ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN, YABAN HAYVANLARINA YARDIM ELİ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yürüttüğü çalışmalarla yaban hayvanlarına yardım elini uzatmaya devam ediyor. Türkiye genelinde çeşitli sebeplerle yaralanan yaban hayvanlarını tedavi ederek, tabii yaşam...
13 Nisan 2015 Pazartesi 07:43
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yürüttüğü çalışmalarla yaban hayvanlarına yardım elini uzatmaya devam ediyor. Türkiye genelinde çeşitli sebeplerle yaralanan yaban hayvanlarını tedavi ederek, tabii yaşam alanlarına yeniden kazandırıyor. Bu kapsamda, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü 2014 yılında yaklaşık 2 bin yaban hayvanını tedavi etti.
DKMP tarafından 2014’te yaklaşık 2 bin yaban hayvanı tedavi edilerek yeniden tabiata kazandırıldı. Tabiata uyum sağlayamayacak durumda olan bireyler ise uygun hayvanat bahçelerine ve doğal yaşam parklarına yerleştiriliyor. Bu çerçevede de,tabiata bırakılamayacak şekilde olan 1.500 yaban hayvanı çeşitli hayvanat bahçelerine yerleştirildi.
ÇALIŞMALAR İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE SÜRDÜRÜLÜYOR
Av ve yaban hayvanı türlerinin korunması, geliştirilmesi ile sürdürülebilirliğinin sağlanması maksadıyla yaban hayvanlarının tedavi edilerek tekrar yeni yaşam alanlarına yerleştirilmeleri ve tabiata kazandırılmaları konusunda kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, hayvanat bahçeleri ve STK’larla imzalanan protokoller çerçevesinde işbirliği içerisinde çalışmalar sürdürülüyor.
Bu kapsamda, DKMP, 8 üniversite ve 8 belediye başkanlığı ile protokol imzaladı. İşbirliği sağlanan kurumlar arasında; Kafkas Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Gaziantep Belediye Başkanlığı ve Kayseri Belediye Başkanlığı yer alıyor.
HER İLDE BİR KURTARMA VE REHABİLİTASYON MERKEZİ KURULMASI HEDEFLENİYOR
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, her bölgeye bir kurtarma ve rehabilitasyon merkezi kurmayı hedefliyor. Daha önce Bakanlık tarafından Bursa’da teşkil edilen ve ilk kurtarma ve rehabilitasyon merkezi olan Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi çalışmalarına devam ediyor.
Ayrıca Kars, Çankırı, Rize, Trabzon ve Van illerinde de yeni kurtarma ve rehabilitasyon merkezlerinin yapımı için çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor.
“KÜÇÜK BİR GAYRET BİRÇOK YABAN HAYVANININ HAYATININ KURTARILMASINDA ÖNEMLİ BİR VESİLE OLABİLİR”
Yaralı durumda bulunan hayvanların Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine bağlı merkezlere getirilmesi ya da yetkililerin durumdan haberdar edilmesi gerektiğini kaydeden Veysel Eroğlu, “Vatandaşlarımız yaban hayatını korumak için yaptığımız çalışmalara katkıda bulunabilirler. Bizim için memleketimizin insanı da, hayvanı da, bitkisi de çok kıymetlidir. Bakanlık ve vatandaş işbirliğiyle göstereceğimiz küçük bir gayret birçok yaban hayvanının hayatının kurtarılmasında önemli bir vesile olabilir” diye konuştu.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.