MAKEDONYA CUMHURBAŞKANI’NA NEVŞEHİR’DE FAHRİ DOKTORA UNVANI
Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov’a, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından Türkiye’nin milli menfaatlerinin korunmasındaki üstün hizmet ve katkılarından dolayı fahri doktora unvanı ver...
11 Nisan 2015 Cumartesi 11:23
Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov’a, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından Türkiye’nin milli menfaatlerinin korunmasındaki üstün hizmet ve katkılarından dolayı fahri doktora unvanı verildi.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Senatosu tarafından alınan karar gereğince Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov’a fahri doktora verilmesi nedeniyle düzenlenen tören üniversitenin kültür ve kongre merkezinde gerçekleştirildi.
Törene Cumhurbaşkanı Ivanov’un yanı sıra Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Garnizon Komutanı Jan. Kd. Albay Metin Alkaya, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançefska Milevska, Makedonya Dış Yatırımlardan sorumlu Türk Devlet Bakanı Furkan Çako, Makedonya Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Boris Josifovski, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
Törende ilk olarak konuşan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, üniversitelerinin değerlerine sahip çıkan, dünya sathında komşularını ve çevresini iyi tanıyan, makul yeniliklere açık mezunlar yetiştirmeyi hedeflediğini belirterek bu hedefe ulaşmak ve onu yaşıyor olmanın kendileri için önemli bir gurur vesilesi olduğunu kaydetti. Kılıç, "Çevresini iyi tanıyan kimseler komşuluk ilişkilerinde samimi ve gerçekçi davranırlar. İşte bunun en iyi örneklerinden biri olan Türkiye ve Makedonya ilişkileri bu zemin üzerine kuruldu. Dost ve kardeş ülke olarak Makedonya adeta ikinci vatanımız konumundadır. Ortak tarih ve kültürel miraslarımızın en güzel şekilde yaşatıldığı Üsküp, Manastır, Ohri gibi şehirler kardeşliğimizin en güzel örnekleridir. Başta Ulu Önder Atatürk ve Yahya Kemal Beyatlı gibi bu şehirlerde doğmuş, yaşamış çok sayıda sanatçımız ve devlet adamımız Türk ve Makedon halkları arasındaki kardeşlik bağlarını kopmaz yapan önemli unsurlardır. Ortak kültür ve tarihimiz sayesinde mimarimizden edebiyatımıza, dilimize hatta mutfak kültürümüze kadar pek çok alanda kardeşliğimizin izlerini görmek mümkündür. 2007 yılında kurulan üniversitemizin verdiği ilk fahri doktora payesinin siz saygıdeğer Cumhurbaşkanımıza senatörlerimiz tarafından verilmesi size ve ülkenize verdiğimiz önemin belki en güzel nişanesidir. Makedonya’da bulunan üniversitelerle ortak çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. Turizm, filoloji, iktisat, mühendislik ve güzel sanatlar gibi pek çok alanlarda Makedon üniversitelerinden destek almaya ve destek vermeye hazırız" diye konuştu.
Kılıç’ın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Ivanov’a Fahri Bilim Doktorluğu payesi verilerek cübbe giydirildi. Prof. Dr. Kılıç, cübbe giyme töreninin ardından Ivanov’a çeşitli hediyeler verdi.
Yaptığı konuşmada, tevdi edilen fahri doktora unvanından dolayı çok büyük bir gurur ve heyecan duyduğumu ifade eden Ivanov, Nevşehir Üniversitesi Senatosu’na teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanon, daha sonra öğrencilere bir konferans verdi. Konferansında dünyadaki gelişmeleri değerlendiren Ivanov, dünya barışının günümüzde tehlike altında olduğuna dikkat çekti. Ivanov, “Cumhurbaşkanı olarak Makedonya Cumhuriyeti’ni temsil etmek için katıldığım konferanslarda bir güvensizlik havası ve geleceği öngörememe kaygısı hissedilmekte. Günümüz dünyası çok ciddi problemlerle karşı karşıya. 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden 70 yıl sonra maalesef dünya barışı yine tehdit altındadır. Avrupa, Asya ve Afrika topraklarında bu gün halen silahlı çatışmalar devam etmektedir. İnsan hak ve özgürlükleri zarar görmeye devam etmektedir. İfade özgürlüğü ve din özgürlüğünün de tehdit altında olduğunu görmekteyiz. Bu topraklardan çok da uzak satılmayacak coğrafyalarda yani Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yüzbinlerce samimi dindar dar görüşlü kökten dinciliğin esiri olmuş, bazı grupların sebep olduğu acıları maalesef derinden hissetmektedir. Bu insanlar evlerini terk etmek zorunda kalmış, mabetleri yıkılmış ve geçmişleri silinmiştir. Gelecekleri ise tam anlamıyla belirsiz bir durumdadır. Aynı zamanda 1. Dünya diye nitelendirdiğimiz çok zengin ülkeler bile aşırı fakir 3. dünya ülkeleri arasındaki gelir farkı ve adaletsizlik gittikçe büyümekte ve derinleşmektedir. Üzülerek belirtmeliyim ki; karanlık bir gerçeklik içerisinde yaşadığımızı görüyorum fakat bu duruma nasıl geldik? Üzülerek belirtiyorum ki; bu duruma gelmemizin en önemli sebeplerinden biri eskinin her zaman daha yanlış, daha hatalı, sonradan gelenin daha iyi olduğu anlayışıdır. Bu inanıştan dolayı geçmişe ait bir sürü inanış günümüzde modern dünya tarafından dışlanmıştır” dedi.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.