SGK’DAN BÜYÜK MÜJDE
Açıklama Geldi
29 Eylül 2018 Cumartesi 00:13
Türkiye İstatistik Kurumu`nun ( TÜİK) son açıkladığı verilere göre çalışanların yüzde 35.2`si kayıtdışı. Yani 10 milyon kişi sigortasız olarak çalışıyor. Sigortasız çalışılan sürede, işveren SGK`ya işe giriş bildirgesi vermiyor. Dolayısıyla prim yatmıyor veya eksik yatıyor.
Asgari ücret üzerinden yatan primler de var. Bu nedenle yasa, primi eksik yatana ya da yatırılmayana `hizmet tespit davası` açabilme hakkı tanıyor. Bu sayede binlerce kişi emekliliğini öne çekebilme imkanı elde edebilecek. Yasa, primi eksik yatana ya da yatırılmayana `hizmet tespit davası` açma hakkı tanıyor. Bu yolla binlerce kişi emekliliğini öne çekti. Yargıtay da SGK`yı değil işçiyi haklı buluyor. Çalışan sigortasız çalışarak geçirdiği sürenin son yılından başlayarak 5 yıl içerisinde hizmet tespit davası açmalı. Çalışan ö-lmüşse, hak sahipleri de dava açabiliyor. Elinizde sağlam belgeler, şahitler varsa `iş mahkemesine` mutlaka tespit davası açın. Hizmet tespit davası açmak için delil olarak kullanılabilecek kalemler şunlar:
SGK işyeri dosyası, sigortalının işyeri sicil dosyası, işverenin mesleki kuruluş kaydı, esnaf sicil kaydı, ticaret odası kayıtları, vergi mükellefiyet kayıtları, ücret bordroları, tanık, bilirkişi. Hizmet tespit davasını kazandığınız halde SGK, `hizmet tespit davası ile kazandığınız günlerin primleri ödenmedi` diye emeklilik talebinizi reddederse, en yakın İş Mahkemesi`nde emeklilik talebiniz için dava açın. Davayı kazanınca birikmiş aylıklarınızı da alırsınız. Eksik prim yatıp yatmadığını SGK`ya giderek ya da `turkiye.gov.tr (e-devlet)` sitesine girerek kontrol edebilirsiniz.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.