TARİHİ EVLER YENİDEN HAYAT BULUYOR
Bartın’da çoğu yıkılmaya yüz tutmuş olan asırlık tarihi binalar Kültür ve Turizm Bakanlığı, TOKİ ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle yeniden hayat buluyor.3 bin yıllık tarihi ile Gaska...
06 Nisan 2015 Pazartesi 08:13
Bartın’da çoğu yıkılmaya yüz tutmuş olan asırlık tarihi binalar Kültür ve Turizm Bakanlığı, TOKİ ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle yeniden hayat buluyor.
3 bin yıllık tarihi ile Gaskalar, Hititler, Bitinyalılar, Paflagonyalılar, Romalılar, Rumlar gibi uygarlıklara ev sahipliği yapan Bartın’da kentin eşsiz dokusuna uygun olarak sahipleri tarafından inşa edilen tarihi ahşap evler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2005 yılında TOKİ destekli başlattığı proje ve uygulama yardımlarıyla yeniden inşa edilerek turizme kazandırılıyor. Son 10 yılda 111 tarihi yapıya proje yardımı, 41 yapıya da uygulama yardımı olmak üzere toplamda 2 milyon 170 bin TL’lik desteğin sağlandığı restorasyon çalışmaları sonucu yeniden hayat bulan binalar bir yandan yeni yuvalara ev sahipliği yaparken, diğer yandan da turizm alanında konaklama tesisi ve restoran olarak hizmet veriyor.
“DEDEM KENDİ ELLERİYLE YAPMIŞ”
Kültür Bakanlığı hibesi ve TOKİ kredileriyle yeniden hayat bulan Halatçıyaması’ndaki Sümmeler Konağı ile proje ve uygulama desteği vermeye başlayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı sayesinde yenilenen KAF Konak’ta turizm alanında verdikleri hizmetlerle gelen davetlilere tarihle iç içe tatil fırsatı sunuyor. Binayı restorasyona başladıklarında TOKİ’nin sağladığı kredinin önlerinin açılmasında büyük katkısı olduğunu söyleyen konağın sahibi Şükrü Sümmeoğlu, “Bu binayı bundan 100 yıla yakın bir süre önce dedem kendi elleriyle yapmış. Sonrasında kullanımsızlık nedeniyle konak yıkılma aşamasına gelmişti. Restore etmeye karar verdik ve başvurumuzu yaptık. Başvurumuzun ardından Hibe ve özellikle kredi destekleriyle binayı aslına uygun şekilde yeniden inşa ettik. Şu an 12 yatak kapasitesi ile turizm alanında Bartın’a hizmet veriyoruz. Konuklarımızı tarihle iç içe ağırlamanın onurunu yaşıyoruz. Gelen konuklarımız tarihle iç içe olmaktan büyük mutluluk duyuyorlar” dedi.
SELÇUKLU MİMARİSİNİN İZLERİNİ TAŞIYOR
Selçuklu mimarisi ile misafirlerine nostalji yaşamaları imkanını sunan Karakaş Caddesi’ndeki Fatma Hanım Konağı ise yine Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOKİ destekleriyle hayat buldu. 2010 yılının kasım ayından bu yana 11 odası, 60 kişilik restorantı ile hizmet veren konağın sahibi Metin Yücel de şöyle konuştu: “Konağımızın 110 yıllık bir geçmişi var. Yüksek ahşap tavanları, el işçiliği ile Selçuklu motifleriyle bezenmiş mobilyaları ve titizlikle döşenmiş konforlu odaları ile Fatma Hanım Konağı, turistik ve iş seyahatlerinizde her zaman hizmet vermeye devam ediyor. Bartın’ın ana caddelerinden olan Karakaş Caddesi’nde yer alan otelin en büyük avantajı şehrin merkezinde olmasıdır. Ayrıca 110 yıllık tarihi eser olan bina, çok yıldızlı otelleri aratmayacak ölçüde şık ve zarif detaylarla döşenmiştir.”
30 NİSAN’A KADAR BAŞVURMA İMKANI VAR
Bartın’daki desteklerin merkez noktası olan Bartın Kültür ve Turizm Müdürlüğü ise 247 tarihi yapısı bulunan kentte kalan tarihi yapıların restore edilerek turizme kazandırılmasından yana. Özellikle 30’a yakın binanın yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Bartın Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, vatandaşları Kültür ve Turizm Bakanlığı, TOKİ ve kalkınma ajanslarının sağladığı avantajlardan faydalanmaya davet etti. Vatandaşlara müdürlük olarak her türlü kolaylığı sağladıklarını kaydeden Dursun, tarihi evi olan vatandaşları 2015 yılı desteklemelerinin son başvuru tarihi olan 30 Nisan’a kadar müdürlüğe beklediklerini aktardı.
“TOKİ’NİN DESTEKLERİNDEN YARARLANIN”
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da tarihi evi olan vatandaşları TOKİ’nin sağladığı desteklerden faydalanmaları çağrısında bulundu. Toplu Konut İdaresi tarafından aralarında Bartın’ın da yer aldığı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Çanakkale, Elazığ, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa, Artvin, Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Zile, Daday, Mustafapaşa, Birgi, Kalkan, Çavuşin, Uzungöl beldelerindeki tescilli tarihi evlerin restorasyon projelerinden yararlandırılacağını aktaran Milletvekili Tunç, “Her taşınmaz başına kullandırılacak kredi miktarı keşif özetinin yüzde 70’i kadar olup, kredi üst sınırı 140 bin TL.olarak belirlenmiştir” şeklinde konuştu.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.