MTB BAŞKANI ÖZBEY, MALATYA’NIN SORUNLARINI HÜKÜMETE İLETTİ

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, hızlı tren, kayısıda alan bazlı destek, hayvancılık OSB, tarımsal elektrik ve lojistik merkez konularında Hükümetten destek istedi.8. Türkiye Ticaret ve...

MTB Başkanı Özbey, Malatya’nın Sorunlarını Hükümete İletti

09 Nisan 2015 Perşembe 14:24

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, hızlı tren, kayısıda alan bazlı destek, hayvancılık OSB, tarımsal elektrik ve lojistik merkez konularında Hükümetten destek istedi.

8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. Toplantıda 81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli 5 sorunu ve çözüm önerisini birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu.

Şura’ya Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve konuklar katıldı.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey’in sunduğu raporda şu konular yer aldı:

“Türkiye’nin cari açığında da en büyük etken enerji ithalatı olarak gösteriliyor. 2013 yılında 54 milyar dolarlık enerji ithalatının yaklaşık 33 milyar dolarının ulaştırma sektöründe kullanıldığı hesaplanıyor.

Malatya’yı diğer illere bağlayan ulaşım ağında daha hızlı ve daha ekonomik bağlayacak hızlı tren projesi, hükümetin yatırım programına ivediyle alınmalıdır.

Kayısı çeşidinin ilkbahar geç donlarına karşı hassasiyeti çiçek ve erken meyve döneminde soğuklara karşı hassas olması, hava sirkülâsyonun az olduğu, vadi yatakları gibi bölgelerde sıklıkla don afetinden zarar görmesi nedeni ile üretici için de büyük riskler oluşturmaktadır.

Bu risklerden dolayı potansiyel don felaketi ile karşı karşıya olan bu bölgelerde, havzalarda kayısı bahçelerinin tesis edilmemesi gerekmektedir. Bu alanlarda bahçe tesisinin yapılmaması için ise cazip uygulamaların başlatılması kaçınılmazdır. Uygulamanın yaygınlaştırılması ve kabul görülmesi için ise yerine ikame edilecek üründen dolayı telafi edici destekleme ödemesi uygulamasına gidilmelidir. Kayısı yetiştiriciliğine uygun alanların belirlenmesi sonucunda ise bu alanlar içerisinde yetiştiricilik yapan üreticilere ise alan bazlı destekleme yapılması yoluna gidilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda üretime dayalı olarak ürün miktarı üzerinden destekleme ödemesi yapılmalıdır.

İl genelindeki işletmelerin yaklaşık yüzde 70’i 10 başın altında işletme kapasitesine sahip olup bu işletmelerdeki kapasite kullanım oranı ise yüzde 25’ler düzeyindedir. Hayvancılık üretim girdilerinin yüzde 60-70’ini oluşturan yem giderleri hayvancılığın gelişimini olumsuz etkilemektedir.

Bu alandaki destekleme uygulamalarına devam edilmelidir. Malatya’nın yem bitkileri üretimi olması gerekenin çok altındadır. Ayrıca, mera ıslah ve amenajmanı da bu konuda büyük önem taşımaktadır, çünkü en ucuz yem ancak meradan sağlanabilir. Bu anlamda özellikle modern süt sığırcılığı ve sığır besiciliği işletmesi kurmak isteyen çiftçilere hibe şeklinde destekler sağlanmalıdır. Hayvancılığın gelişimi için Malatya’da kurulma çalışmaları başlatılan Tarıma Dayalı(Hayvancılık) İhtisas Organize Sanayi Bölgesine gerekli onay ve desteklerin ivedilikle verilmesi gerekmektedir.

Küresel ısınma beraberinde kuraklığı getirirken, kuraklığı en fazla hisseden bölgelerden birisi de Malatya’dır. Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya’da son yıllarda mevsim normallerin altında yağış olduğu ve yeraltı su kaynaklarının azaldığı belirtilmektedir.

Malatya’nın tarımda basınçlı sulama da denen yağmurlama ve damlama sulama sistemini yaygınlaştırması gerekmektedir. Malatya’nın sahip olduğu tarım arazilerinin yüzde 92’sinin sulanabilir özelliğe sahip olmasına rağmen hâlihazırda yüzde 50’si sulanmaktadır. Malatya’daki sulama ve baraj projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi hayati önem taşımaktadır. Malatya meyvecilik alanında önemli bir potansiyele sahip bir ildir. Sulama sistemi ve sulama yatırımlarında devlet desteklerinin artırılması büyük önem arz etmektedir.

Tarımda kullanılan elektrik ve mazot fiyatlarında devlet desteğinin sağlanması Türk tarımını darboğazdan kurtaracaktır.

Türkiye yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 60’ı, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 95’ne sahip Malatya ülkemiz limanlarına uzak bir konumda olduğundan dolayı yaş kayısı, kuru kayısı, hububat ürünleri ile diğer gıda ürünleri ihracatı pahalı bir sektör olan karayolu taşımacılığı ile yapılmaktadır.

Malatya ili dünyanın en önemli kuru kayısı üretim merkezi konumundadır. Dünya kayısı üretimi yaklaşık 2,5 milyon ton olup, Malatya istatistik verilerine göre yaklaşık 7 milyon 300 bin adet meyve veren ağaç sayısı ve 800 bin ton üretimi ile dünyada birinci sırada yer almaktadır. İlimizde kurulacak Lojistik merkez ilimiz ve bölgemizin ticari potansiyeline ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacak olup, bölgemizin ekonomik, sosyal, kültürel gelişimine önemli katkıda bulunacak ve bölge illeri arasındaki karayolu trafiğini de düzenleyecektir.”

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.