MERSİN’DE ’ULUSLARARASI TİCARET VE LOJİSTİK’ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Toros Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Topluluğu tarafından, ’2. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Çalıştayı’ düzenlendi.Çalıştaya, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, Rektör...

Mersin’de ’Uluslararası Ticaret Ve Lojistik’ Çalıştayı Düzenlendi

10 Nisan 2015 Cuma 16:08

Toros Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Topluluğu tarafından, ’2. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Çalıştayı’ düzenlendi.

Çalıştaya, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Özer, Prof. Dr. Aziz Ertunç, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Mersin Ekonomi Platformu Başkanı Ferudun Gündüz, kurum ve kuruluş temsilcileri ile Toros Üniversitesi akademisyenleri katıldı. Çalıştayda konuşan Prof. Dr. Tayyar Şen, gelişen ve rekabetin arttığı dünyada maliyetleri en alt düzeyde tutacak şekilde planlamalar yapılması gerektiğini söyledi. Bunu sağlayacak sisteminin de lojistik olduğunu vurgulayan Şen, "Lojistik planlamasının idaresinin doğru dürüst yapılmamasından ötürü geçmişte kaybedilmiş nice savaşlar vardır. Dolayısıyla böyle önemli bir konunun ve çalıştayın öğrencilerimize çok şey katacağına inanıyorum" dedi.

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise oluşan sorunların, okyanusu geçip derede boğulmaya benzediğini belirterek, "İfade ettiğimiz sorunların çözüleceğine, ülkemizin ve Mersin’in lojistikte, dış ticarette ve diğer sektörlerde bölgenin cazibe merkezi olacağına olan inancımız tamdır. Var olan gelişmeler, eksikleri söylemeye engel olmamalıdır. Biz kendimize de kentimize de güveniyoruz. Engellere kızan değil, engellerin arasından kayan bir slalom kayakçısı gibi hedeflerimize doğru yol almaya devam edeceğiz. Aldığından çok fazlasını ülkesine veren, katma değer yaratan bir kent olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Ceynak Lojistik üyesi Fatme Avcı da lojistik sektörünün erkek egemen alan olduğunun altını çizerek, "Erkek egemen bir sektör olan lojistik alanında kadınların avantaj ve dezavantajları var. Sizden ricam kendinizi sürekli geliştirin ve yenileyin. Sektörde kadın istihdamının artması konusunda ben ve şirketim üzerimize düşen ne varsa yerine getirmeye hazırız. Öğrencilerimize kapılarımız sonuna kadar açık. Şahsen kendilerine staj ve işe alım konusunda yardımcı olacağıma huzurunuzda bir kez daha söz veriyorum" şeklinde konuştu.

Ekonomi Platformu Başkanı Ferudun Gündüz ise Türkiye’nin 2023 hedefleri ’Lojistik ve Dış Ticaret’ sektörlerinin önemine ilişkin sunum gerçekleştirdi. 2023 yılı hedefinin 500 milyar dolar olduğunu dile getiren Gündüz, “Türkiye 2023 hedefi olarak kendisine 500 milyar dolarlık bir hedef koydu. 2014 verilerine göre bu hedefin çok uzağındayız. Şu anki rakamlar 156 milyar dolar seviyesinde. Her sene bu rakam 1 milyar dolar artıyor. Matematiksel olarak baktığınızda bu ivmede devam edersek 2023 yılında 500 milyar dolar hedefine ulaşamayız. Bu hedeflere ulaşabilmek için yatırım yapmanız gerekiyor. Bu yatırımları yapabilmeniz için bazı makineleri ithal edeceksiniz. Bütün bunları yapacak uzman ekip gümrük müşavirleridir. Çok iyi bir ithalatçı, çok iyi bir ihracatçı olabilirsiniz ama bu konuda mutlaka bir uzmana ihtiyacınız var. 2023’te çok büyük hedefler koymuş olan bir iradenin bu mesleği yok sayması büyük bir adaletsizlik ve haksızlıktır.Tam tersine gümrük müşavirliği mesleğinin daha etkin hale getirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İktisadi İdari Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Türkel, Lojistik ve Dış Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Köksal Hazır ve Yrd. Doç. Dr. Ali Kotan katılımcılara plaket takdim etti.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.