FAZLA TÜKETİLEN CİPS VE ÇİKOLATA KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, özellikle çocukların çok fazla tükettiği cips, hazır kurabiye, çikolata gibi gıdalarda daha çok bu...
30 Mart 2015 Pazartesi 08:43
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, özellikle çocukların çok fazla tükettiği cips, hazır kurabiye, çikolata gibi gıdalarda daha çok bulunan trans yağ asitlerinin kolesterol düzeylerini olumsuz yönde etkileyerek kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi ciddi hastalığa neden olduğunu söyledi.
Sıvı bitki yağlarının hidrojenle ısıtılması sonucu oluşan trans yağların, günümüzde ticari olarak hazırlanan pek çok gıdada kullanıldığını belirten Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, özellikle çocukların çok fazla tükettiği kraker, cips, patates kızartması, hazır kurabiye ve kekler, bisküvi, çikolata ile poğaçalar da trans yağın bulunduğunu ifade etti.
Dr. Tosun, trans yağ asitlerinin çok eski çağlardan beri insan beslenmesinde yer aldığını belirterek "Bunun nedeni inek ve koyun gibi geviş getiren hayvanların sütlerinde ve yağlarında az miktarda da olsa bulunmasıdır. Endüstriyel olarak üretilen trans yağ asit içerikli yağlar da, hidrojenize edilmemiş yağlara kıyasla, oda sıcaklığında katı ve saklanabilir yapıda olup gıda imalatında bazı teknik avantajlara ve daha uzun raf ömrüne imkan sağlar. Oluşturulan hidrojenize yağlar gıda endüstrisinde özellikle bisküvi, kek, çikolata, cips, kraker, mayonez, milföy hamuru, pizza, gofret ve benzeri birçok ürünün üretiminde ve derin yağda kızartılmış fast-food tipi gıdaların hazırlanmasında kullanılmaktadır" dedi.
AİLELERE UYARI
Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, trans yağların özellikle çocukların çok tükettiği hazır gıdalarda kullanılması sebebiyle aileleri uyararak, "Annenin diyeti anne sütündeki trans yağ asit miktarını etkilemektedir. Annenin kısmi hidrojenize edilmiş yağları yüksek oranda tüketmesi anne sütündeki trans yağ asit oranını artırırken, annenin Akdeniz diyeti ile beslenmesi bu oranı oldukça azaltmaktadır" diye konuştu. Çocuklarını emziren annelerin, beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerektiğini anlatan Dr. Tosun, şunları söyledi: "Kısmi hidrojenize edilmiş yemeklik margarin ve unlu mamul yağları, hazır yiyecekler (fast food) ve unlu fırın mamulleri gibi gıda maddelerinde, çikolata ve benzer diğer ürünlerde yüksek miktarlarda bulunmakta, özellikle de bu ürünler çocuklar tarafından yüksek oranda tüketilmektedir. Beslenme alışkanlığı ve besin tercihi çocuk yaş grubunda şekillendiğinden bu gıdaların erken yaştan itibaren tüketilmeye başlanması ciddi risk oluşturmaktadır."
Tüketilmesi planlanan tüm ürünlerin etiketlerindeki trans yağ asitleri miktarına bakılması gerektiğini kaydeden Dr. Tosun, yüksek oranda trans yağ asidi içeren ürünlerin kullanılmamasını, eğer ürün etiketinde yüzde 100 bitkisel yağ ya da saf tereyağı yazıyorsa bu ürünün tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.