EVİNDE YOĞURT MAYALAYANLAR. B-UNA ÇOK D-İKKAT EDİN
Püf Noktalarını bilmek lazım
11 Ağustos 2018 Cumartesi 23:06
Evinde Yoğurt Mayalayanlar. B-una Çok D-i-kkat Edin En güvenilir olan dahi katkı maddesi var. Biliyoruz, biliyorsunuz aslında… Ama evde yapılan yoğurtlar genelde çok sıvı ve ekşimtrak olduğu için ve bu da yemeğin tadını bozduğu için haliyle evde yapmaya vakti olanlar dahi hazır alıyor yoğurdu.
Yoğurt yapanların en büyük şikayeti : Yoğurdun cıvık olması..Peki nedir taş gibi yoğurt yapmanın sırrı?Yoğurdun cıvık olmaması için yani taş gibi sert olması için, ilk önce yoğurdu mayaladığınız kabın fazla sarmalanmaması gerekir.Özellikle yaz sıcaklarında fazla sarmalanması yoğurt mayasının cıvık olmasına sebep olacaktır. Çünkü yoğurt soğuyana kadar yoğurdun içerisinde yeteri kadar maya üremez. Bu da yoğurdunuz daha sulu bir kıvam almasına yol açar. Ayrıca inek sütü yerine keçi, koyun veya bulabilirseniz manda sütü tercih ederseniz daha sert bir kıvam elde edersiniz çünkü inek sütü keçi ve koyuna göre daha az yağlıdır.Sert kıvam için yukarıdaki püf noktalarına dikkat etmeniz gerekiyor. Peki çabuk ekşimemesi için ne yapmak gerekir?Evde yapılan yoğurtlarda karşılaşılan bir diğer şikayet de çok çabuk ekşimesidir. Aslında ekşimesinin de sebebi yine kıvamı ile alakalıdır. Cıvık yoğurt çabuk ekşir.Eğer sert bir yoğurt yapabildiyseniz bu cıvık yoğurda göre daha dayanıklı olup çok daha geç ekşiyecektir. Çünkü yoğurt kültürünün içerisinde bulunan ve ekşimeye yol açan bakterilerin sulu ortamda daha çabuk ürer ve büyür. Bunu önlemek aslında mümkün. Aşağıda tarifte yaptığımız gibi bir tutam tuz ekleyerek ekşime süresini uzatır.
EVDE TAŞ GİBİ KATI YOĞURT YAPIMI Malzemeler : 1 litre süt ( İnek sütünden ziyade bulabilirseniz keçi ve koyun sütü olursa daha iyi olur. Mutlaka taze süt olmalı.) 1 yemek kaşığı yoğurt ( Maya için) 1 tutam şeker ( Kolay ve hızlı mayalanması için) 1 tutam tuz ( Ekşimeyi geciktirmek ve sertliği sağlamak için ) Yapılışı : Sütü tencereye koyun ve orta ateşte tencerenin ağzı açık vaziyette kaynatın. Kaynama başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha kaynatıp, ocağın altını kapatın. Ardından sütün ılınmasını bir müddet bekleyin.Bunu serçe parmağınızı değdirerek parmağınızı ısıracak sıcaklıkta ayarlamanız gerekir. Bu ortalama 40-45 derece sıcaklığında demektir. Parmağınız yaklaşık 6-7 saniye sütün içinde dayanabilirse doğru sıcaklığı buldunuz demektir. (Parmağınızın temiz olmasına dikkat edin) Bir kase içersine 1 yemek kaşığı yoğurdu koyun. Üzerine tuz ve şeker ilave edilerek karıştırın. Ilımış olan tenceredeki sütten bir kaşık bu kaseye alın ve tekrar karıştırın. Ardından bu karışımı (mayayı) kaşıkla tencerenin kenarından doğru içerisine iyice dağıtın. Üzerindeki kaymağı bozmamaya özen gösterin. Kaymağın altından karıştırmaya çalışın.
Sert yoğurt için önemli bir püf noktası da tencerenin içindeki nemin dışarı çıkması için kapağını açık bırakmanız olacaktır. Yoğurdun daha sert olması için kapağını açık bırakın. Üzerine kapak yerine tel süzgeç koyun ve bez ile sarın. 5-6 saat kadar bu şekilde mayalanmaya bırakın ve ardından bezi alarak yoğurdu bozmadan buzdolabına kaldırın. 1 gece dinlendirildikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz. İşte size ekşimeyen, cıvık olmayan taş gibi ev yoğurdunun tarifi…Yoğurdun Sağlığa Faydaları Yoğurt Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Yapılan birçok bilimsel araştırma yoğurdun kilo vermeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Yoğurdun içerdiği kalsiyum ve amino asitler bünyede bulunan fazla yağları yakarlar. Bunun yanında kasları kuvvetlendirir. Bununla birlikte gereksiz yağların dışarı atılmasında yağ hücrelerine katkıda bulunurlar.Yoğurt Zararlı Bakterileri Etkisiz Hale Getirir: Yoğurt bağırsak enfeksiyonuna neden olan zararlı bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Genel anlamda sindirim sistemi için faydalı bir besin kaynağıdır. Yoğurdun sindirimi kolay olduğu için özellikle diyet yapanların akşam saatlerinde tüketmesi önerilir.
Yoğurt Bünyeyi Kuvvetlendirir: Bir porsiyon yoğurt, önemli bir miktarda potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko ve vitamin B5 (pantotenik asit) içermektedir. Yoğurt ayrıca, kırmızı kan hücreleri korur ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olan B12 içerir. Düzenli olarak yoğurt tüketimi bu besinlerin eksikliğinden kaynaklanan açığın ortaya çıkmasını engeller. Yoğurt Yüksek Tansiyonu Önleyebilir: Günlük olarak tüketmemiz gereken tuz miktarını aşmamız durumunda hipertansiyon, böbrek ve kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalimiz yükselir. Yüksek tansiyonda birçok hastalığın ana sebebidir, özellikle kalp sağlığını ciddi anlamda tehdit eder. Bu yüzden günlük bir kase yoğurt tüketimi hipertansiyonu engeller ve dolaylı olarak bu genel vücut sağlığını korur. Yoğurt Soğuk Algınlığından Korur: Bu konuyla alakalı yapılan birçok bilimsel çalışma yoğurdun soğuk algınlıklarını önlediğini ortaya koymuştur. Günlük düzenli olarak tüketilen bir miktar yoğurt hücrelerin mikroplarla savaşmasını kolaylaştırır. Ayrıca yoğurdun kan hücrelerini güçlendirme özelliği vardır. Yoğurdun hücreleri güçlendirmesi genel anlamda bağışıklık sisteminin faydasınadır. Güçlü bağışıklık sistemi kış aylarında soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Yoğurt Diş Sağlığı İçin Faydalıdır: Marmara Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucu, yoğurdun diş mineleri için çok faydalı bir besin kaynağı olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanında yoğurdun bol miktarda içerdiği laktik asitler diş etlerini korumada önemli görevler üstlenmektedirler. Günlük olarak tüketilen bir kase yoğurt diş ve dişe bağlı hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. Yoğurdun Göz Sağlığına Faydaları: Özellikle aşırı yorgunluktan kaynaklanan göz altında şişme ve kararmalar yoğurt sayesinde giderilebilir. Yoğurdu gözün altında kararmış kısma 15 dakika kalacak şekilde uygulayın. Bu kararmaları ortadan kaldıracaktır. Yoğurdun Cilde Faydaları: Yoğurdun cilt sağlığına birçok faydası vardır. İçerdiği çok farklı ve zengin miktardaki bileşen ve besinler cilt sağlığını korur ve cilt hücrelerinin yenilenmesine, onarılmasına yardımcı olur.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.