KUTLU’DAN KALP SAĞLIĞI HAFTASI MESAJI

Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, Kalp Sağlığı Haftasıyla ilgili olarak bir mesaj yayınladı.Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, yayınlamış olduğu mesajında, “Tüm dünyada ölüm n...

Kutlu’dan Kalp Sağlığı Haftası Mesajı

05 Nisan 2015 Pazar 10:23

Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, Kalp Sağlığı Haftasıyla ilgili olarak bir mesaj yayınladı.

Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, yayınlamış olduğu mesajında, “Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan kalp ve damar hastalıklarını önlemek; risk faktörlerini kontrol altına almak ve kamuoyunun dikkatini bu önemli sağlık sorununa çekmek amacıyla her yıl Nisan ayının 2. haftasında gerçekleştirilen ’Kalp Sağlığı Haftası’ bu yıl 12-18 Nisan tarihleri arasında kutlanmaktadır.

Kalp hastalığına bağlı ölümler dünyada ve ülkemizde ilk sıradadır. Türkiye’de yılda 160 bin kişi kalp hastalığı nedeniyle ölmekte ve her yıl 60 bin kişi kalp hastası olmaktadır. Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikâyetler göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Bu şikâyetleri olan kişi en kısa zamanda bir hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır. Kalp damar hastalıklarından korunmak için günlük programınıza fiziksel aktiviteyi dâhil edin. 30 dakikalık bir fiziksel aktivite bile kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olabilir, mümkünse işe bisikletle gidip gelin, merdivenleri kullanın, öğle tatillerinde egzersiz veya yürüyüş yapın. Sigara kullanımını bıraktığınızda koroner kalp hastalığı riskiniz bir yıl içinde yarıya inecek ve zaman geçtikçe normal düzeye geri dönecektir. Stres her ne kadar, kalp hastalıkları ve felç için direkt bir risk faktörü olarak gösterilmese de; kalp hastalıkları için risk faktörleri olan sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme ile ilişkilidir. Bu nedenle stresten uzak durulması kalp sağlığı açısından önem arz etmektedir. Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun; kilo kaybı, özellikle de tuz alımının azaltılmasıyla birlikte, kan basıncının düşmesini sağlar; yüksek kan basıncı, inmenin birinci sıradaki risk faktörüdür ve tüm kalp hastalıkları ve inmelerin yaklaşık yarısının en önemli nedenidir. Genel riskinizi bilirseniz, kalp sağlığınızı iyileştirmek için özel bir eylem planı oluşturabilirsiniz. Kan basıncınızı, kolesterol ve şeker düzeyinizi, bel-kalça oranınızı ve vücut kitle indeksinizi (VKİ) ölçebilecek bir sağlık uzmanını ziyaret edin. Öğünler ve öğün aralarında meyve ve sebze tüketin, doymuş yağlardan (tereyağı, margarin, iç yağ vb.) uzak durun. Yüksek düzeyde tuz içeren işlenmiş gıdalara karşı temkinli yaklaşın. Kalbinizi korumak ve sağlıklı bir yaşam tarzı seçmek sizin elinizdedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.