HER 68 ÇOCUKTAN BİRİ OTİZMLİ DOĞUYOR
Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı, dünyada her 68 çocuktan birinin otizmli doğduğunu ifade ederek, "Ülkemizde 352 bin otizmli çocuk bulunmasına ve otizmin görülme oranının hızlı artışına...
03 Nisan 2015 Cuma 09:13
Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı, dünyada her 68 çocuktan birinin otizmli doğduğunu ifade ederek, "Ülkemizde 352 bin otizmli çocuk bulunmasına ve otizmin görülme oranının hızlı artışına rağmen toplumumuzda otizm yeteri kadar bilinmemektedir. Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi ise erken tanı ile bilimsel dayanaklı ve her çocuğun özelliklerine göre verilecek doğru bir eğitimdir" dedi.
Dr. Ahmet Hakan Acı, hemşire Adile Bostan ve sağlık memuru Hasan Sungur ile birlikte Otizm Günü etkinlikleri kapsamında İlkadım Anaokulu, Bozyazı İlköğretim Okulu, Engelliler Derneği’ni ziyaret etti. Acı ve beraberindekiler farkındalığı arttırmak amacıyla ziyarette bulundukları yerlerde broşür dağıtarak, bilgilendirmede bulundular. Ayrıca ilçede bulunan tüm okulların etkinlik kapsamında ziyaret edilerek öğrenci ve öğretmenlere yönelik eğitim çalışması yapılacağı belirtildi.
Ziyaretlerde konuşan Acı, otizm spektrum bozukluğunun doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık, gelişimsel bozukluk olduğunu söyledi. Acı, çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil, iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve kalıplaşmış takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile tanımlandığını ifade etti. Günümüzde doğan her 68 çocuktan birinin otizmli olarak dünyaya geldiğini ve otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığının, kızlardan 4 kat fazla olduğunu söyleyen Acı, otizmin temel belirtilerini, başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi göstermek, sesler, kokulara, tatlara karşı aşırı tepki göstermek, takıntılı ve tekrarlayıcı hareketler yapmak olarak belirtti. Acı, "Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi ise, erken tanı ile bilimsel dayanaklı ve her çocuğun özelliklerine göre verilecek doğru bir eğitimdir. Erken tanı ve ardından gelecek haftada en az 30 saat özel eğitimle otizmli çocukların hayatlarında büyük fark yaratmak, sağlıklı gelişim gösteren akranları ile birlikte aynı okulda okuyacak seviyeye getirmek mümkün olabilmektedir. Ülkemizde 352 bin otizmli çocuk bulunmasına ve otizmin görülme oranının hızlı artışına rağmen toplumumuzda otizm yeteri kadar bilinmemektedir. Bu nedenle ailelerin çocuklarında veya çevrelerindeki çocuklarda belirttiğim özellikler varsa mutlaka aile hekimlerine, çocuk doktoruna veya çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Tüm halkımızı farkında olmaya ve harekete geçmeye bekliyorum" şeklinde konuştu.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.