığını evinde balkonda saksıda yetiştir, doğal beslen, ilaçsız organik salatalık tüket. Sağlıcakla.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.