HIZLI VE KOLAY ATIŞTIRMALIK ÖNERİLERİ

,

Hızlı Ve Kolay Atıştırmalık Önerileri

11 Ekim 2020 Pazar 23:19

Koronavirüs ile mücadelede elde edilen başarı sonucu başlayan yeni normalleşme sürecine uygun bir beslenme düzeni oluşturmanın püf noktalarını anlatan Özel Fatma Hatun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Eda Evren Özdemir, “Gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması dengeli beslenme yönünden büyük önem taşımaktadır” dedi. Dyt. Özdemir ayrıca hızlı ve kolay atıştırmalık önerilerinde de bulundu.

1 Haziran’dan itibaren normalleşme adımlarının hayata geçirilmesiyle beraber yeni normal (kontrollü sosyal hayat) dönemde evde geçirilen süreçte alınan kiloları sağlıklı bir şekilde vermek de öncelikler arasında yer alıyor. Normalleşme döneminde vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme düzeni uygulamanın önemli olduğuna vurgu yapan Özel Fatma Hatun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Eda Evren Özdemir, vatandaşlara beslenme önerilerinde bulundu.

“Sağlıklı ve dengeli beslenme bağışıklık sistemini güçlendiriyor”

Virüsle mücadelede kronik hastalıklar, bağışıklık sistemi, genetik faktörlerinin yanı sıra beslenmenin de en önemli faktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Dyt. Özdemir, şu açıklamalarda bulundu:

“Yaş,beslenme eksiklikleri,genetik,zayıf bağışıklık sistemi,kronik hastalıklar,stres bir çok hastalık için duyarlılık faktörleridir.Tüm bu faktörler arasında en çok kontrol edebileceğiniz faktör ise aldığınız besinlerdir. Aldığınız doğru besinler sizin hem bağışıklık sisteminize destek olmaya hem de stres faktörünüzü azaltmanıza etki edecektir.

Yeterli ve dengeli beslenilmediğinde bağışıklık sistemi zayıflar ve virüsleri bize göre daha güçlü hale getirir. Koronavirüsün bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da; sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır.”

“Sebze ve Meyve Tüketimi Ön Planda Tutulmalı"   

Dayanıklı gıda dendiğinde akla hemen gelmese de; aslında günlük yeterli sebze ve meyve tüketimi her gün ve her öğün sağlanmalıdır. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde önerilen Sağlıklı Yemek Tabağı’na göre her ana öğünde tabağın bir çeyreği sebzelerden, diğer çeyreği tam tahıl ürünlerinden ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyvelerden, yüksek proteinli gıdalardan (kurubaklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar, vb.) ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) gelmesi ve günlük beslenmede zeytinyağı kullanılması önerilmektedir. Bunların yanı sıra yeterli su tüketiminin sağlanması evde fazla zaman geçirilen bu günlerde hareket azlığı nedeni ile önemlidir. Ancak düzenli çalışan bir metabolizma için günde 8-10 bardak (1,5-2 litre) su tüketilmesi önemlidir.Bu bilgiler ışığında yiyecek alışverişlerinde sebze ve meyveye ağırlık verilmelidir. Taze sebze ve meyvenin bir kısmının daha sonra tüketilmeye ve/veya pişirilmeye uygun miktarlarda dondurularak saklanması da evden uzun süre çıkılamayan durumlarda sağlıklı beslenmenin sürekliliğinin sağlanabilmesi için gereklidir.

Mevsime Uygun ve Dayanıklı Sebze ve Meyveler Satın Alınmalıdır

“İçinde bulunduğumuz mevsim düşünüldüğünde sebzelere örnek; kabak, patlıcan, biber, taze fasulye, bakla, patates, soğan,bezelye,enginar,kuşkonmaz,semizotu marul, maydanoz,dereotu meyvelere ise muz,çilek,limon, erik,kayısı,karpuz,kavun,ahududu örnek verilebilir.

Özellikle narenciye grubu meyveler bağışıklık sistemini destekleyici C vitamininden zengin olduğu için bu meyvelerin tüketimine ağırlık verilmeli, mümkünse yemeklere taze limon sıkılmalıdır. Dayanıklı sebzelerin raf ömrünü uzatmak için yıkanmadan ve kesilmeden buzdolabında saklanmaları gerekmektedir. Bunlara ek olarak kuru meyve, kuru bamya, patlıcan, biber, domates gibi gıdalar da raf ömrü uzun; lif ve mineral kaynağı gıdalar olduğu için evde bulundurulmak faydalı olacaktır.”

"Kuru Baklagiller Her Gün Tüketilebilirler"

Oldukça dayanıklı ve besin değeri yüksek bir başka protein kaynağı alternatifi ise kuru baklagillerdir. Yeşil, kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri, barbunya, vb. gıdalar her gün tüketilebilirler. Yalnız, pişirme süresi uzun olabilen bu ürünlerin önceden büyük miktarlarda haşlanıp daha sonra hızlıca pişirilebilecek şekilde buzlukta saklanması kuru baklagillerin tüketimini kolaylaştıracaktır. Konserve olarak da alınabilecek bu ürünlerin evde hazırlanması, konserveden başka alternatifi sınırlı olabilecek ürünler düşünüldüğünde Türkiye’de önerilerin oldukça üzerinde seyreden tuz tüketiminin azaltılması açısından daha uygun olacaktır.

"Haftada İki Kere Balık Tüketimi Önemlidir"

Haftada en az iki defa tüketilmesi önerilen balığın tazesinin bulunamadığı durumlarda donmuş veya konserve ton balığı alternatiflerinin karantina durumlarına karşı evde bulundurulması önerilebilir. Zengin protein kaynakları olan kırmızı et ve kümes hayvanlarının etlerine kıyasla balık, daha fazla yağ içerebilmesine rağmen genel olarak aynı miktardaki kırmızı ve beyaz etlerden daha az enerjiye sahip olduğu için de tüketiminin artırılması gereken yiyeceklerdendir.

"Tüketimi Sınırlandırılması Gereken Yiyecek ve İçecekler"

Bu dönemde tüketilmesi sınırlandırılması gereken yiyecek ve içecekler; kan şekerini hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz ekmek de dâhil hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren besinlerdir (hazır soslar, cips gibi tuzlu ürünler, patlamış mısır, tuzlu kurabiyeler, vb.). Enerji içeriği yüksek alkollü içeceklerin de vitamin, mineral emilimini olumsuz etkileyebildiği ve uyku problemlerine yola açabildiği için tüketimi mümkün olduğunca sınırlı olmalıdır. Alkol tüketiminin koronovirüs enfeksiyonunu önlediğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığı gibi, içinde etil alkol yerine metil alkol bulunan sahte içkiler de çok ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir.

Sağlıklı Atıştırmalıklara Örnekler:

Evde kaldığımız bu süreçte kendinizi sürekli buzdolabının önünde buluyor veya normalden daha fazla atıştırmalık arıyor olabilirsiniz. Atıştırmaları, ara öğünleri, vücudunuzun bağışıklık sistemini destekleyen besin değeri yüksek yiyeceklerden yapmaya özen göstermeliyiz.

Hızlı ve kolay atıştırmalık örnekleri şu şekilde sıralanabilir:

Patlamış mısır, taze meyve dilimli yoğurt, humus ve yanında salatalık, havuç dilimleri, taze meyveler, peynir ve tam buğday ekmeği veya galeta, çiğ kuruyemişler, hurma gibi kuru meyveler.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.