ÖNEMLİ BİLİM ADAMI
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin, “İkinci deprem tamamen öngörülemez bir depremdi. Burada deprem gerçekleşeceği söylenemezdi.
Bu imkansız” diyen Pichon, Türkiye’nin jeolojik olarak ‘oluşum aşamasında’ olan bir ülke olmasından ötürü bu coğrafyada daha çok sayıda depremin yaşanabileceğine dikkat çekti.
ANADOLU LEVHASI 4 METRE KAYDI
6 Şubat’taki ikiz depremler sonucu Anadolu plakasının 4 metre batıya kaydığını anlatan Le Pichon, şu yorumları yaptı:
“Anlamamız gereken çok basit iki şey var. Doğu Anadolu fayı üzerindeki 7,7’lik ilk büyük deprem kuzeydeki Anadolu levhası ve güneydeki Arap levhası arasında oldu. Anadolu yaklaşık olarak 4 metre batıya kaydı. Buradaki son jeodezik harekete baktığımızda yılda ortalama 6 milimetrelik bir kayma söz konusu. Bu ne demek? Bu fayın bahsettiğimiz 4 metrelik hareketi yapacak enerjiyi biriktirmesi için 500 yıl gerekmesi demek. 1513’te Pazarcık’ta bir deprem olduğunu görüyoruz. Yani denebilir ki fay kırıldığında elastik olarak bu büyük hareket için gerekli enerji toplanmıştı ve 500 yıl sonrası olması gereken deprem gerçekleşti. Beklenen de buydu. Yani bu depremlerle birlikte bütün enerji boşaldı.”
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım