SUALTI ÇALIŞMALARI ZENGİNLİKLERİ ORTAYA ÇIKARACAK

Sualtı çalışmaları zenginlikleri ortaya çıkaracak

Sualtı çalışmaları zenginlikleri ortaya çıkaracak

13 Mart 2017 Pazartesi 11:59

Düzce Üniversitesi Sualtı Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Emre Okan Düzce Üniversitesi sualtı çalışmaları merkezi bölgenin sahip olduğu zenginlikleri ortaya çıkaracağını söyledi.

 Düzce Üniversitesi Sualtı Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Emre Okan, Merkezin kuruluş amacı, gerçekleştireceği faaliyetleri ve gelecek hedefleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Düzce Üniversitesi’nin bölgesinde her alanda öncü bir kurum olma yolunda hızlı adımlarla ilerlediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Emre Okan, “2015 yılında Batı Karadeniz kıyılarında başlamış olduğumuz arkeolojik sualtı araştırmaları sırasında, ‘Biz neden bölge insanını denizle ve suyla daha ilgili bir hale getirmeyelim?’ diye bir soru sorduk ve bunun neticesinde bu merkezi kurmaya karar verdik. Zaten adından da anlaşılacağı üzere Arkeolojik bir merkez değil, her türlü sualtı çalışmasını yapacak bir merkez olarak kuruldu. Tabi bu çalışmalar yalnızca deniz ile sınırlı değil,  iç kesimlerdeki nehir ve göller de bu merkezin faaliyet alanı içine giriyor” şeklinde konuştu.

 

Sualtıyla ilgili birçok faaliyet yürütülecek

Merkezin arkeolojik çalışmalar başta olmak üzere, her türlü sualtı çalışmasını uygulayacak ve destekleyecek bir birim olarak kurulduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Okan, bölge insanının denize olan ilgisini arttıracak dalış kursları açmak, bölgede yapılacak biyolojik çalışmalara destek vermek, sualtı dünyası ile ilgili çalıştaylar, toplantılar ve farklı organizasyonlar düzenlemek gibi birçok faaliyet yürüteceklerini sözlerine ekledi.

Sualtı Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin sadece akademik çalışmalar yapmak için kurulmadığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Emre Okan, “Merkezin kurulmasının ana amaçlarından biri, hem bölge halkına hem personelimize hem de öğrencilerimize yönelik her türlü eğitim ve öğretim ortamı yaratmaktır. Bu yalnızca sualtı ile sınırlı değildir. Başta Düzce olmak üzere, bölge insanının daha uzun süre deniz ile iç içe olmasını sağlayacak su üstü sporları organizasyonlarının yapılması da Merkezimizin uygulama alanlarından biridir” ifadelerini kullandı.

 

Bölgenin sualtı fauna ve florası bilimsel yöntemlerle araştırılacak

Merkezin şehre ve bölgeye önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Okan; Merkez bünyesinde gerçekleştirilecek arkeolojik çalışmaların bölgenin denizel geçmişini ortaya çıkaracağına dikkat çekti. Hem deniz hem de iç sularda yapılan her türlü faaliyete verilecek destek ile bölgenin sualtı fauna ve florasının daha bilimsel yöntemler ile anlaşılabilmesine destek sağlayacaklarını söyleyen Okan, yapılacak dalış eğitimleri, seminerler ve paneller gibi faaliyetlerle de bölge insanının sahip olduğu zenginliği, farkına varmasını amaçladıklarının altını çizdi.

 

 

Sualtı dünyasıyla ilgili bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirilecek

Yrd. Doç. Dr. Emre Okan, Sualtı Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin; sualtı kültürel mirası envanterini oluşturma, gençleri, Üniversite çalışanlarını ve öğrencileri, deniz ve sualtı ile daha uzun süreli bir araya getirme gibi faaliyetlerin yanı sıra seminerler, paneller, toplantılarla hem bilimsel hem de popüler anlamda sualtı dünyası ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapma ve arkeoloji dışında sualtı ile ilgili çalışmalar yapan diğer bilimlere destek olma gibi birçok hedef projelerinin olduğunu vurguladı.

Ülkemizde sualtı çalışmaların daha çok Ege ve Akdeniz ağırlıklı olduğunu dillendiren Yrd. Doç. Dr. Emre Okan, “Maalesef bu durum her anlamda büyük bir boşluğun doğmasına neden oluyor. Batı Karadeniz'de yeni kurulmuş bir üniversite olarak, bu merkez ile en azından bu boşluğun bir kısmını doldurabilmeliyiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.