MESİR FESTİVALİNDE ALTI TON MESİR SAÇILACAK

Manisa’da, 21-26 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek 475. Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin tanıtım programı yapıldı.UNESCO’nun Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’nde bulunan 475. Uluslararası...

Mesir Festivalinde Altı Ton Mesir Saçılacak

07 Nisan 2015 Salı 10:23

Manisa’da, 21-26 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek 475. Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin tanıtım programı yapıldı.

UNESCO’nun Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’nde bulunan 475. Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin Saruhan Otel’de düzenlenen tanıtım programına, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkanvekili Gürkan Koyuncu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve daire müdürleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, festivalin programı hakkında bilgi verdi. Festivalin onur konuğu ülkesinin Kazakistan olduğunu kaydeden Sudak, 21-26 Nisan tarihleri arasında tiyatro gösterileri, sergiler, fuar açılışları, halk dansları, spor etkinliklerinin yer aldığını belirterek, ünlü sanatçılar Demet Akalın, Sıla, Mustafa Ceceli ve Model Grubu’nun Cumhuriyet meydanında halk konseri vereceğini ifade etti. Toplantıda konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’ni 475’nci kez düzenleyecek olmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Festivalin Manisa’da 475’nci kez insanların huzuruna sunulacağını dile getiren Bektaş, "Program bizim uzaktan yönetimimizde esas itibariyle Büyükşehir, Yunusemre ve Şehzadeler Belediyesi’nin maddi manevi katkılarıyla ve Mesir Derneği’nin aktif katkısıyla 475’nci kez tarihine yakışır bir şekilde yapılıyor. Ben festivalde ilk defa olacağım ve bu heyecanı ilk kez yaşayarak göreceğim. Gerçekten bu sözleri söylemek kolay da bir etkinliğin 475 yıl devam etmesi ve böyle bir etkinliğe sahip olan şehrin yöneticisi, vatandaşı olmak bir ayrıcalıktır. Bu ayrıcalığı iliklerimize kadar hissediyoruz. Böyle bir festivale kaynaklık eden Merkez Efendi ve Hafsa Sultan ve diğer zevata da Allah’tan rahmet diliyoruz. Manisa’nın geleneklerini, kültürünü borçlu olduğumu insanlar onlardır. Festivalin düzenlenmesinde emeği ve katkısı olan belediyelerimizle Mesir Derneği’ne teşekkür ediyorum" dedi.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de festivali, 475’nci kez düzenlemenin onurunu yaşadıklarını vurguladı. Festivale 12 ülkenin büyükelçisinin katılacağını belirten Başkan Ergün, ayrıca Manisa’nın 7 kardeş şehrinin de festivalde yer alacağını bildirdi. Onur konuğu ülkenin ise Kazakistan olduğunu ifade eden Ergün, "Bu arada 5 gün boyunca festival kapsamında yabancı ülkelerden gelen halk oyunu ekibi gösteri sunacak. Umarım festival, Manisa’nın uluslararası tanıtımda inşallah etkili olacaktır” şeklinde konuştu.

Mesir’in, Manisa için önemli bir değer olduğunu kaydeden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de şunları söyledi: "Nasip olursa Mesir Festivali’nin 475.’sini hep birlikte yaşayacağız. Mesir’in bugüne kadar gelmesinde emek sarf eden herkesi rahmetle anıyorum. Manisa başta olmak üzere Türkiye ve Dünyadaki tüm insanları, her yerde göremeyecekleri böylesine güzel ve anlamlı festivale davet ediyorum. Biz tarihimizle, ecdadımızla ne kadar övünsek az. Hak ve hukuktan bahsedilemeyecek dönemlerde Hafsa Sultan, şifa olduğuna inandığı bir ilacın insanlara ulaştırılması için bir talimat vermiş ve 475 yıl boyunca da Sultan Camisi minarelerinden insanlığa faydalı olan bu ilaç halka saçılmıştır. Dini ve rengine bakılmaksızın oraya gelen herkes bu şifadan istifade etmiştir. Değerlerimizi, kültürümüzü ve medeniyetimizi iyi bilmeliyiz. Günün gereklerini de en güzel şekilde değerlendirmeliyiz. Mesirin bu ruhunun da nesillere aktarılmasının önem arz ettiğini düşünüyorum.”

Yunusemre Belediye Başkanvekili Gürkan Koyuncu da yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Hafsa Sultan’ın isteği, Merkez Efendi’nin tertibiyle doğan Mesir macununun anısına yapılan Mesir Festivali’nin 475’inci yılındayız. Festivalimiz sadece şehrimizde değil, ülkemiz ve uluslararası ortamda da tanınır ve bilinir oldu. Festivalimizin bundan sonra da tarihine ve kültürüne yakışır şekilde gelecek nesillere aktarılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunar festivalin hayırlı olmasını dilerim.”

Festivalin günümüzde uluslararası alana geldiği noktanın Manisalı olarak kendisini çok memnun ettiğini vurgulayan Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık da sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar Mesir’in bu noktaya gelmesinde emeği olan tüm büyüklerimizi anıyorum. Festivalin en önemli kısmı saçım kısmıdır. İnsanlar bir tane Mesir macunu kaptığında bundan şifa bulacaklarına, dileklerinin olacağına inanmaktadır. Saçım töreni çok önemli, bu geleneğin sürmesinde en büyük etkenlerden birisi. 2006’da 3 ton ile başlayan Mesir macunu, bu sene Manisa’nın büyükşehir belediyesi olmasıyla birlikte 6 ton mesir saçım hedefini koyduk. 26 Nisan’da, 6 ton şifalı Mesir macununu 40-50 bin kişiye saçımını yapacağız."

Hafsa Sultan’ın Merkez Efendi’ye berat vermesinin temsili töreni ve 41 çeşit baharatla hazırlanan şifalı Mesir macununun saçımı, 26 Nisan Pazar günü Sultan Camisinde yapılacak. Hazırlanan 6 ton şifalı Mesir macunu, Sultan Camisinin kubbe ve minareleri ile cami yakınında bulunan ve yola bakan evlerin balkonlarından halka saçılacak. Bu sene Hafsa Sultan ve Merkez Efendi’yi canlandıracak kişilerin ünlü sanatçılar olmayacağı belirtilirken, Manisa Büyükşehir Belediyesi tiyatro sanatçılarının bu görevi yerine getirecekleri bildirildi.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.