GAP EYLEM PLANI’NIN ADIYAMAN AYAĞI ANLATILDI

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 2014-2018 GAP Eylem Planı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.Adıyaman Valiliği brifing salonunda gerçekleştirilen toplantıda, GAP Eyl...

GAP Eylem Planı’nın Adıyaman Ayağı Anlatıldı

08 Nisan 2015 Çarşamba 14:18

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 2014-2018 GAP Eylem Planı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Adıyaman Valiliği brifing salonunda gerçekleştirilen toplantıda, GAP Eylem Planının genelde bölgesel etkileri, özelde ise Adıyaman’a etkileri konuldu. Toplantıya Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, kaymakamlar, belediye başkanları, kurum ve kuruluş müdürleri katıldı.

27 milyar TL’lik dev bütçe ile hazırlanan GAP Eylem Planı’nın Adıyaman’a yönelik neler içerdiği anlatıldı.

“GAP EYLEM PLANI-ÇÖZÜM SÜRECİ EL ELE”

Toplantının açılışında konuşan Vali Mahmut Demirtaş, GAP Eylem Planı ile ‘Çözüm Süreci’nin birlikte yürütülmesinin bölgenin kaderini değiştireceğini vurguladı.

Adıyaman’ın GAP’a çok büyük şeyler vermesine rağmen son yıllara kadar pek fazla bir şey alamadığını dile getiren Vali Demirtaş, şunları söyledi:

“Adıyaman GAP’a çok şeyler verdi ama bugüne kadar çok fazla şey alamamıştır. Ama GAP sayesinde son yıllarda ciddi anlamda yatırım geliyor. Adıyaman 1 ilçesini, 85 köyünü Atatürk barajına feda etti. Buna karşılık son yıllar hariç ciddi katkı gelmemişti. Son yıllarda bir taraftan alt yapı hizmetleri, sulamada, barajlarda çok ciddi anlamda yatırımlar yapılıyor. Çetintepe Barajı’nın şuan yüzde 20’lik fiziki gerçekleştirmesini sağlamışız. Gerçekten bu bizi heyecanlandırıyor. Bu heyecanı Şanlıurfa ve diğer iller çok güzel yaşamışlar. İnşallah bundan sonra bizde yaşarız.

Koçali barajının temelini attık, kamulaştırma bitmek üzere. Gömükan Barajının yakın zamanda ihalesini yapacağız ve temelini atacağız. Barajlarımız ve iki göletimizle birlikte Adıyaman’daki sulanabilecek alan miktarı 122 bin hektardır. Biz bunun 16 bin hektarını suluyoruz. Eğer baraj ve göletleri bitirirsek bizim toplam sulanabilir alanımız yaklaşık 600 bin dönüme yaklaşıyor. Hesaplamamıza göre, 1 dönüm alanda 1 kişi istihdam ediliyor. 600 bin dönüm alan için en az 60 bin kişi istihdam edilecek. Bunun üretim artışı ile birlikte net gelir artışının hesaplamasında Adıyaman’a geliri katkısı, net olarak dönüm başına 500 TL’dir. 600 bin dönümün bize katkısı 300 milyon TL’dir. Bu gerçekten Adıyaman için çok ciddi bir kaynaktır. İnşallah bu yatırımlar ile birlikte yeni Adıyamanlar olacak ve yeni bir heyecan olacak. GAP çok uzun süreden beri faaliyette ancak son yıllarda aktif yatırım yapılıyor. GAP’ın 2018 yılında bitirilmesi hedefleniyor.

2002 yılında GAP bölgesinde ihracat miktarı 690 milyon dolar iken bugün bu rakam 10 milyar dolara çıkmış. İnşallah bizlerde bir gün ihracatta iyi yerlere geleceğimizi ümit ediyorum. Sulama problemlerini çözdükten sonra önemli yerlere geleceğimizi düşünüyorum. GAP deyince aklımıza enerji geliyor. Enerjinin yanında tarımsal sulamada, gıda konusunda, alt yapı hizmetlerinde GAP’ın ciddi katkıları var. İnşallah bunlar bittikten sonra bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın refah düzeyleri artacaktır.

GAP ile birlikte ‘Çözüm Süreci’nin de bitmesi lazım. Çözüm süreci bu kalkınmayla el ele verirse, bu bölge hem dünyanın hem de ülkemizin yıldızı olacaktır. Bu GAP’ın etkileri bu bölgedeki insanlara değil, ülkemize de büyük fayda sağlayacaktır.”

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise, toplantı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “GAP bölgesi dünyanın en büyük bölgesel kalkınma projelerinden birisidir. Bugün artık GAP Projesi sayesinde bölgeyi az gelişmiş olarak değerlendirmiyoruz. Türkiye ortalamalarına yakın göstergeleri var. Sorunlar var mı, var. Ama eğitimde, sağlıkta, kültürde, turizmde, tarımda, istihdam göstergelerinde oldukça iyi durumda bölgemiz. İkinci eylem planımız ekonomik sosyal göstergelerinin Türkiye ortalamalarına getirmek için hazırlandı. Bu GAP Eylem Planı tüm Dünyaya örnek olacak bir projedir.

Adıyaman GAP’ın en fedakar ilidir. Çok büyük bir toprak parçasını GAP Projesine vermiş ve bu açıdan da çok büyük fedakarlık yapmış bir ildir. Adıyaman’ın bu açıdan desteklenmesi ve bu fedakarlığın karşılığını alması lazım. Adıyaman’a pozitif ayrımcılık yaptık. Alt projelerimizde mutlaka Adıyaman yer aldı. İlçelerinde, köylerinde arıcılık, bağcılık, meyveciliğe, hayvancılığa dönük Kırsal Kalkınma Projelerini görebilirsiniz.

Sulama alanı yüzde 10’a ulaştı. İnşallah 2018 hedefimiz özellikle cazibeyle sulanabilecek her yeri sulamak. Ulaşımda da önemli yatırımlar yapılıyor. Adıyaman’ın yıldızı 2018 yatırımlarıyla daha da parlayacak diye düşünüyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının sonunda Strateji Planlama, Yatırım İzleme, Değerlendirme Genel koordinatörü Aslıhan Güven sunum yaptı.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.