MART AYI SAMEKS VERİLERİ AYDIN’DA AÇIKLANDI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş, “Mart ayındaki 56,52 değeriyle son 17 ayın en yüksek değerine ulaşan SAMEKS iki ay sonra tekrardan 50 ba...

Mart Ayı Sameks Verileri Aydın’da Açıklandı

31 Mart 2015 Salı 23:33

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş, “Mart ayındaki 56,52 değeriyle son 17 ayın en yüksek değerine ulaşan SAMEKS iki ay sonra tekrardan 50 baz puanın üstüne çıkarak ekonomide canlılığa işaret etmiştir" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, her ayın son haftasında açıkladığı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini MÜSİAD Aydın Şubesinin ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında açıkladı. MÜSİAD Aydın Şube Başkanı Hakan Yıldırım SAMEKS verilerinin Aydın ve Türkiye açısından çok önemli olduğunu belirtti.

2012 yılının Ekim ayında başladıkları veri toplama çalışmalarının, 2013 yılının Ocak ayında düzenli bir şekilde raporlara dökülerek raporlama çalışmalarının başladığını belirten MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş, SAMEKS verilerinin gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi verdiğini söyledi. Bin 100 iş yerinde tespit edilen havuz çalışmasında, 500 iş yerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile bu bilgilere ulaşıp gelecek aylardaki karşılaşılacak sıkıntıları gördüklerini ifade eden Demirbaş, "Mart ayında yaptığımız çalışmada, toplanan verilerde, bu ay sanayi endeksi önceki aya göre 9,15 puanlık artışla 58,56 değerine, hizmet endeksi ise bir önceki aya göre 9,76 puanlık artış göstererek 55,69 puana yükselmiştir. Bileşik Endeks Mart ayında 50 baz puanının üstüne çıkarak 56,52 puan olarak ölçülmüştür. Mart ayındaki 56,52 değeriyle son 17 ayın en yüksek değerine ulaşan SAMEKS iki ay sonra tekrardan 50 baz puanın üstüne çıkarak ekonomide canlılığa işaret etmiştir" dedi.

‘AMERİKAN DOLARININ DEĞER ARTIŞI TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN BELİRLEYİCİ OLACAK’

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir de, İç ve dış politikada yaşanan gelişmelerin, FED’in para politikası uygulamalarının, Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisinin devam ettiğini belirterek, dövizin volatilitesinin de yatırımlar üzerinde bir risk unsuru olduğunu sürdürdüğünü söyledi. Özdemir, Amerikan Doları’nın, yalnızca TL karşısında değil, gelişmiş ve gelişmekte olan diğer ülke paralarının karşısında yaşadığı değer artışının, önümüzdeki aylarda da Türkiye ekonomisi için belirleyici olacağını ifade etti. Özdemir, “Özelikle doların hızla değer kazanması satın alma ve yatırım yapacaklar açısından kriz oluşturabiliyor. Dolar artışı düzenli olsaydı bu yükseliş insanları sıkıntıya sokmazdı. Ani dalgalanmalar insanları sıkıntıya sokuyor. Gelişmekte olan Ülkelerin paraları çok değer kaybetti bu sadece Türkiye ile alakalı bir durum değil. Euro, Rus Rublesi, Türk lirasından daha fazla değer kaybetti. Türkiye ekonomisine katkı sağlayan petrol fiyatlarındaki düşüşler Türkiye’de cari açığı kapattı. Doların istikrarlı olmayışı petrol fiyatının artması Türkiye’de enflasyona olumsuz etki yapmış durumda . Geçmiş yıllara oranla cari açığa baktığımızda geçen yıla göre 70 milyar dolardan 43 milyar dolara daha makul hale gelmiş ve aradaki fark kapanmıştır” diyerek SAMEKS verileri üzerinden bir ekonomik değerlendirme yaptı.

‘AÇILIM SÜRECİNİ EN BAŞINDAN BERİ DESTEKLİYORUZ’

Bir basın mensubundan gelen ‘Açılım sürecini MÜSİAD olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusunu Özdemir, “ Biz çözüm sürecini en başından beri destekliyoruz. Bu süreç Türkiye’yi son derece etkileyecektir, etkilemektedir de son iki yıldır cenaze haberleri gelmemektedir. Kavga edenler aynı ailelerin evlatları, hepimiz bu vatan toprağında yaşamaktayız, aynı ülkenin insanlarıyız, buda bizi aile yapar. Türkiye bu sorunu çözmeye mecburdur. MÜSİAD olarak bu sorunun çözülmesini, herkese hakkaniyetle adaletle davranılmasını istiyoruz” diye cevap verdi.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.