MAPPİNG TEKNİĞİYLE OLUŞTURULAN TİPOGRAFİ ÇALIŞMASI BÜYÜK İLGİ TOPLADI

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü öğrencilerinin Tipografi dersi (TİP-206) kapsamında hazırlamış oldukları üç boyutlu tipografi çalışmaları "Tipografide 3. Boyut" ismiyle ser...

Mapping Tekniğiyle Oluşturulan Tipografi Çalışması Büyük İlgi Topladı

08 Nisan 2015 Çarşamba 08:23

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü öğrencilerinin Tipografi dersi (TİP-206) kapsamında hazırlamış oldukları üç boyutlu tipografi çalışmaları "Tipografide 3. Boyut" ismiyle sergilenmeye başlandı. Sergide bir öğrencinin “mapping tekniği” ile yaptığı eser büyük ilgi gördü.

Güzel Sanatlar Fakültesi Galeri S ve Galeri F’de açılan sergiye Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Emel Şölenay, Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Sadettin Aygün, Grafik Bölüm Başkanı Prof. Tevfik Fikret Uçar, proje ekibinden ve Grafik Bölümü Öğretim Üyelerinden Yard. Doç. Mehtap Uygungöz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Serginin açılışında konuşan Grafik Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehtap Uygungöz, 60’ın üzerinde öğrenciyle bu çalışmayı gerçekleştirdiklerini belirtti. Eserlerin aslında bir grafik tasarımcının tipografiyi sadece baskıyla üretebildiği malzemelerden kullanamayacağını anlatmaya çalıştıklarını aktaran Uygungöz, öğrencilere tipografiyi hayata geçirebileceklerini öğrettiklerini bildirdi. Uygungöz, “Bunun deneysel olarak pek çok örneğini görmek mümkün. Ama tipografi o kadar sınırlı sayıda uygulama alanı buluyor ki, biz de bunu bir şekilde genç nesile öğreterek ilerletmek ve geniş bir alan oluşturmak için çalışıyoruz. Öğrenciler bu projeyle birlikte malzemeleri tanımalarının yanı sıra çevrelerine bakmayı da öğrendiler. Öğrencilerimiz, kendilerini gerçekleştirebilme cesaretini kazandılar. Amacımız da buydu ve buna ulaştık. Hepsine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

MAPPİNG TEKNİĞİYLE OLUŞTURULAN ESER BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

"Tipografide 3. Boyut" isimli sergide Grafik Tasarım 2. Sınıf öğrencisi Mert Can Meral’in yaptığı eser, katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı. Projektör yardımıyla bir zemin üzerine yansıtılan video bu teknikle beraber 3 boyutlu olarak izlenebiliyor. “Mapping tekniği”nin yurt dışında kullanıldığını ve ülkemizde ise son dönemlerde gelişmekte olan bir teknik olduğunu vurgulayan Mert Can Meral, eserinde tipografinin tarihçesini anlatmaya çalıştığını ifade etti. Meral, “Tipografi tarihine damgasını vurmuş kişiler, uygarlıklar ve günümüz font tasarımcıları ile ilgili bir eser oluşturdum. Bu işte mapping tekniğini kullandım. Mapping tekniği, genelde eğlence sektöründe ve şu an yeni gelen görsel sanatlarda bayağı ileri gelen bir teknik. Şu an yeni yeni gelişiyor. Çok iyi ustaları var aslında, biz de o yolda ilerlemeye çalışıyoruz. Bu teknik çekildiği kamera pozisyonundan ve açısı bilinen resimlerin kabaca modellenmiş halinin yüzeylerin üstüne görüntü yansıtılarak oluşturuluyor. Son dönemlerde heyecan verici ve göz alıcı bir teknik olarak göze çarpıyor. Bunu ben de kendi işimde denemek istedim. Güzel bir iş ortaya çıktığını düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.