İNEGÖL’DE YAĞMUR VE KAR SULARA PATATES ÜRETİSİNİ VURDU, TARLALAR GÖLE DÖNDÜ
Bursa’nın İnegöl ilçesinde karların erimesi ve yağmur sebebiyle taşan Akçasu deresi, patates ve ayçekirdeği tarlalarını göle çevirdi. 300 dönümlük alanı etkileyen sel çiftçileri 1,5 milyon lira zarara...
07 Nisan 2015 Salı 10:08
Bursa’nın İnegöl ilçesinde karların erimesi ve yağmur sebebiyle taşan Akçasu deresi, patates ve ayçekirdeği tarlalarını göle çevirdi. 300 dönümlük alanı etkileyen sel çiftçileri 1,5 milyon lira zarara uğrattı.
Dün geceden itibaren etkisini gösteren yağış ve yükseklerdeki karın erimesiyle debisi yükselen Akçasu deresi taştı. Bursa-Ankara kara yolu ile İnegöl Belediyesi Fen İşleri şantiyesi arasındaki yaklaşık 3 kilometrelik kısımda taşan Akçasu, 300 dönümlük araziye ekili ayçekirdeği ve patates tarlalarını sular altında bıraktı. Tarlaları su içinde kalan çiftçiler, sel felaketinin daha fazla zarar vermemesi için iş makineleriyle tedbir almaya çalışıyor.
Sel felaketinin yaşandığı alana giden İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, çiftçilerin mağdur olduğunu belirterek, “Akçasu deresinin kenarında bulunuyoruz. Bahar aylarında karların ani erimesi ile birlikte bu derenin taştığını biliyoruz. Bunun ıslah edilmesi ile ilgili bir çalışmamız olmuştu. 2001 senesinde gelen selden sonra Bedre deresi ıslah edilmişti. Şimdi o dere taşmıyor. Dağda, ormanlarda kar 2 metreyi buluyor. Lodos ile eriyince sel de geliyor. Akçasu deresinin ıslahı şart. Su taşıyor ve tarlalarımızı su altında bırakıyor. 300 dönüm bir yerde patates ve ayçekirdeğine zarar verdi. Çiftçi mağdur durumda. Patates pahalı, ayçekirdeği pahalı. 300 dönümde ciddi bir zarar var” dedi.
ZARAR 1,5 MİLYON LİRA
Ziraat Odası meclis üyesi ve patates üreticisi Zakir Özonan ise, “Biz bu derenin ıslahı için daha evvel başkanla görüşmüştük. Şu an imza topluyoruz. 60-70 imza topladığımız an bu imzaları ileteceğiz. Gördüğünüz gibi bu dere Ankara Caddesi ile Fen İşleri Müdürlüğü şantiyesi arasını su içinde bırakıyor. Kar olduğunda bu görüntüler ortaya çıkıyor. Çiftçinin zararı büyük. Islah olması gerekiyor. Tohumun kilosu 5 bin TL. 1-1,5 milyon TL zarar var. 2007’de de taşmıştı, 2002’de de taşmıştı. Şantiye su içinde kalmıştı. Bedre ıslah edildi, burası edilmedi. Acilen burasının ıslahını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.