KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ SİNİR SİSTEMİ ÜZERİNDE KALICI ETKİ YAPIYOR
Türk Toraks Derneği (TTD) Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Peri Arbak, Soma faciasında ölümlerin en büyük nedeninin karbonmonoksit zehirlenmesi olduğunu ifade...
07 Nisan 2015 Salı 07:03
Türk Toraks Derneği (TTD) Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Peri Arbak, Soma faciasında ölümlerin en büyük nedeninin karbonmonoksit zehirlenmesi olduğunu ifade etti. Prof.Dr. Peri Arbak, karbonmonoksit zehirlenmelerinin ileri de sinir sistemi üzerinde kalıcı ve bozucu etkilerini sürdürebildiğini söyledi.
Soma faciasında sağ kurtulan işçiler üzerinde tetkik yapacaklarını dile getiren TTD Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Peri Arbak, yapacakları çalışmanın değerli olacağını söyledi. Prof.Dr. Arbak, orada gerçekleşen facia sonrası henüz yaşayan, canlı kurtulan işçiler üzerindeki çalışmayı gerçekleştiremediklerini belirterek şöyle konuştu:"Çünkü bunun izinleri Kamu Hastaneleri Birliği nedeniyle, Sağlık Bakanlığı’ndan yapılacak araştırmaların etik kuralları için Manisa Celal Bayar Üniversitesi etik onayı bir yıl sürdü. Bunların onayı daha yeni çıktı. Şimdi bir yıl sonra Soma Devlet Hastanesi’ne gittiğimizde orada facia gecesi canlı kurtulmuş, sağ kurtulmuş işçilerimizin elle tutulur sağlık bulguları, özellikle akciğer bulguları bunları tartışacağız. Bulguları tartışmanın yanı sıra bir yıl sonra ilgili işçi kardeşlerimizde, faciaya uğramış işçi kardeşlerimizde sağlık seyrinin nasıl olduğunu da gözlemlemiş olacağız. Bu arada tahmin ediyorum acılarını deşeceğiz ama olay sırasında işçi sağlığı, işi güvenliği ne derecede alınmış olduğu. Alınmamış olduğu çok ortada ama hani ondan önce ne gibi tutumlar alınmış birebir söylemlerle, birebir söyleşilerle öğrenmiş olacağız. Değerli bir çalışma olacağını umut ediyorum. Tabii ki uygun bir şekilde de kamuoyuyla paylaşacağız."
ÖLÜMLERİN NEDENİ KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ
Soma faciasında ölümlerin en büyük nedeni karbonmonoksit zehirlenmesi olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Peri Arbak konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çok az sayıda işçimizde travmaya bağlı, patlamaya bağlı ölüm var. Asıl neden karbonmonoksit zehirlenmesi. Dolayısıyla canlı kurtulan çalışanlarımızda, işçilerimizde de karbonmonoksit zehirlenmesinin o dönemde görülen akut klinik etkilerini belki de orada toza dumana bağlı akciğer etkilenmelerini bunları saptamış olacağız. Karbonmonoksit zehirlenmesinin bir özelliği var aylar sonra bile sinir sistemi üzerinde bozucu ve kalıcı etkilerini sürdürebiliyor. Örneğin bu tür söyleşilerde belki de nörolog arkadaşlarımızdan da yardım alarak işçilerimizde bir sıkıntı kalmış mı diye öğrenip öğrenmeme şansımız olabilir."
Yapılan çalışmaya 100 üzerinde işçinin başvurduğunu dile getiren Prof.Dr. Peri Arbak, şunları söyledi: "100 üzerinde işçi başvurmuş Soma Devlet Hastanesi’ne. Orada göğüs hastalıkları uzmanı arkadaşlarımız var. Onların da görüşlerini alacağız. Bizzat mayıs ayında netleşmiş tarihte gitmeyi umut ediyorum. Biz burada bilgi eksiklerini de Soma ile tekrar realize ettik. Maden bölgelerinde çalışan doktorlara farkındalık eğitimleri başlattık. Bu eğitimlerinde sayısı 7-8 arasında olacaktır. Üç tanesini gerçekleştirdik. Bundan sonra da Güneydoğu’yu da içine alacak eğitim çalışmalarımıza devam edeceğiz."
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.