MALKOÇOĞLU BALİ BEY, KARAMÜRSEL’DE KÜLLİYE YAPTIRDI
Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda Malkoçoğlu Bali Bey’in Karamürsel’de içinde caminin de yer aldığı bir külliye yaptırdığı açıklandı.Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kara M...
06 Nisan 2015 Pazartesi 08:23
Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda Malkoçoğlu Bali Bey’in Karamürsel’de içinde caminin de yer aldığı bir külliye yaptırdığı açıklandı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nun son gününde Oruç Reis Salonu’nda iki oturum vardı. İlk oturumda Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Akandere, “Akbaş Cephaneliği Baskını ve Dramalı Rıza Bey”, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Selçuk Seçkin ile Bahadır Bozdağ, “Karamürsel- Karabali Camii Hakkında Yeni Bulgular”, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan Onur Kamiloğlu, “Kazıklı Hacı Hamza Bin İvaz Kervansarayı” konulu tebliğlerini yayınladı.
Günün ikinci oturumunda ise Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nermin Ersoy, “İzmit Gureba Hastanesinden Kocaeli Devlet Hastanesine”, Harran Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Gülşah Eser “II. Dünya Savaşı Sürecinde Türkiye’de Sıtma İle Mücadele: Kocaeli Örneği” ve Kocaeli Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Rahime Aydın Er “Karamürsel Hilal-iAhmer Cemiyeti ve Sağlık Hizmetleri” konulu sunumlarını yaptı.
“Karamürsel-Karabali Camii Hakkında Yeni Bulgular” tebliğinde Yrd. Doç. Dr. Selçuk Seçkin, Karamürsel Karabali Camii’nin Malkoçoğlu Bali Bey tarafından yapılmış bir külliyenin parçası olduğunu açıkladı. Seçkin, “Bali Bey, Osmanlı Devleti’nin kurulduğu ilk dönemlerinden itibaren Osmanlı ordusuna hizmet etmiş Malkoçoğullarından akıncı beyidir. Malkoçoğulları 14. ve 16. yüzyıllarda Fatih Sultan Mehmet ve II. Beyazıt devirlerinde yaşamış ve özellikle Rumeli’de yaptıkları başarılı akınlarla tanınmışlardır. Bali Bey’in Karamürsel’de 1531-1532 tarihinde kurulan vakfında cami, hamam, kervansaray, mektep ve çeşmeden söz edilmektedir. Bali Bey’in Karamürsel’de yaptırdığı cami, 1920 yılında Yunanlılar tarafından yakılmış ve tahrip olmuş, 1927 yılında ilçe halkının desteğiyle yapı tamamlanmıştır” bilgisini verdi.
Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nermin Ersoy ise İzmit’te ilk halk hastanesine ait bilgilerin 1892 yılına dayandığını anlattı. Prof. Dr. Ersoy, “Gureba Hastanesi 1914 yılında açılmıştır. Ancak inşaat, hekim ve masraflar için ödenek yetersizliği nedeniyle 11 Kasım 1920 tarihinde kapatılmıştır. Hastanenin mevcut 25 yataklı pavyonunda tüm yoksulluğa rağmen halkın sağlık ihtiyacı giderilmeye çalışılmıştır. Kurtuluş Savaşı sonrası 25 yataklı bir pavyon daha eklenmiştir. İzmit iyi bir hastaneye Cumhuriyet’i takiben sahip olmuştur. Memleket Hastanesi adıyla anılan bu hastane 1930 yılında güçlükle tamamlanabilmiş, ne yazık ki 1934 yılında çıkan yangında hastanenin ameliyathane ve diğer yerleri yanınca hizmetler aksamıştır. Yeniden inşa edilen hastane 2 Şubat 1943 tarihinde tekrar yanmıştır. 1945 yılında yeni hastane inşasına başlanmış, 1952 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Memleket Hastanesi’nin tamamlanan kısmına eski hastane Verem Hastanesi’yle birlikte taşınmıştır. 1953 yılından sonra SSYB’ye bağlanan hastane İzmit Devlet Hastanesi adını almıştır. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde hasar görmüş olan bina onarılmış ve 2002’de yeni blokların ilavesiyle Kocaeli Devlet Hastanesi adıyla halka hizmet vermeyi sürdürmektedir” açıklamasını yaptı.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.