SİGARAYI BIRAKANA ÖDÜL ALTIN

Dünya Sağlık Haftası etkinliği kapsamında, Bozyazı ilçesinde sigarayı bırakan iki kişi altınla ödüllendirildi.Bozyazı Kaymakamlığı makamında yapılan ödül törenine, Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran,...

Sigarayı Bırakana Ödül Altın

11 Nisan 2015 Cumartesi 13:13

Dünya Sağlık Haftası etkinliği kapsamında, Bozyazı ilçesinde sigarayı bırakan iki kişi altınla ödüllendirildi.

Bozyazı Kaymakamlığı makamında yapılan ödül törenine, Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran, İlçe Jandarma Komutanı Savaş Cingöz, İlçe Emniyet Müdürü İsrafil Ergün, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı katıldı. Törende, sigarayı bırakanları kutlayarak, öncülük edenlere teşekkür eden Kaymakam Erkayıran, "Sigarayı bırakmak irade ister, başarınızdan dolayı sizleri kutluyorum. Hem sağlığınıza bir katkı sağladınız, hem de çevrenize örnek oldunuz. Sigara içmeyerek yaşam kalitenizi arttırdınız. Sigarayı bırakmanıza vesile olan, sizleri cesaretlendiren İlçe Sağlık Müdürümüz Dr. Ahmet Hakan Acı ve Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarına da ayrıca teşekkür ediyorum" dedi.

İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Acı ise uzun yıllardır sigara içen ve sigarayı bırakma kararı alan polis memuru Hayati Sır ile sağlık memuru Esat Gedik’i üç aydır takip altına aldıklarını ve bu zaman içerisinde sigara içmediklerini belirlediklerini söyledi. Bundan dolayı Dünya Sağlık Haftası etkinlikleri kapsamında bu iki memura ödül vermeyi karalaştırdıklarını kaydeden Acı, “Bu iki arkadaşımız bizim bilinçlendirme çalışmalarımızdan etkilenerek sigarayı bırakmışlar ve kendi sağlıkları için yaşam kredilerini artıya çevirmişlerdir. Arkadaşlarımızı başarılarından dolayı kutluyorum" şeklinde konuştu.

Sağlık konularında Bozyazı’da vatandaşları bilinçlendirme çalışmalarının aralıksız devam ettiğinin altını çizen Acı, "Sigaranın sağlığa zararları konusunda ilkokul öğrencilerinden başlamak üzere tüm öğrencilere ve en uzak mahalle sakinlerine kadar eğitimler yapılarak, afişler asılarak, broşürler dağıtılarak, çalışma alanlarında düzenli denetimler yapmaktayız. Yaptığımız çalışmaların olumlu geri dönüşümlerini görmek bizi çok mutlu etmektedir. Biz çevremizdeki arkadaşlarımızı biliyoruz, eminim ki, ilçemizde sigarayı bırakan birçok vatandaşımız vardır. Sigarayı bırakan vatandaşlarımızı örnek davranışlarından dolayı kutluyorum. Sigara, kanser, kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununun başlıca nedenlerinden biridir. Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 35’inin, kadınlarda ise yüzde 15’inin nedeni sigara. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin ise yüzde 90’ının temelinde sigara yatıyor. Özellikle sigara ile doğrudan ilişkili olan akciğer kanseri, kanser nedenli ölüm oranında birinci sırada yer alıyor. Kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan solunum sistemi hastalıklarının en önemli nedeni de yine sigara. Ayrıca sigara, kan dolaşımı ve damarlar üzerine etkileri nedeniyle beyin damarı hastalıkları ve felç olma riskini artırır, doku ve ekstremite kayıplarına neden olabilir. Sigarayı bırakan vatandaşlarımız sigarayı bıraktıkları andan itibaren sağlık, sosyal ve ekonomik anlamda olumlu yanlarını görmeye başlamaktadır" ifadelerini kullandı.

SİGARAYI BIRAK 20 DAKİKA SONRA KAN BASINCIN VE NABZIN NORMALE DÖNSÜN

İnsanların sigarayı bırakması halinde 20 dakika sonra kan basıncı ve nabzın normale döndüğünü ifade eden Acı, "Sigaranın bırakılması halinde 8 saat sonra kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır. 24 saat sonra vücut karbonmonoksitten arınır. 48 saat sonra kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar. 72 saat sonra hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar. 2-12 hafta sonra tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür. 3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve ’wheezing’ yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar. 12 ay sonra koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. 12-36 ay sonra mesane kanseri riski yüzde 50 azalır. 5 yıl sonra kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır. 10-15 yıl sonra kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır. Sigaraya sürekli olarak ödenen bedel ortadan kalkar. Ev, araba gibi kapalı ortamlarda solunan hava daha temiz hale gelir. Aile içinde bebek ve çocukların sigaradan olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmiş olur. Sigarayı bırakmak cinsel hayatı da olumlu yönde etkiler. Bununla birlikte bağımlılığın verdiği yoksunluk anları, endişe ortadan kaybolur ve kişi kendisini fiziksel olarak çok daha zinde hisseder” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından sigarayı bırakan polis memuru Hayati Sır ve sağlık memuru Esat Gedik’e Kaymakam Erkayıran ile Dr. Acı tarafından ödülleri olan yarım altın verildi.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.