O NASIL BİR OTTUR Kİ AYNI ZAMAN FERAHLATICI, SIKINTI GİDERİCİ OLARAK DA BİLİNİR

.

O NASIL BİR OTTUR Kİ AYNI ZAMAN FERAHLATICI, SIKINTI GİDERİCİ OLARAK DA BİLİNİR

20 Mart 2018 Salı 19:50

Bitkiler arasında en lezzetli tada sahip Ülkemizde bolca yetişen bir sebzedir... İç ferahlatan mesaneyi açan Boğaz ve bademcik sorunlarına iyi gelen özellikleri vardır..

BİLİMSEL ADI Borago Officinalis OLAN HODAN OTU ÜLKEMİZDE ÖZELLİKLE KALDİRİK (GALDİRİK) ve ZILBIT – ISPIT BİTKİSİ İSİMLERİ İLE BİLİNİR. YEMEKLERİ, KAVURMASI ve SAĞLIĞA FAYDALARI İLE MEŞHURDUR…. Ayrıca hodan yağı da çok şifalı bitkisel yağlar arasında gösterilir.

Organik Günler – Yöresel isimleri en karmaşık ve çeşitli olan bitkilerden biridir. Hemen hemen her yörede farklı bir isimle tanınır.

Örneğin Bolu ilimizde; Kalduruk, Kaldirik, Galdirek, Kaldırık, Galdirik ve Hodan olarak, Artvin taraflarında; Burğı bitkisi, Trabzon ilinde; Tamara ve Karadeniz Ereğli ile Zonguldak tarafında; Zılbıt, Ispıt ismiyle tanınmaktadır. Ayrıca sığır dili otu olarak da tanınır.

Kaldirik otu bir diğer çok bilinen adıyla hodan bitkisi son yıllarda alternatif tıp tedavisinde önemli bir yere sahip şifalı bitkilerden bir tanesi. Uzun sapları ve mavi çiçekleri olan genellikle Mayıs ve Eylül ayları arasında mavi veya mor renkli çiçek açan bu bitkinin boyu 60 santimetreye kadar uzayabilmektedir.

Hodan bitkisi ülkemizde Marmara ve Anadolu’nun kuzey ve batısında daha çok yetişmektedir. Bir çok bölgede farklı isimlendirilerin bu bitkinin diğer isimlerine bir  bakalım:

Sığır Dili Otu Kullanılan Diğer İsimlerini: Hodan, Hıyar otu, Neşe otu, Zembil Çiçeği, Turşu Otu, Öküz Dili, Borago Officinalis (Bilimsel İsmi), Sığırdili, Mavi Çiçek, Hejavo, Mijmijok, Gelezan, Çoban Çedenesi, Ballık, Tokluk Başı, Goriz, Zılbıt, Zulbut, Mancar otu, Ispıt..

Sığır dili otu bitkisinin tohumlarından yağ, yaprak ve çiçeklerinden ise çay elde edilerek çok amaçlı bir kullanıma sahiptir. Hodan kapsülü ise eczanelerde satılmaktadır.

Kaldirik Otu – Hodan Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Emziren hanımlarda süt artırıcı özelliği vardır. Konu ile ilgili ayrıca Anne Sütünü Artıran İbrahim Saraçoğlu Kürü başlıklı makalemize de göz atınız.hodan-otu-nedir-kaldirik-otu.jpg

Vücudumuzu mikroplardan arındırır ve iltihap gidericidir.

Güçlü bir sakinleştiricidir.

Hodan balgam söktürmede etkilidir.

Cinsel isteği artırır.

Ateş düşürücüdür.

Soğuk algınlığına karşı tedavi edicidir.

Bağırsakları temizler.

İdrar yolları rahatsızlıklarını tedavi eder.

Ispıt otu öksürüğü geçirir.

Böbrek ve mesane iltihaplanmalarına iyi gelir.

Romatizma tedavisinde tavsiye edilir.

Kadınlardan adet öncesi rahatsızlıkları en aza indirir.

Hodan çayı depresyona karşı faydalıdır. Bu bitkiden elde edilen çayın kişiyi mutlu ettiği söylenmektedir.

Mancar otu akrep sokmasına karşı kullanılır.

Temre hastalığını iyileştirir.kaldirik-otu-nedir-faydalari-nelerdir.jpg

Hodan Yağı Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Selülitlere karşı özellikle kadınlara tavsiye edilir.

Ciltte oluşan çatlakları gidermek için kullanılır.

Kırışıklıklara karşı tedavi edicidir.

Sivilceli ciltler için tavsiye edilir.

Kepek ve kellik gibi problemlere karşı tedavi edici özelliği vardır.

Egzama tedavisinde kullanılır. Ayrıca bknz. Defne Yaprağı ve Beyaz Dut ile Egzama Kürü

Hodan Otu Kullanımı Nasıldır?

Eklem romatizmalarında kullanmak için hodan bitkisinin kökü ilk olarak ağızda çiğnenir. Ardından çiğnenen kök problemli bölgeye konulur ve bant ile o bölgeye yapıştırılır. 2 gün boyunca o bölgede bekletilir.

Cilt çatlakları, temre ve egzama için sığır dili kökü tuz ile birlikte ezilir. Ezilen karışım problemli bölgeye sürülür ve o bölge sarılır.

Zehirlenmelere karşı sığır dili yaprağı (yaş yaprak) çiğnenmesi tavsiye edilir.

Yaraları iyileştirmede ve iltihapları giderme de kullanılacak ise eğer hodan bitkisinin kökleri buğday ile birlikte ezilir. Karışım yara veya iltihap olan bölgeye uygulanır.

DİPNOT: Kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışın. Bitkisel yöntemlerin nadiren de olsa yan etkisi vardır, bu sebeple hastalığınıza göre en uygun kullanım şekli için bir uzmana danışarak kullanınız.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.