KORUCUDAN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA DAVA
Güneydoğu Köy Korucuları Federasyonu Başkanı Seydoş Karadağ, sosyal haklarının iyileştirilmesi için İçişleri Bakanlığı’na dava açtı.Sigortasız çalıştıkları gerekçesiyle Diyarbakır Bölge İdare Mahkemes...
14 Nisan 2015 Salı 10:13
Güneydoğu Köy Korucuları Federasyonu Başkanı Seydoş Karadağ, sosyal haklarının iyileştirilmesi için İçişleri Bakanlığı’na dava açtı.
Sigortasız çalıştıkları gerekçesiyle Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuran Güneydoğu Köy Korucuları Federasyonu Başkanı Seydoş Karadağ, İçişleri Bakanlığı hakkında dava açtı. Sosyal haklarını iyileştirilmesini talep eden Karadağ, koruculara devlet memurunun sahip olduğu hakların verilmesi gerektiği söyledi. 30 yıl sigortasız çalıştıklarını anlatan Karadağ, kaçak işçi gibi çalıştırıldıklarını savundu. İçişleri Bakanlığı’na davayı sadece kendisinin açtığını dile getiren Karadağ, davanın olumlu sonuçlanmasıyla, Güneydoğu Köy Korucuları Federasyonu bünyesinde bulunan 22 bin geçici köy korucusunun da Bakanlığa dava açacağını aktardı. Sosyal güvenceden yoksun çalıştıklarını ifade eden Karadağ, bu davanın devlete karşı bir saygısızlık olarak görülmemesi gerektiğini bildirerek, kendi haklarını aradıklarını vurguladı. Karadağ, "Biz devletin çocuklarıyız, devlet babadan hakkımızı istiyoruz. Devlet memuru hangi hakka sahipse, biz de o haklara sahip olmak istiyoruz" dedi.
"30 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN ADLARI HALA GEÇİCİ OLARAK ANILIYOR"
Kararın 15 gün içerisinde açıklanacağını anlatan Karadağ’ın avukatı Yurdakan Yıldız, bu davayı açmalarındaki gerekçeyi şöyle anlattı:
"Güneydoğu’da büyük fedakarlıkla görev yapan geçici köy korucuların 1985 yılında yapılan Köy Kanunu’ndaki bir düzenlemeyle 30 yıl geçmesine rağmen adları hala geçici olarak anılması ve kendilerine hiçbir sosyal hakkının verilmesiyle ilgili dava açtık. Türkiye Cumhuriyeti devleti çok büyük bir devlettir. Bugün evlerde hizmetçi olarak çalışan kadınlara sigorta yaptırmayanlara karşı büyük yaptırımlar uygulanıyor. Özel Güvenlik Yasası kapsamı içerisinde çalışan güvenlik görevlilerini sigortasız çalıştıramazsınız. Ama kamu gücü gibi devletin kolluk güçlerinin yanında fedakarca mücadele eden geçici köy korucularına sosyal güvenlik hakkı vermeyip, sadece ödeme güçlüğü olmayan vatandaşların tabi olduğu yeşil kart koruculara verildi. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti devletine yakışmadığı için davayı açtık. Mahkeme taleplerimizi kabul ederse, köy korucuları bir takım sosyal haklarına sahip olacaklar. Soysal Güvenlik Yasası’nda geçici ve sürekli sigorta kapsamında köy korucuları sayılmaz deniliyor. Bu ve Köy Kanunu’ndaki düzenlemenin anayasaya aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesini talep ettik" diye konuştu.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.