KEŞKE ÖNCEDEN BİLSEYDİK: EVİMİZDE SAKLADIĞIMIZ SİRKE TAM BİR BİR DOĞAL ANTİBİYOTİK

.

Keşke önceden bilseydik: Evimizde sakladığımız sirke tam bir bir doğal antibiyotik

08 Mart 2018 Perşembe 19:06

Elma sirkesini salatalarda, çorbalarda hatta evde temizlik yaparken bile kullandık. Peki, eski zamanlardan beri birçok hastalığın tedavisinde kullanılan elma sirkesinin nelere kadir olduğunu biliyor muydunuz?

Doğal bir antibiyotik; Kimyasal antibiyotik kullanımının ne kadar zararlı olduğunu artık hemen hemen hepimiz biliyoruz. O zaman doğal antibiyotiğe yönelmenin tam zamanı. İçinde bolca C vitamini, potasyum, kalsiyum ve sodyum barındıran elma sirkesi, doğal bir antibiyotik olarak kabul edilmektedir. Vücudun direncini arttırır, hastalığa yakalanma riskini azaltır. Hazmı kolaylaştırır, kan şekerini dengeler.

Soğuk algınlığına karşı elma sirkesi; Malum artık sonbahar ayındayız. Soğuk hava henüz kendini belli etmese de, önümüzdeki aylarda yüzünü gösterecek. Soğuk algınlığı da kapımızı çalacak. İşte tam o anda, soğuk algınlığını tedavi etmek için elma sirkesini kullanacağız. Ilık suya, bir yemek kaşığı elma sirkesi ilave ediyoruz ve karışımı içiyoruz.

Öksürüğe ve boğaz ağrısına ne kadar iyi geldiğini göreceksiniz.

Kilo vermek için birebir; Elma sirkesinin içinde bulunan asetik asit kilo vermeye yardımcı. Yemeklerden hemen önce 1 bardak suya iki tatlı kaşığı sirke koyup, için. Günde 3 kez bunu tekrarlayabilirsiniz. Fazla kilolardan kurtulmak için çok etkili bir yöntem.

Elma sirkesi ayrıca kolesterol seviyesini düzenler ve kalp sağlığını korur.

Sağlığınızı korumak içinde her sabah aç karna günde 1 kez içilmelidir. Elma sirkesi, kansere karşı önemli bir koruma kalkanıdır.

Hıçkırığı giderir, bacak kramplarını azaltır; Hıçkırık başlayınca durdurulması zor olan bir illet oluyor çoğu zaman. İşte tam o anda su ve elma sirkesini karıştırıp içersek, hıçkırıktan kurtuluyoruz. Kramptan müudaripsek de suyla karıştırdığımız elma sirkesi yine imdadımıza koşuyor ve kramp ağrılarını geçiriyor. Aynı zamanda yorgunluğu geçirici ve ağrıları hafifletme özelliğine sahip. Ne şahane bir şey değil mi?

Cilde inanılmaz derece de faydalı; Sadece vücut sağlığımızı değil, aynı zamanda cilt sağlığımızı da koruyan, iyileştiren bir etkiye sahip elma sirkesi. Akne sorunumuz varsa doğrudan o bölgeye sirkeyi sürebiliriz. İltihap ve sedef hastalıklarına da iyi geldiği için yine sirkeyi kullanabiliriz. Sorunlu bölgeye pamuk yardımıyla sirkeyi sürün ve biraz bekleyin.

Saç ve diş bakımında da yararlı; Saçınızın uzamasını, gür olmasını, saç derisinin temiz ve sağlıklı olmasını mı istiyorsunuz? O zaman size bir önerimiz var. Elma sirkesini saçınıza uygulayın. 4 yemek kaşığı elma sirkesi ve 4 yemek kaşığı suyu karıştırın. Banyoda saçlarınızı yıkadıktan sonra bu karışımı tüm saça dağıtın. 5- 10 dakika böyle bekleyin. Soğuk suyla saçınızı durulayın. Sirke kokusu saçımda kalır diye bir endişeniz varsa endişeye gerek yok koku saçta kalmayacaktır. Bu işlemi haftada 1 veya 2 kere yapabilirsiniz. Saçlarınız kısa bir süre sonra ipeksi ve sağlıklı bir görüntüye kavuşacak.

Dişlerin beyazlaması, dişlerdeki sarı lekelerin giderilmesinde de elma sirkesini kullanıyoruz. 1 su bardağının içine bir 1 çay kaşığı elma sirkesi ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Bu karışımdan bir miktar alıp 10 saniye boyunca gargara yapıyoruz. Bu işlemi 5 kere tekrar etmemiz gerekmekte. Günde 1 kez yatmadan önce yapmamız yeterli olacaktır. Doğal bir ağız bakım suyu.

Gelelim elma sirkesinin tarifine;  Her şeyin en doğal olanı ve evde yapılanı makbul. Elma sirkesinin de öyle. Ev yapımı, doğal elma sirkesi için işte malzemeler:

8,9 elma (ham ve ekşi olmamasına özen gösterin, en uygun elma kış elmalarıdır.) 2 litre su, 2 litrelik kavanoz, 1 tatlı kaşığı tuz, Tülbent, Önce elmaların sap ve çekirdeklerini alıyoruz, minik minik parçalara bölüyoruz.

Suyla dolu olan kavanozun içine diğer malzemelerle birlikte atıyoruz. 1 avuç kadar varsa nohut ekleyebilirsiniz. Nohut, sirkenin mayalanma yani fermantasyon sürecini hızlandıracaktır. Kavanozun ağız kısmını tülbentle bağlıyoruz ki hava alsın. Hava almaları sirkeleşme sürecinin oluşması için çok önemli. Sirke oluşana kadar kavanozun kapağını kapatmayın.

Kavanozun çevresinde küçük sirke sinekleri oluşabilir, zamanla onlar kaybolacaklardır. İlk günler her gün, ilerleyen haftalar da haftada 1 kere karıştırılması gerek.Sirke tamamen olmadan da kapakla kapatmayın. Kavanozu güneş almayan loş ılık bir yerde tutmak lazım. Sirkenin oluşması için en az iki aylık bir süre gereklidir. Ne kadar çok beklerse, o kadar güzel olacağını unutmayın. Biraz sabırlı olmamız lazım.

Sirkenin olmasına doğru kavanozun içinde beyaz bir tabaka oluştuğunu göreceğiz. Bu tabakanın adı sirke anası. Sirkeyi oluşturan bakterilerin atıklarına verilen bir isim. Sirke olduktan sonra sirke anasını alıp, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Sirke anası da fermantasyon sürecini hızlandırıyor. Bu yüzden bir sonraki sirke yapımında kullanabilirsiniz. Küçük küçük parçalar halinde diğer hazırlayacağınız sirkelerin içine eklemeyi unutmayın.

İlk zamanlar elmalar kavanozun ilk kısmında olur, sirkeden şarap kokusuna benzer bir koku gelir. Ancak 2 ayın sonuna doğru elmalar kavanozun dibine çökmüştür ve keskin sirke kokusu her yanı sarmıştır. Bu artık sirkemizin olduğuna delalettir. Sirkeyi, tülbentten geçirerek süzelim. Sirkeyi başka bir şişeye alarak serin ve loş bir yerde muhafaza edin. Afiyet olsun!

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.