MERSİN’DE ’BALIK BAYKUŞU’ TESPİT EDİLDİ

Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürlüğü ile MEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından yürütülen ’Yaban Hayatı İzleme ve Tespit Etme Projesi” kapsamında, Kadıncık Barajı’nın bulu...

Mersin’de ’Balık Baykuşu’ Tespit Edildi

14 Nisan 2015 Salı 16:13

Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürlüğü ile MEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından yürütülen ’Yaban Hayatı İzleme ve Tespit Etme Projesi” kapsamında, Kadıncık Barajı’nın bulunduğu vadide ’balık baykuşu’ türü tespit edildi.

Mersin’in Çamlıyayla ilçesi sınırları içerisindeki Kadıncık Barajı’nın bulunduğu vadide varlığı kayıt altına alınan türün, Avrupa’da artık görülmeyen, ülkemizde ise Akdeniz Bölgesi’nin birkaç yerinde bulunan, en nadir yırtıcı kuşlardan biri olduğu belirtildi. Daha önceden amatör kuş gözlemcileri tarafından da gözlemlenen balık baykuşu, Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coral, proje sorumlusu Biyolog Orhan Karakaya ve Çevre Mühendisi Özlem Kökcü tarafından fotoğraflandı.

Prof. Dr. Coral, ’balık baykuşu’nun, gece yırtıcı kuşları takımı altında yer alan baykuşgiller familyasından bir baykuş türü olduğunu belirtti. Balık baykuşunun Avrupa’da artık görülmeyen, ülkemizde ise şimdilik Akdeniz Bölgesi’nin bazı yerlerinde yaşam mücadelesi veren kuşlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Coral, yer değiştirmelerinin genellikle yaşam alanlarının yok olmasına, rahatsız edilmelerine ve besin bulamama gibi etkilere bağlı olarak gerçekleştirdiklerini kaydetti. Coral, balık baykuşuna Kadıncık Vadisi mevkiinde rastlanılmasının nedenlerini, yörede Alabalık Üretim Tesisi’nin bulunması ve kuşların besin ihtiyacını buralardan kolayca temin etmesi ve vadinin ormanlık alandan oluşması olarak sıraladı ve bu alanların hassas alan olarak tescil edilmesi gerektiğini belirtti.

Balık baykuşunun bölgede üremesi ve çoğalması için Tür Koruma Eylem Planı’na ihtiyaç olduğunu vurgulayan Coral, gerek yerel halkın gerekse doğa fotoğrafçılarının türü bilinçsizce rahatsız etmemeleri gerektiğini ifade etti. Yoğun insan baskısının özellikle üreme döneminde tür üzerinde olumsuz etkiler bırakacağını kaydeden Coral, bu nedenle Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürlüğü’ne ve Mersin Üniversitesi’ne önemli görevler düştüğünü belirtti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük de, balık baykuşu türünün Mersin sınırları içinde kayıt altına alınmasının önemli olduğunu vurgulayarak, türün korunması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.