SEMİH İNCEL VE DİSCARD
İncellerin bu faaliyetlerini psikolojik süreçlere bağlayanlar da var. Kadın düşmanı ideolojilerin parçası olarak kadına şiddeti teşvik eden bir ortamdalar. Bunları terör faaliyeti olarak mı kabul edeceğiz tartışmaları da var dediğimiz gibi. Kırmızı hapçı oluyor mesela birisi ve erkeğin kendine değer vermesi, büyük oyunu çözme dürtüleri içinde bir araya geliyorlar. Öte yandan; devamlı kendilerinden daha radikal fikir belirten birileri var. Böylece zamanla fikirleri daha da radikalleşiyor. Pozitif düşünceler daima küçümseniyor. ‘Fakecell’ deniyor pozitif düşünce belirtenlere. Toksik kültür birbirini besliyor.”
İdeolojik düşünceleri nasıl, sağ ve sol gruplardan hangisine daha yatkınlar?
Semih Çelik’in yaşamdan kopardığı İkbal Uzuner için bir sene önce çektiği videoda “Allah” değil, “tanrı” ifadesini kullandığına dikkat çekmek istiyoruz, incel grupların ideolojik yatkınlıklarına ilişkin ise şunu demek mümkün;
“Yurtdışında yapılan araştırmalar çok önemli bir kısmının Amerika soluna yakın olduğunu söylüyor. Evrimsel baktıklarını düşünüyorlar. Bu ne kadar muhafazakarlıkla uyumlu tartışılır. Tabii yerelliği de düşünmek gerekir. Yurtdışındaki sol anlayışı ile Türkiye’deki aynı değil. Semih Çelik videosunda dikkatimi çekti mesela. ‘Seni öldürecektim ama tanrı seni korudu’ diyor. Allah demiyor. Seküler eğilimliler de olabiliyor aralarında. Çok geçişken bir yapılanma. Kutsal mekan bombalamak gibi eylemleri de var. Benimsedikleri semboller ise daha gotik oluyor.”
Neden örgütlenmek için Discord ve Telegram’ı tercih ediyorlar?
“Aslında birçok platformda varlar. Örgütlenme alanı olarak Discord ve Telegram yapısı iyi bir ortam sağlıyor. Normalde kullandığımız X, Facebook, Instagram gibi ana akım uygulamalar merkezi uygulamalar olarak geçer. Herkesin ana timeline’i paylaştığı ve bu hatların da doğrudan kurallarının belirlendiği, denetlendiği bir ortam. Ancak Discord ve Telegram merkeziyetsiz uygulamalar. Size bir alan sağlıyor ama bu alan dağıtık. Bir sunucu içindesiniz. Büyük alanda küçük sosyal medyacıklar gibi düşünelim bunu. Kuralları ben belirlerim, istediğimi alırım, istediğimi almam. Tam anlamıyla merkeziyetsiz de değiller ama belirli bir miktar gizlilik de sağlıyor bu uygulamalar. Hal böyle olunca orada bir örgütlenme alanı kurmuş oluyorlar. Aynı zamanda kullanıcı deneyimi açısından da elverişliler. Bir Telegram grubunda 200 kişi olabiliyor. Discord’da ise aynı zamanda görüntülü konuşma yapabiliyorsunuz. Moderasyon hala yeterli değil ama maalesef. Bu da güvenlik açıkları oluşturuyor.” Haberimizin devamını okumak için Lütfen sonraki sayfaya geçiniz..
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım