FAZLA KİLONUZDAN KURTULMAYI ENGELLEYEN 7 SAĞLIK SORUNU

Sağlıklı Faydalı Bilgiler

Fazla Kilonuzdan Kurtulmayı Engelleyen 7 Sağlık Sorunu

23 Ekim 2018 Salı 22:21

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı bir veriye göre, 2016 yılında 18 yaş ve üzerindeki erkeklerin %39’u ve kadınların %40’ı fazla fazla kilolu. Bu da 1.9 milyar insana denk geliyor ve bunların da 650 milyonu obez. Fazla kiloların sebebi sadece aşırı tatlı tüketimi veya egzersiz yapmamak değildir.

1a-002.jpeg

Bazen bu kiloların alınma sebebi vücudumuzda gizlidir. Vücudumuzda ortaya çıkması durumunda aşırı kilo almamıza yol açan sağlık sorunlarını sizler için derledik. 1. Tiroit Yetmezliği Tiroit bezi ne kadar iyi çalışırsa, metabolizmamız da o kadar iyi çalışır. Tiroit hormonlarının eksikliği metabolizmamızı yavaşlatır. Yavaş metabolizma da tiroit yetmezliğine (Hipotiroidizm) yol açar. Tiroit yetmezliği ilk başta yorgunluk ile karıştırılabilir çünkü uyku sersemliği, rehavet, isteksizlik gibi belirtiler iki durumda da ortaktır. Tiroit yetmezliği konusunda oldukça dikkatli olmalıyız. Cilt kuruması, hassas ve kırılgan tırnaklar ile saçlar, anemi, bulantı ve kabızlık tiroit yetmezliğinin belirtileri olabilir. Metabolizmanız zayıfladığında bağırsaklarınız daha yavaş çalışmaya başlar ve kilo alırsınız. Eğer kilo alırken bu belirtiler ile karşılaşırsanız, diyet veya spor yapmak yerine doktora gitmeyi tercih etmelisiniz.

1b-013.jpg

2. Prolaktinom Prolaktin hormonu, üremeden ve anneler için emzirmeden sorumlu bir hormondur. Aynı zamanda bebek için önemli olan besin maddelerinin taşınmasından sorumludur. Eğer hipofiz bezi çok fazla prolaktin üretirse, özellikle kadınlarda iyi huylu tümörler ortaya çıkabilir. Prolaktinomun ana özellikleri şunlardır: Kadınlarda; doğumla alakasız ve düzensiz aralıklarla ortaya çıkan patolojik süt salgılanması, erkeklerde ise; düşük libido, ruhsal problemler, göz problemleri ve baş ağrısı. Aynı zamanda iki cinsiyet içinde göğüs ve omuzlar bölgelerinde aşırı yağ depolanması görülebilir. Bu hastalık tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak çok geç olmadan doktora gidilmesi gerekmektedir. 3. Tip 2 Diyabet Hastalığı Tip 1 diyabetin aksine, Tip 2 diyabet hastalığı durumunda, pankreasın yeteri kadar insülin üretme konusunda bir problemi yoktur ancak insülin organlar tarafından kabul edilmez ve zamanla insüline karşı tolerans gösterirler. Sonuç olarak vücutta aşırı miktarda üretilen ve biriken insülin obeziteye yol açar. Asıl tehlike ise bu hastalık uzun süre boyunca fark edilmeyebilir ve sadece kan testi ile tespit edilebilir. Normal diyabet hastalarında gözlenen aşırı susama ve sık sık idrar yapma gibi belirtiler tip

1c-006.jpg

2 diyabette görülmeyebilir. 4. İnsülinoma İnsülinoma, kandaki şeker miktarının hızlı bir şekilde düşmesine ve hipogliseminin ortaya çıkmasına yol açar. Hipoglisemi ise yoğun açlık hissine yol açar ve vücudumuz glikoz seviyesine takviye yapmaya çalışır. Eğer bir kişi hipoglisemi ortaya çıktığında yemek yemezse, titreme, taşikardi, konuşma ve davranış bozuklukları gibi belirtiler ile karşılaşabilir, hatta baygınlık bile geçirebilir. Hipoglisemik nöbetler gerçekten çok sıkıntılı durumlardır, bu yüzden hipoglisemi vücutta ortaya çıktığı andan itibaren vücut açlık için sürekli bir alarm haline geçer. Sonuç olarak da kişi aşırı kilo almaya başlar. Böyle bir durumlar karşı karşıya kalırsanız bir an önce bir doktora görünmelisiniz. 5. Stres ve Depresyon Kortizol nedir ve vücudumuzun neden kortizole ihtiyacı vardır? Kortizol, böbrek üstü bezleri tarafından üretilen bir horomondur. Karbonhidrat metabolizmasını ve stres tepkilerini kontrol eder. Ayrıca stresli durumlarda vücudun fazla enerji yakmasını engeller.Kronik stres kortizol ve adrenalin hormonlarının hiç durmadan üretilmesine yol açabilir. Bu durumda kortizol hormonu vücuttaki enerjiyi yağa dönüştürerek bu yağı depolamaya başlar. Bu durumda da aşırı kilo almaya başlarsınız.

1d-001.jpg

6. Cushing Sendromu Ülkemizde çok ender rastlanan bir rahatsızlık olan cushing sendromu, aslında çok ciddi bir hastalıktır ve dünya genelinde 10-15 milyon insan bu hastalığa yakalanmıştır. Bu hastalık basitçe; vücudumuzun, üretilen yağları karın ve boyun bölgelerinde depolaması ve aynı zamanda kollarımızı ve bacaklarımızı zayıf bırakmasıdır. Bu hastalığı teşhis etmek çok zor değildir. Yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, insomnia belirtileri ve bütün bu belirtilere rağmen azalmayan iştah, bu hastalığın belirtileridir. 7. Polikistik Over Sendromu (PCOS) Bir kişi aşırı kilo almaya başlamış ve aynı anda düzensiz aralıklarla migren oluşumuna rastlıyorsa, büyük ihtimalle polisitoza yakalanmıştır. Bu hastalık ile vücudumuzun üst kısmı kilo alır ve ağırlaşır. Ek olarak istenmeyen kıllar büyümeye başlar ve çeşitli cilt problemleri ortaya çıkar. Bu hastalığın sebebi ise cinsiyet hormonlarının eksikliğidir. Yumurta hücreleri düzenli olarak gelişmez ve yumurtalıklara yapışık olarak kalır.

1a-002.jpeg

Her 5 kadından 1’i bu hastalıktan muzdariptir. Bu hastalık tedavi edilebilir bir hastalıktır. Yukarıda belirtilen hastalıklara ait belirtilerden sadece 1 tanesine rastlamanız, bu hastalığa yakalandığınız anlamına gelmez. Ancak belirtilerden bir kaç tanesine aynı anda rastlamışsanız, bir an önce doktora gidip önlem almanız gerekebilir.

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.