MAKÜ REKTÖRÜ PROF. DR. SAATCI, ÜNİVERSİTEDE YETİŞTİRİLEN HONAMLI KEÇİ SÜRÜSÜNÜ İNCELEDİ

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, üniversite tarafından yürütülen proje kapsamında yetiştirilen ve yeni doğumların başladığı Honamlı sürüsünde incelemelerd...

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Saatcı, Üniversitede Yetiştirilen Honamlı Keçi Sürüsünü İnceledi

04 Nisan 2015 Cumartesi 11:18

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, üniversite tarafından yürütülen proje kapsamında yetiştirilen ve yeni doğumların başladığı Honamlı sürüsünde incelemelerde bulundu.

MAKÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Saatcı, üniversite bünyesinde yetiştirilen Honamlı keçileri sürüsünde oğlak doğumlarının başladığını, bu sayede artış gösteren sürünün yürütülen projenin hedeflerine ulaşmasına büyük bir katkı sağladığını belirtirken, üniversite olarak üretimin ve üretmenin verdiği mutluluğu hep birlikte yaşadıklarını belirtti.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Saatcı, MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Özkan Elmaz’ın yürüttüğü TÜBİTAK tarafından destekli Honamlı keçi ırkının üreme, süt verimi, karkas özelliklerinin belirlenmesi ve bu ırkın anatomik özelliklerinin osteolojik yönden Kıl keçisiyle karşılaştırılması projenin ikinci yılını tamamlamak üzere olduğunu vurgulayan şunları kaydetti:

"Proje 2013 yılında başlamış olup 3 yıl sürecektir. Projenin ikinci doğum sezonunda çiftleşen 65 dişinin hepsi doğum yapmış ve çoklu doğum oranı (ikiz ve üçüz doğurma oranı) yüzde 65 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu çoklu doğum oranı birinci doğum sezonunda da elde edilmiştir. Bu bilimsel veriler Honamlı keçi ırkının döl verimi yüksek bir ırk olduğu bilgisini bize vermektedir. Yine bu proje kapsamında 2014 yılında doğan oğlakların büyüme özellikleri takip edilmekte olup 120’nci günde 29,1 kilogram canlı ağırlığa ulaştıkları tespit edilmiştir. Bu bilimsel veriler, Honamlı keçi ırkının dünyanın en iyi döl verimi ve büyüme hızı yüksek ırklar arasında değerlendirilecektir. Honamlı keçilerinin 2014 yılında incelenen laktasyon süt verimi ve laktasyon uzunluğu 107 kilogram ve 190 gün olarak bulunmuştur. Sütte yapılan analizler sonucunda Somatik hücre sayısı diğer keçi ırklarında bulunan değerlerden çok daha düşük düzeyde bulunmuştur. Somatik hücre sayısının azlığı sütün kalitesini ve süt fiyatını etkileyen önemli bir parametredir."

Rektör Prof. Dr. Mustafa Saatcı, proje kapsamında Honamlı keçisinin üreme özellikleri ve karkas özellikleri gibi Honamlı keçisinin daha önce çalışılmayan verim özelliklerinin ortaya konacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.