GÜPGÜPOĞLU KONAĞI, ETNOĞRAFYA MÜZESİ RESTORASYONA ALINDI
Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Etnoğrafya Müzesi olarak da kullanılan tarihi Güpgüpoğlu Konağı’nda restorasyon çalışmaları başlatıldığını ifade ederek, restorasyon çalışmalarını takip eden uzmanlar ve f...
03 Nisan 2015 Cuma 08:43
Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Etnoğrafya Müzesi olarak da kullanılan tarihi Güpgüpoğlu Konağı’nda restorasyon çalışmaları başlatıldığını ifade ederek, restorasyon çalışmalarını takip eden uzmanlar ve firma yetkilileri ile birlikte tarihi konakta incelemelerde bulundu.
Vali Düzgün’ün, geçmişi 1417 yılına dayanan ve 1998 yılından beri de bir bölümü Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılan tarihi konakta yaptığı incelemeye Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Kayseri Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdür Yardımcısı Hayrettin Kırmızıgül de katıldı. Göreve başlayışından sonra Güpgüpoğlu Konağı Etnoğrafya Müzesi’nin bakım ve onarıma ihtiyacı olduğunu teşhir ve tanziminde düzenlemeler yapılması gerektiğini gördüklerini ifade eden Vali Düzgün, restorasyon projelerinin Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca onaylanmasının ardından geçtiğimiz Kasım ayında restorasyon ihalesinin yapıldığını söyledi. Tarihi konakta, selamlık ve haremlik bölümleri ile sofa, gelin, tokana (mutfak) ve misafir odalarını inceleyen Vali Düzgün, uzmanlardan ve iç mimarlardan oluşan heyetten bilgiler alarak, konağın Kayseri’nin tarihi ve kültür mirası açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı.
Konağın 1976 yılında kamulaştırılarak “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescil edildiğini söyleyen Vali Düzgün, 1995 yılında “Müze-Ev” olarak ziyarete açıldığını belirtti.
Tarihi dokusu ve Türk kültürünü yansıtan işlemeleri ile eşsiz konumdaki konağı korumak ve gelecek nesillere mevcut haliyle taşımak için geçtiğimiz yıl başlattıkları çalışmalar sonucu Kasım ayında restorasyon ihalesinin gerçekleştiğini kaydeden Vali Düzgün, restorasyon sonrası hem konaktaki tüm odaların aslına uygun korunmasının sağlanacağını hem de müze envanterine kayıtlı yüzlerce eserin daha sağlıklı koşullarda sergileme ve korunmasının sağlanacağını söyledi.
Vali Düzgün, restorasyon çalışmaları ile Konağın tarihi değeri ile içerisinde sergilenen nadide eserlerin daha çok ön plana çıkarılacağını, restorasyon sonrası Kayseri’ye gelen turistleri gönül rahatlığı ile gezdirebileceklerini ifade etti.
Vali Düzgün, çalışmaların 2015 yılı sonunda tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.