MERSİN TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİNDEN BİR PROJE DAHA
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından hazırlanan, ’Teknoloji Transfer Ofislerine Yönelik Hazırlık, Başlangıç ve Kapasite Artırımı Sağlanması ve Uygulanması’ projesinin aç...
13 Nisan 2015 Pazartesi 14:23
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından hazırlanan, ’Teknoloji Transfer Ofislerine Yönelik Hazırlık, Başlangıç ve Kapasite Artırımı Sağlanması ve Uygulanması’ projesinin açılış ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya, Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, rektör yardımcıları Prof. Dr. Ali Kaya ve Prof. Dr. Hakan Aslan, Mersin Teknoloji Transfer Ofisi Birim Sorumlusu Doç. Dr. Kasım Ocakoğlu ile öğretim elemanları ve bazı sanayiciler katıldı. Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Çamsarı, TÜBİTAK’ın 2013 yılından başlayarak, üniversite sanayi işbirliğinin gelişimine katkı sağlayacak ve teknolojinin ticarileşme sürecini destekleyecek olan teknoloji transfer ofislerinin yaygınlaştırılması için destek verdiğini, Mersin Teknoloji Transfer Ofisi’nin de bu desteklerden 2015 yılı başlarında faydalanmaya başladığını söyledi. TÜBİTAK tarafından 2015 yılında 20 başvuru arasından 9’unun desteklendiği projelerden birinin de Mersin TTO projesi olduğunu ve projenin iki yıllığına 1 milyon TL hibe destek aldığını hatırlatan Çamsarı, "Bu süreçte, geçmişte görece zayıf olan üniversite-sanayi işbirliğinin tesis edilmesi, üniversitemizin ulusal ve uluslararası Ar-Ge destek mekanizmalarından faydalanması, girişimciliğin ve ticarileşmenin artması ve üniversitemizde fikri sınai mülkiyet haklarının yönetilmesi için gösterilen faaliyetlere de hız verilecektir" dedi.
Üniversitede yapılan alt yapı ve mevzuat değişikliklerine de değinen Çamsarı, üniversite sanayi işbirliğinin gelişimine katkı sağlayacak, teknolojinin ticarileşme sürecini destekleyecek ve akademik araştırmalara lojistik destek sağlayacak bir ara yüz olacak yapının eksikliğini Teknoloji Transfer Ofisi ile kapatacaklarını kaydetti. Çamsarı, "Burası para kazanma yeri değil, cümlesini çok duyduk. Hayır, burası aynı zamanda para kazanma yeri. Burası aynı zamanda fikir üretme yeri, hizmet üretme, vatana-millete hayırlı öğrenciler yetiştirme yeri. Burada, öğretim üyesi mutsuzsa öğrencinin mutlu olması mümkün değil; doktor mutsuzken hastanın mutlu olması mümkün değil. Tam da bu yüzden ilk geldiğimden beri şunu söylüyorum. Akademisyen eğer mümkünse kendi işletmesini, kendi döner sermayesini, sanayi ile kendi işbirliğini kursun. Yerse yer, paraysa para, projeyse proje. Bana ne düşüyorsa lütfen iletin. Siz mutluysanız öğrenciler de mutlu, kent de mutlu olur" diye konuştu.
TTO’nun bir ara yüz olarak, bu gelişmeler için en önemli ve ilk adım olduğunu vurgulayan Çamsarı, "İlk adımı atmadan uzun yol alınmaz. Biz ilk adımı attık, sonuna kadar da takipçisi olacağız. Desteğin geri kalanını da alacağımıza inanıyorum. Hem üniversitemize hem iş adamlarımıza hem de bunu hak eden Mersin halkına elimizden gelen en büyük hizmeti vermeye çalışacağız" şeklinde konuştu.
MTSO Başkanı Şerafettin Aşut da üniversite-sanayi işbirliğini uygulamaya sokacak bir projenin ve yeni bir oluşumun açılışında bulunmaktan heyecan duyduğunu belirterek, "Mersin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin artık TÜBİTAK desteğini de alarak kurumsallaşmaya doğru gitmesi, sanayi-üniversite ilişkisinin her iki tarafını da izleyecek, destek verecek bir kurumsal yapının olması, geçmişte eksik kalan kısmı tamamlayacak önemli bir adımdır" dedi.
Teknoloji Transfer Ofisi’nden üniversite ve sanayiyi birbirine iyi bir şekilde tanıtmasını, sanayiciyi daha iyi tanımasını, Mersin sanayisinin desenini iyi tespit etmesini ve önceliklerini iyi belirlemesini beklediklerini ifade eden Aşut, "Bu iş birliğinin sadece mühendislik çözümleriyle değil, temel bilimlerden, eğitim fakültesine, tıptan mimarlığa kadar her bilim dalının ekonomiye entegre edilmesi anlamında daha geniş bir vizyonla olaya bakılmasını diliyorum. Çünkü bu kentin bilgiye ihtiyacı var" diye konuştu.
Doç. Dr. Ocakoğlu ise Mersin TTO’nun yaptığı faaliyetler hakkında dinleyenlere ayrıntılı bilgiler aktardı.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.