ŞEHZADE ABDÜLHAMİD’İ BURSA BAĞRINA BASTI

Şehzade Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Bursa’da dedesi 2. Abdülhamid Han’ı anlattı.Osmanoğlu, İhsander’in öncülüğünde Yıldırım Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlene...

Şehzade Abdülhamid’i Bursa Bağrına Bastı

31 Mart 2015 Salı 15:43

Şehzade Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Bursa’da dedesi 2. Abdülhamid Han’ı anlattı.

Osmanoğlu, İhsander’in öncülüğünde Yıldırım Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen panele konuşmacı olarak katıldı. Barışmanço Kültür Merkezi’ndeki panel büyük ilgi gördü. Şehzadenin salona girişi esnasında mehter takımı marşlar çalarak davetlileri coşturdu. Kur’an-ı Kerim tilavetinden sonra açılış konuşmasını İhsander Başkanı Ercan Durak yaparken, ardından bir selamlama konuşması da Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali yaptı. 1850-1915 yıllarının ülkemiz için zor yıllar olduğunu belirten Edebali, “Yakın tarihimize gidip dünü konuşacağız. 2. Abdülhamid Han parçalanmakta olan bir imparatorluğu 33 yıl ayakta tutmayı başarmıştır. Tarihine, ecdadına sahip çıkan siz değerli hemşehrilerimi Yıldırım’ın bir hizmetkarı olarak sevgiyle kucaklıyorum ve teşekkür ediyorum” dedi.

Şehzade Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu ise, ”Bizler kandan, sizler candan torunlarıyız. Dedelerimiz abdestsiz gezmedikleri, uyumadıkları gibi, abdestsiz hiçbir evrak imzalamamışlardır” dedi.

Osmanoğlu, hanedanın sürgününü anlatan 3 Mart isimli şiiri okuyunca salonda duygulu anlar yaşandı. Osmanoğlu, son halife Abdülkerim Efendi’nin ABD’de seccadesinin üzerinde arkasından kafasına sıkılan kurşunla çekik gözlü bir kadın tarafından şehit edildiğini söyledi. Gerek Balkanlar, gerekse Filistin’de olsun, her yerde kendilerine büyük teveccüh olduğunu dile getiren Şehzade, sürgün hayatlarında çok büyük sıkıntılar çektiklerini, banklarda yatıp, en ağır işlerde çalışan hanedan mensupları olduğunu anlattı.

“Vatan toprağına gelmemize ise rahmetli Menderes ve rahmetli Erbakan Hoca öncülük etti. Kendilerinden Allah razı olsun” diyen Osmanoğlu, “Dedelerimizin yaptırdığı saraylar ve köşkler devlet ve milletimiz içindir. Hiç birinde talebimiz yoktur, ancak vatan toprağımıza geldikten sonra aileye iade-i itibar edilmesi için ilgili kurumların çalışma başlatmaları yerinde olur. 700 yıldır dedelerimiz gibi biz de ümmetin hizmetkarıyız” dedi.

Tarihçi Şafak Tunç ise, 2. Abdülhamid Han’ın yaptığı eserleri, Yıldız Sarayı ve istihbarat teşkilatını, sultanın Siyonist Yahudilerle mücadelesini anlattı. Tunç, ”Viyana’ya kadar giden ecdadımız insanların iman ile şereflenmesi için çalışmıştır” dedi.

Batının ise bütün İslam coğrafyasını sömürdüğünü, 16 Mart 1920 de İstanbul’un işgali ile son İslam topraklarının da sömürüsünün başladığını kaydeden Tunç, son evrensel imparatorluk olan Osmanlı’nın, İngilizlerin tabiriyle, Sultan Abdülhamid Han’dan 9 yıl sonra kendi halkı tarafından sonlandırıldığının söylendiğini ifade etti.

Konferansa Bursalıların büyük ilgi göstermesi Osmanoğlu’nu memnun etti. Bursa’da çeşitli ziyaretlerde bulunan Sultan 2. Abdülhamid Han’ın 4. kuşak torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Konya’da yapılacak panele katılmak üzere Bursa’dan ayrıldı.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.