FIRINCILAR BAŞKAN ÇELİK’TEN YARDIM İSTEDİ

Manisalı fırıncılar yasal olmayan yollardan üretilen ekmeğe karşı savaş açtı. Sokaklarda, pazarlarda satılan ve uygun olmayan koşullarda üretilen ekmekle mücadeleye başlayan fırıncılar Şehzadeler Bele...

Fırıncılar Başkan Çelik’ten Yardım İstedi

06 Nisan 2015 Pazartesi 10:43

Manisalı fırıncılar yasal olmayan yollardan üretilen ekmeğe karşı savaş açtı. Sokaklarda, pazarlarda satılan ve uygun olmayan koşullarda üretilen ekmekle mücadeleye başlayan fırıncılar Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’ten yardım istediler.

Manisalı bir grup fırıncı esnafı Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’i ziyaret ederek, yasal olmayan yollarla üretilen ekmeklerle rekabet edemez hale geldiklerini ve bu üretilen ekmeklerin halk sağlığını ciddi manada tehdit ettiğini belirterek yardım istediler.

Fırıncılar adına konuşan Mevlüt Çırakoğlu, “Kaçak olarak imal edilmiş, rant haline çevrilmiş, sokaklarda, bakkallarda, fabrikaların önünde, pazaryerlerinde ve o kadar boyutu büyüdü ki bu ekmekler evlere servis yapılıyor. Ev ev belirlemişler evin ne kadar ekmek tükettiğini tespit edip poşetleyerek evlere teslim ediyorlar. İş çığırından çıkmış durumda. Halk sağlığı umursanmaz hale gelmiş. Devam eden bir mahkemeden dolayı çalışan memur arkadaşlar da bu işe bulaşmak istemiyorlar ama artık buna bir yerde dur demek lazım. Bu yönden sizden yardım ve desteklerinizi bekliyoruz.” dedi.

SALİHLİ EKMEĞİNİN SALİHLİ İLE ALAKASI YOK

Çırakoğlu piyasada ‘Salihli ekmeği’ diye dolaşan ekmeğin aslında Salihli’yle bir ilgisi olmadığını belirterek, “Salihli’den gelen bir araba var. Salihli ekmeği diye oturmuş. Bunların hiçbiri de Salihli’de fırında üretilmiyor. Sıkıntı da orada.” dedi.

TÜKETİLEN EKMEĞİN ÜÇTE İKİSİ KAÇAK

Manisa’da tüketilen ekmeklerin üçte ikisinin yasal olmayan yollarla üretilen ekmekler olduğuna vurgu yapan Çırakoğlu, “Bizim ürettiğimiz ekmeğin iki katı bu ekmeklerden üretiliyor. Biz ekmeği şuanda piyasadaki en yüksek fiyatı olan tam buğday unundan üretiyoruz. Normal ekmeğin maliyeti 900 kuruşsa bu ekmeğin maliyeti bir lira. Bu ekmeklerin için hayvan yeminin içine atılan malzemeler konuyor. Bir iki noktada operasyonlar yapılırsa bunlar zaten görülecektir. Beyaz un kullanıyor, içine ya boya atıyor, yada hayvan molozu dediğimiz kalın kepek atıyor. Bunlar ekmekte kullanılmaz. Biz diyoruz ki bu ekmeğin satılacağı yerler bellidir. Dolabı olur, sevki irsaliyesi olur, faturası olur marketlerde satılır. Pazaryerine götürülüp de merdiven üstlerinde, altlarında tezgahların üstünde satılacak bir mal değil. Neticede bu bir gıda maddesi. Bizim bir üretim sorunu, içinde kullanılan malzeme sorunu ve satış sorunumuz var. Biz fırınımıza aldığımız mallarda Tarım İl Müdürlüğü gelir içinden numune alır, Kodekse uygun mudur değil midir? Kodekse uygun olmadığı zaman bize 19 bin lira para cezası uygulanıyor. Birde bunu nereye satışa sunduğumuz önemli. Biz bu ekmeği marketler dışında herhangi bir yerde satışa sunduğumuzda cezamız 19 bin lira. Ama hiç kimse bu kaçak ekmeğe gelip de ‘Sen bunu burada niye satıyorsun? Bu malı buradan kaldır. Bu ekmek nerede imal edilmiş denmiyor. Adı ne ‘Salihli ekmeği’. Emin olun Salihli ekmeği adı altında bu millet zehirleniyor.” diye konuştu.

EKMEKLE İLGİLİ DÜZENLEMELER SON DERECE ÖNEMLİ

Ekmeğin hayatın devamlılığı açısından geleneklerimizde son derece önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de, “Ekmek vatandaşımızın her gün tükettiği ve satın aldığı bir mamul. Dolayısıyla ekmekle ilgili düzenlemeler son derece önemli. Ekmeğin sağlıklı koşullarda üretilmesi, hijyenik olması, halk sağlığına zarar vermeyecek nitelikte olması bizim açımızdan da son derece önemli.” şeklinde konuştu.

Ülkedeki herkesin eşit şartlarda ve adil bir yarış içinde olması gerektiğini kaydeden Çelik, “Siz şehirde yer kiralamışsınız, vergisini ödüyorsunuz, çalıştırdığınız insanların sigortasını ödüyorsunuz, maaşlarını ödüyorsunuz. Bunun yanında bir başka vatandaşımız ruhsatsız, kaçak, vergi kaydı olmadan, çalıştırdıklarının sigortasını ödemeden bir üretim yapar ve sizinle rekabete kalkışacak olursa bu haksız bir rekabet olur. Bunu da devletin kurumlarının engellemesi gerek. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve hukuk devleti çerçevesinde yapılması gereken ne varsa yapılmalıdır. Nihayetinde tehdit altında kalan halkın sağlığı söz konusudur. Bu noktada bende yasal olarak bizim görev alanımızda yapabileceklerimizle ilgili çalışma yaptırırım. Diğer kısımlarla ilgili gerekli kurumlarla da görüşmeleri yaparım. Siz tespit ettiğiniz durumları daha detaylı bize iletirseniz bizde yapabileceğimiz ne varsa yaparız. Bundan müsterih olun.” şeklinde konuştu.

Başkan Çelik, “Manisa’nın çok güzel fırınları ve kendini yetiştirmiş çok iyi ustaları var. Belki bu alanda bir markalaşmaya gidebiliriz. Şehzade ekmeği diye bir ekmek üretsek, belki içinde biraz da üzüm olsa, bizde ziyaretlerimizde bu ekmeği götürsek tanıtımını da yaparız. Bugün Vakfıkebir ekmeğini dünyada tanımayan yok.” diye konuştu.

“Halkımızın sağlığının tehdit edilmesine müsaade etmeyiz” diyen Başkan Çelik konuşmasını şöyle tamamladı:

“Yasalar ve görev alanımız çerçevesinde ne yapılması gerekiyorsa yaparız. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla da temasa geçeriz. Sizin de yönlendirmelerinizle onlardan da destek isteriz.”

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.