MİLLİ MÜCADELE’DE SON KURŞUNU KOCAELİ ATTI

Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nun Piri Reis Salonu’ndaki oturumda Milli Mücadelede düşmana son kurşunun Kocaeli bölgesinden kurulu kuvvetlerden çıktığı bilgisi verildi.Kocaeli Büyükşehi...

Milli Mücadele’de Son Kurşunu Kocaeli Attı

05 Nisan 2015 Pazar 09:13

Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nun Piri Reis Salonu’ndaki oturumda Milli Mücadelede düşmana son kurşunun Kocaeli bölgesinden kurulu kuvvetlerden çıktığı bilgisi verildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği ve tarihsel gerçeklerin ortaya çıkarıldığı Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda Milli Mücadele’de vatanı kurtaran son kurşunun Kocaeli bölgesinden tertip edilmiş olan birlikten atıldığı aktarıldı. Balıkesir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zeki Çevik tarafından verilen sunumda son kurşunu atan gruptan 11 askerin Karamürsel doğumlu, toplam 37 şehidin de Kocaeli bölgesinden olduğu bilgisi verildi.

YUNAN İŞGALİNE KARŞI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda son askeri cephenin Garp Cephesi olup burada Yunan kuvvetleriyle savaşıldığını dile getiren Doç. Dr. Zeki Çevik, "Bu cephedeki son çarpışmalarda 17 Ekim 1922’de Bandırma kurtarıldı. Son şehitler de burada verildi. Kocaeli Grubu, Milli Mücadele’de Batı Anadolu’da Yunan İşgaline karşı Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Riyaseti’ne doğrudan bağlı olarak oluşturulmuş bir birlik idi. Genellikle Kocaeli bölgesinden tertip edilmiş olan bu birlik aynı zamanda Milli Mücadele’nin de son kurşununu atan kuvvettir" dedi.

37 ŞEHİT KOCAELİ’DEN

17-18 Eylül 1922 tarihlerinde Bandırma ile Erdek arasında bugün Ayyıldız Tepe olarak anılan yerde son çarpışmaların yaşandığını belirten Çevik, "Kocaeli Grubu 24 Ocak 1921 tarihli emirle kurulmuştur. Doğrudan Genel Kurmay’dan emir alan bu birlikten 8’i subay 73 kişi şehit düşmüştür. Tespit ettiğimiz bu şehitlerin 11 tanesi Karamürsel doğumlu olup, toplam 37 kişi Kocaeli bölgesindendir" şeklinde konuştu.

DİĞER TEBLİĞLER

Oturumda İzmit ve çevresindeki işgal siyasetini dile getiren Prof. Dr. Serpil Sürmeli de 13-14 Kasım 1918’de başlayan İzmit ve çevresindeki işgalleri,16 Mart 1920’den 22 Haziran 1920’ye kadar bölgede gelişen olayları ve II. İnönü Savaşı sonunda İzmit Körfezi çevresindeki Yunan zulmü ve sonuçlarını İngiliz bakış açısından ele alan ve bu doğrultuda yapılan değerlendirmelere parmak bastı. Aynı oturumda Prof. Dr. Togif Mustafazade, ’’1. Dünya Savaşı Öncesi’nde ve Savaş Döneminde Antanta Devletlerinin Planlarında İstanbul ve Marmara Bölgesi’’, Prof. Dr. Behçet Kemal ’’Yeşilbursa Boğazlar Meselesi’’ ve Dr. Mehmet Yüksel ’’Musul Meselesi ve Nasturi Ayaklanması Dolayısıyla İzmit Körfezi’nde Yapılan Tahkimat Faaliyetleri’’ konuları anlatıldı.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.