KANSER HASTALARI İLAÇ KULLANMADAN DOKTORUNA DANIŞMALI
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün, kelime anlamı olarak kanser’i; bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlar ola...
31 Mart 2015 Salı 12:18
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün, kelime anlamı olarak kanser’i; bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlar olarak tanımladı. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün, kanser tedavisinde bilinçsiz ilaç kullanımının tedaviyi olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.
Genel anlamda kanserin vücudun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubu olduğunu aktaran Doç. Dr. Üstün, “Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir. Her geçen gün kansere yakalanan kişi sayısı artmaktadır. Bu artıştan çoğunlukla çevresel faktörler veya kişilerin yaşam tarzları sorumlu tutulsa da, asıl neden insanların yaşam sürelerinin uzamasıdır. Ülkemizde de her geçen gün insanların yaşam süresi uzamaktadır. Bu nedenledir ki ülkemizde de kanserin eskiye göre artış gösterdiği şeklinde bir gözlem bulunmaktadır” dedi.
ERKEKLERDE AKCİĞER, KADINLARDA MEME KANSERİ
Kanser tedavisinde bilinçsiz ilaç kullanımının tedaviyi olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Doç. Dr. Üstün, Kanser Haftası nedeni ile açıklamada bulundu. Bugün için erkeklerde en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri iken, kadınlarda ise, en sık görülen meme kanseri olduğun belirten Doç Dr. Üstün, “Ancak her iki cinste de ölüm oranı en yüksek olan akciğer kanseridir. Kalın barsak, mide, pankreas, yumurtalık ve baş boyun tümörleri de toplumda sık görülen diğer kanserler arasındadır” diye konuştu.
TANI EKİP İŞİDİR
Erken teşhisin kanser tedavisinde önemli rol oynadığını vurgulayan Üstün, “Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, hastanın tedaviye verdiği cevap hızı artmaktadır. Bu nedenle düzenli kontrol önemlidir. Kanser tanı, tedavi ve izlemi bir ekip işidir. Radyoloji Uzmanı, Patoloji Uzmanı, Nükleer Tıp Uzmanı, Genel Cerrahi Uzmanı, Medikal Onkoloji Uzmanı ve Radyasyon Onkolojisi Uzmanı bu ekibin üyeleridir” ifadelerini kullandı.
ERKEN EVREDE AMELİYAT
Hastalığın erken evrelerinde en etkili tedavi yönteminin ameliyat olduğuna dikkat çeken Medikal Onkoloji Uzmanı, şöyle konuştu:
“Ameliyattan sonra hastalığın tekrarlama riskini azaltmak için kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilmektedir. İleri evrelerde de kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilmektedir. Hastaların kemoterapi ve radyoterapi tedavilerini konforlu ortamlarda almaları da tedaviye uyumlarını artırıcı bir etkiye sahiptir.”
"DOKTORA DANIŞMADAN İLAÇ KULLANMAYIN"
Gerek hastaların, gerekse hasta yakınları haklı olarak hastanın kanserden kurtulması için arayışa girdiğini kaydeden Doç Dr. Üstün, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Hastalar tedavi sırasında veya tedavi bittikten sonra başta bitkisel kökenli olmak üzere birçok farklı ürün kullanmaktadır. Hastaların varsa kullandıkları bitkisel ürünler hakkında doktorlarını bilgilendirmeleri önemlidir. Çünkü bu bitkisel ürünlerin kemoterapi ilaçlarının etkilerini nasıl etkileyeceği ve yan etki oluşturup oluşturmayacağı tam olarak bilinmemektedir.”
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.