FAY HATTI GİDEN ŞEHİRLERİN LİSTESİ
2. **Doğrultu Atımlı Faylar:** Bu tür fay düzlemleri, yeryüzünde 90 dereceye yakın dik bir konumda olan ve yerin içine doğru hafifçe eğimlenen, sadece yatay atımın oluşturduğu yanal atımlı faylardır. Bu faylar, atımlarına göre sağ ya da sol yönlü olabilirler. Kuzey Anadolu Fayı sağ, Doğu Anadolu Fayı ise sol yönlü doğrultu atımlı faylardandır.
3. **Normal Atımlı Faylar:** Bu tür faylarda fay düzleminin bir tarafındaki blok yükselirken diğer tarafındaki blok düşerek uzaklaşır. Burada hareket yine göreceli olarak gelişir. Bir diğer deyişle, bir blok yükselirken ötekisi yerinde durabilir ya da bir taraf yerinde dururken diğeri düşebilir. Örneğin; 1970 Gediz ve 1995 Dinar depremleri ile ilgili faylar bu cins normal atımlı faylardır.
4. **Ters Atımlı Faylar:** Bu tür faylar da düşey atımlı faylar olup, sadece fay düzlemi süresince hareket eğim tarafına göre yaklaşmaktadır. Örneğin; 1975 Lice depremi ile ilgili faylar ters atımlı faylardır.
5. **Verev (Oblik) Atımlı Faylar:** Fay düzlemi süresince ortaya çıkan hareketin hem düşey hem de yatay yönde var olduğu faylardır.
**Deprem Bilinci ve Önlemler**
Deprem riski yüksek bölgelerde yaşayanların, olası bir deprem anında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda bilinçlendirilmesi hayati önem taşır. Ayrıca, yapıların deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilmesi ve mevcut yapıların güçlendirilmesi, depremde can ve mal kaybını en aza indirgeyecektir. Haberimizin devamını okumak için Lütfen sonraki sayfaya geçiniz..
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım