KARNABAHARIN YAPRAKLARINI KESİNLİKLE ATMAYIN

Sağlıklı Yaşam

Karnabaharın Yapraklarını Kesinlikle Atmayın

25 Ekim 2018 Perşembe 23:27

Karnabaharın Yapraklarını Kesinlikle Atmayın Karnabahar bitkisi, kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılan en etkili sebzedir. O kadar etkilidir ki antibiyotik tedavilerinin dahi fayda etmediği idrar yolu enfeksiyonlarında uygulanan karnabahar kürü kısa zamanda hastalığı geçirmiştir.

1-673.jpg

Yapraklarını Atmayın Karnabahar tüketirken karın bölgesi etrafında bulunan 4-5 adet yaprağı da kullanın. Karnabaharı alıp eve geldiğinizde alt kısımda bulunan yeşil yapraklarını kesip atıyorsanız bir kez daha düşünün. Bu yaprakları yemeklerinizde garnitür olarak bile kullanabilirsiniz. Ayrıca karnabahar yapraklarını lahana gibi kavurarak da öylece yiyebilirsiniz. Karnabahar yapraklarında bol miktarda anti-kanserojen olan beş tane koruyucu etkin madde bulunmaktadır. Bu maddeler, phytic asit, caffeic asit, alfa-tokoferol (E-vitamini), kaempferol, ve rutindir. Bilhassa E-vitamini ve caffeic asit, karnabaharın yapraklarında daha çoktur. Karnabahar yapraklarında ayrıca yedi tane kataraktı önleyici etkin madde de bulunur. Bunun da haricinde karnabahar yapraklarında bilinen 9 tane kadar tansiyon düşürücü aktif madde vardır.

2-565.jpg

İçeriğindeki antioksidanlar, kansere karşı koruyucu olarak özellikle yapraklarında yoğunlaşmıştır. Bu nedenle, karnabahar tüketirken mutlaka bir miktar yaprağı ile beraber tüketilmesi tavsiye edilir. Karnabaharın diğer bir güçlü özelliği de yirmibir tane antioksidan madde içermesidir. Mutfakta, genel olarak karnabaharın hep karın bölgesi kullanılır ve yaprakları atılır. Halbuki kansere karşı koruyucu ve de antioksidan maddeler özellikle yapraklarında yoğunlaşmıştır. Bu nedenle size önerim karnabaharı kür olarak uygulamaya karar verdiğiniz taktirde bir miktar yapraklarını da kullanmanızdır. Haşladığınız karnabaharın suyunu atmayınız. Çok az su kullanarak hafif ateşte haşlarsanız (en fazla beş dakika), suyunu da servis yapabilirsiniz veya içebilirsiniz. Yapraklarını yemek zorunda değilsiniz, çünkü hemen hemen gerekli tüm etkin maddeler haşlama esnasında fazlasıyla suyuna geçmektedir. Enfeksiyona karşı etkin Karnabaharın haşlanması esnasında kendine özgü kokusu yayılır.

3-423.jpg

Pişirilmiş kokusu, pek çok insana hoş gelmemektedir. Kendine özgü bu kokuyu veren, karnabaharda bulunan kükürtlü bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Bunlardan bazıları dimethyl sülfid, allyl isothiocynate ve trimethylsülfid’dir. Çiğ olarak, tadına baktığınız zaman çok hafif buruk-acı bir tat algılanır. Bu da, içerdiği sinigrin maddesinden kaynaklanmaktadır. Karnabahar enfeksiyonlara karşı etkin ve antibakteriyel özellikte birçok aktif madde içermektedir. Özellikle kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarında bilinen en etkili sebzedir. Kronik idrar yolları enfeksiyonlarına karşı destekleyici karnabahar kürünün nasıl kullanılacağına dair uygulama şekli günün küründe verilmiştir. Kronik idrar yolları enfeksiyonuna karşı karnabahar kürü uygulanırken, bir miktar C-vitamini takviyesi yapmakta fayda vardır. Zaman zaman uygulanacak olan karnabahar kürü, özellikle kronik idrar yolları enfeksiyonu şikâyeti olanlar için mükemmel bir önleyici çözüm getirebilmektedir.

4-231.jpg

Koruyucu özelliği var Karnabaharda çok az miktarda bulunan ferulik asit çok yönlü etkin bir maddedir. Bunlardan en önemlileri antibakteriyel (bakteri yok edici), kansere karşı koruyucu (anticancer) ve antialerjik ve de antiviral olmasıdır. Bu etkin madde çok az miktarda bulunmasına rağmen, karnabahardaki diğer bazı aktif maddeler ferulik asitin bu işlevini oldukça güçlü kılmaktadır. Ferulik asitin diğer bir özelliği de metal-chelator olmasıdır. Metal-chelator özellik, ağır metalleri kimyasal olarak kendisine bağlayarak vücudumuzdan uzaklaştırılması demektir. İçerdiği çok fonksiyonlu quercitrin maddesinden dolayı da karaciğer metabolizmasında oluşan toksinlerin vücudumuzdan kolayca atılmasını (antihepatotoxic) sağlar. Karnabaharın içerdiği thiamin, Alzheimer hastalığına karşı koruyucu özelliği olan bir maddedir. Thiamin’nin, aynı zamanda, antimigraine (migrene karşı) özelliği de vardır.

1-673.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.